Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Glampingeljünk nomád, de luxus módra!

  • Bóday Csilla
Ma már egyre többen tudják, hogy mi az a glamping. Amikor a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) alapítói 2013-ban úgy gondolták, hogy milyen bohókás lenne a szokásos rendezvény alatt a szabad ég alatt, ám luxus sátrakban pihenni és étkezni, még nem tudhatták, hogy hagyományt teremtenek, és hogy e sikeres kezdeményezés nyomában több fejlesztés is elindul országszerte, elsőként Noszvajon.
Ma már egyre többen tudják, hogy mi az a glamping. Amikor a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) alapítói 2013-ban úgy gondolták, hogy milyen bohókás lenne a szokásos rendezvény alatt a szabad ég alatt, ám luxus sátrakban pihenni és étkezni, még nem tudhatták, hogy hagyományt teremtenek, és hogy e sikeres kezdeményezés nyomában több fejlesztés is elindul országszerte, elsőként Noszvajon.

A glampingezés hazai úttörője a noszvaji Nomád Hotel & Glamping, velük indult a glamping mozgalom 2013-ban. Maga a kifejezés a glamorous és a camping szavak összeolvadásából született, és olyan kempingezést jelöl, ahol a díszletek szemet gyönyörködtetőek, a bútorok kényelmesek, a kiegészítők hangulatosak és stílusosak, a szállások pedig nagyon különböznek a máshol megszokott keretektől. A természetközeli pihenés ma már köszönőviszonyban sincs a régi, fapados kempingezéssel. Tudjuk, hogy a kempingezés „ősidejében” csak az vállalkozott erre a „pihenési” formára, aki elég elszánt volt, és az átlagnál jobban szerette a természetet, s nem mellesleg jó barátságban volt a bogarakkal és a vaddisznókkal. A kényelmi faktor beiktatásával azonban a kempingezés újra vágyott pihenési formává vált szerte a világon.

 

 

Mit nyújt ehhez a Nomád?

Az Eger melletti szálloda évről-évre bővíti különleges szállásainak számát. Hol egy sátorral, hol egy konténerházzal, hol egy faházzal vagy éppen egy buboréksátorral. Ezeknek a trendi szálláshelyeknek rengeteg visszatérő hódolója van, és a Nomád Hotel & Glamping bármelyik kíváncsi kezdőből törzsvendéget csinál, hiszen az alvóhelyek repertoárja széles, és a hely szelleme szinte biztos, hogy vissza fogja csábítani. Ha csak belepillantanál egy kicsit ebbe az egész szubkultúrába, akkor idén május 26-án vedd célba a Nomád Hotel & Glamping éves nagy eseményét, a Glamping Pikniket. Előzetes regisztráció után várnak mindenkit, aki a természet lágy ölén a helyi gasztronómiai ínyencségeket szeretné kipróbálni, s közben bekukkantani a jurtába, meg a többi különleges szálláshelyre. Lehet hűsölni a fák adta árnyékban, finomakat enni-inni, és közben kellemes zenét hallgatni. De csak módjával, ne számíts nagyszínpadra, és nem kell tolongani majd a backstage előtt autogrammért. Ehelyett hallgathatod a madarak csodálatos csivitelését. Itt feltöltekezhetsz testileg-lelkileg egyaránt. A korábbi években a finom falatokról a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalom néhány tagja gondoskodott – többek között a Rosinante Fogadó Szigetmonostorról, az Anyukám mondta Encsről, Szabi a Pék Szentendréről, A Séf és a Kertész Pócsmegyerről, míg Eger színeiben a Macok Bisztró, valamint a Fázis Koszt & Kávé jelent meg. A borok Bolyki Janitól és Kovács Nimródtól érkeztek.

Mivel készülj?

Először is engedd el a konvenciókat, ne öltözz ki túlságosan, és hagyd magad mögött a megoldandó feladatokat, problémákat. Hozz mindenképp bikinit és fürdőnadrágot, nyáron medence is vár. Hozhatsz bringát, görkorit, deszkát is, csak ne csapj túl nagy zajt, mert a madarak nem szeretik. Legyen nálad pokróc, szalmakalap, kockás ing és bármi, amit a műfaj elbír.

A környéken

Noszvaj és környéke számos attrakciót kínál: ejtőzhetünk például a Csendülőben, ami kávézó, bisztró, színház és nyugalmi zóna egyben. A gyerekkel érkezők kedvence a tóréten található MeseErdő, amelynek közös, családi bebarangolása a szülők számára egy jó ürügy, hogy egy kicsit ők is gyerekek lehessenek újra. Az erdei hét próba megtétele izgalmas kihívás gyereknek, felnőttnek egyaránt. A közösen átélt kaland mellett ez a túra egy csodálatos belső utazásra hívja a résztvevőket, hogy közelebb kerüljenek önmagukhoz, félelmeik legyőzéséhez, erényeik megismeréséhez.