Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Pizzaország ékköve, amely ezer szállal kötődik Magyarországhoz

  • Szabó Sára
Hosszú, romantikus, homokfövenyes partszakasz, tiszta, rendezett környezet, ékszerdoboz óváros, megannyi látványosság és kedves emberek jellemzik a Nap szigeteként is emlegetett Grado-t. Kevesen tudják azonban, hogy ez a csodás olasz kisváros szoros kapcsolatot ápol országunkkal. Gyümölcsöző barátság ez, aminek köszönhetően például autentikus olasz ízeket kóstolhatunk a Balaton partján, grado-i látogatásunk során pedig elmerülhetünk a magyar történelemben.
Hosszú, romantikus, homokfövenyes partszakasz, tiszta, rendezett környezet, ékszerdoboz óváros, megannyi látványosság és kedves emberek jellemzik a Nap szigeteként is emlegetett Grado-t. Kevesen tudják azonban, hogy ez a csodás olasz kisváros szoros kapcsolatot ápol országunkkal. Gyümölcsöző barátság ez, aminek köszönhetően például autentikus olasz ízeket kóstolhatunk a Balaton partján, grado-i látogatásunk során pedig elmerülhetünk a magyar történelemben.

Kevesen tudják, de nemcsak Grado, hanem Friuli-Venezia Giulia tartománya is rengeteg szállal kötődik Magyarországhoz. Az Osztrák-Magyar Monarchia ideje alatti történelem, Sissi királyné, és még Attila hun király is nagyon sokat adott hozzá a térség értékeihez. Az egyik legjelentősebb történelmi eseményhez egészen 452-ig kell visszatekernünk az idő kerekét. Ekkor vették be a hun csapatok a korai kereszténység központját, Aquileiát. Sokan a grado-i lagúnák közé menekültek, és itt folytatták az életüket, letéve a tengeri-lagúna halászat alapjait Grado városában. A hun lovasok freskói mind a mai napig láthatóak az UNESCO Világörökséghez tartozó Aquileiai Bazilika csodaszép altemplomában. A város kihagyhatatlan látnivaló archeológiai leleteivel, és a világon egyedülálló, egybefüggő „mozaikszőnyegével”. Attila hun királynak köszönhető továbbá részben az is, hogy a később felégetett Aquileia hamui alatt ilyen szépen konzerválódva megmaradt több, korábbi mozaik mű is.

Balaton és Friuli között zéró kilométer van

De nemcsak a grado-i kultúrában és a történelemben van komoly szerepünk, jelenleg is számos közös projekt fut a két ország közt – leginkább gasztronómiai vonalon. Semperger-Sommariva Kinga, turisztikai desztinációs szakértővel való beszélgetésünk alapján, - láthatóan szoros a kapcsolat a Fiuli tengerparti és dombvidéknek és a Balatonpartnak, de több hazai szálláshely és kiváló étterem séfjei, szakemberei, - borászatok is járnak a régióba tematikus tanulmányutakra. Hiszen még Tokaj város testvérvárosa, Cormons is itt található, ahol a Friuliano bor különleges története is megtalálható.

"Célunk hogy a „zéró kilométer” ízeket és ételeket, a helyben elérhető alapanyagokat, és a tiszta, slow food élelmiszerek fontosságát népszerűsítsük, fókuszálva a helyi, több generációs családi vállalkozások működési modelljére és, hogy ezen „best practice” projekteket minél több helyen bemutassuk" – mondja Kinga. Hozzáteszi, hogy a balatonszemesi Kistücsök Food & Room például már régóta partnerségben áll a közeli Collio borvidéken lévő La Subida étteremmel, de a Covid időszaka alatt, a halételek népszerűsítése kapcsán is Grado és a balatoni partnerek együtt gondolkodtak. Ahogyan van kapcsolat Palkonyával, számos budapesti étteremmel, ismert magyarországi resort olasz éttermével és a villányi-borvidék szereplőivel is.

Az olasz-magyar barátság kézzel fogható, amint betesszük a lábunkat Grado-ba. A Budapesttől mindössze 6 órányira fekvő városkában nem kell sokat várni, amíg elhangzik az első magyar szó. A jóleső találkozások ráadásul nemcsak magyar és magyar közt történnek, az olasz lakosok is előszeretettel leállnak társalogni a városnéző utazókkal. Nemcsak az emberek, a sziget minden szeglete sugározza az úgynevezett „grado-i harmóniát”. A kétezer éves óváros virágos passzázsai, a halászok tradíciói, a sirálydal, a delfinek, a „mindenhol zöld elve”, a tisztaság és a rend is mind feltölti a lelket.    

5 kihagyhatatlan látnivaló, ha erre járunk!

Pizza con bufala, fürdőzés a homokföveny strandon, canoce – a városka különleges rákfajtája, barangolás a belvárosi kőházak között: mind-mind kötelező program Grado-ban. De ha már itt vagyunk, hajózzunk el az áldással teli Barbana szigetére, ahol egy csodás bazilika ring a tenger felett. Látogassuk meg a Santa Eufemia templom tövében elterülő mesés, színes kis olívafákkal és hortenziákkal körbeölelt házakat, a szűk kis sikátorokat, melyek telis tele vannak virágokkal. Zarándokoljunk ki a Halászok Utcájába, ahová kora reggel érkeznek be a hajók az éjszakai halászat után, és dobjunk egy buongiornót a felkelő nap fényében. Hajózzunk a lagúnák között és kössünk ki a PortoBuso és az Anfora szigeteken, ahol útközben a halászok, kis házaikban, a Casonil-ban főzik a spaghetti alla vongolét az aznap fogott isteni alapanyagokból. Jógázzunk a nyugati parti naplementében, és kiránduljunk Aquileiába, Palmanovába, vagy Udinébe. A sort még napokig folytathatnánk, de inkább csak annyit tanácsolunk, hogy akár az olaszok, figyeljünk befelé, és menjünk arra, amerre visz a lábunk.