Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Finomságok faluról: manufaktúrák, kistermelők Buda környékén

  • Káldi Emese
Milyen a tej, a joghurt vagy a túró, ha őszinte? Mi az az „etyeki hófehér”? Mit keres Pákozdon a „jamaicai álom”? Minderre választ kaphatunk, ha kóstolókörútra indulunk a Buda környékén működő kistermelők és manufaktúrák között. Ne felejtsünk el kosarat vinni magunkkal!
Milyen a tej, a joghurt vagy a túró, ha őszinte? Mi az az „etyeki hófehér”? Mit keres Pákozdon a „jamaicai álom”? Minderre választ kaphatunk, ha kóstolókörútra indulunk a Buda környékén működő kistermelők és manufaktúrák között. Ne felejtsünk el kosarat vinni magunkkal!

A régi pest-budai piacokról nem hiányozhatott a feketére sült sváb kenyér, a bolgárkertészek ízletes zöldsége, vagy a milimárik (értsd: tejeskofák) csupraiban illatozó friss tej. Jellemzően a környező falvak szorgos gazdái látták el a várost élelemmel, hajnalonta megrakott szekerekkel igyekeztek a piacterekre, kiterítették ponyváikat, és arról adták el árujukat. A szakácsnő, vagy olykor maga a ház úrnője a cselédlánnyal együtt vette szemügyre a kínálatot, hogy döntsön a megvásárlandók felől.  Ma is rengeteg finomság terem Buda környékén, amelyekkel akár a valódi, akár az online piacokon találkozhatunk. Ha azonban szeretjük azt is látni, hogy hol és hogyan készülnek az asztalra kerülő ínycsiklandó falatok, vegyük nyakunkba a Buda környéki településeket!  Míg régen a budakesziek, solymáriak, nagykovácsiak, etyekiek és más főváros melletti falvak lakói főleg káposztával, krumplival, körtével, almával, kenyérsütéshez szükséges búzával és egyéb alapélelmiszerekkel szolgáltak a városiak számára, ma speciálisabb a kínálat. Egészséges, tartósítószer-mentes, kézműves, zamatos és mindenekelőtt helyi termékeket találunk a környéken.

Sajtimádóknak

Budapesttől 28 kilométerre, Máriahalmon működik a Hétforrás birtok, amely igazi kis mesevilág, karnyújtásnyira a metropolis nyüzsgésétől. A gazdaságban szabadtartásban élnek a szarvasmarhák, várható élettartamuk így 20-30 év – szemben a nagyüzemi tartás öt évével. A máriahalmiak büszkék „nyugdíjas szakosztályukra”, melynek tagjai együtt legelésznek a mesés tájban a fiatalabbakkal. Itt nem vágják le a már „haszontalan” állatokat, így Sanyi, Lusti, Táncos (igen, a Hétforrás birtokon minden állatnak neve is van) és a többiek Szent György napjától Szent Mihály napjáig együtt időznek a szabadban, és tejük attól függően idézi mezei kakukkfű, csalán vagy más gyógynövények ízét, hogy éppen mi nő a területen. Amit előállítanak – tejet, túrót, joghurtot –, az nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, tartósítószert, csak „őszinte tejet”: ha valaki megkóstolná, a birtok weboldalán két fővárosi és egy piliscsabai átvevőpontot talál, amelyeken rendelés után magához veheti az árut.

Következő állomásunk Etyek, ahol az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra termékeibe „kóstolunk bele”. Itt saját, bio minősítésű szénával etetett állatok tejéből készítenek különféle sajtcsodákat, például az etyeki hófehér névre keresztelt lágysajtot, de kísérleteznek görögös, provence-i vagy épp görögszénamagos ízesítéssel is. Ha a Budapesttől alig harminc kilométerre, a Zsámbéki-medence szélén lévő településre látogatunk, a világhírű borok mellé szerezzünk be finom sajtokat is! Ezt megtehetjük néhány tíz kilométerrel arrébb is: a zámori kecskesajt Pusztazámoron készül, ízesítik fokhagymától kakukkfűn át olíváig mindenféle fűszerrel, de nagyon érdemes megkóstolni a joghurtokat is. A gazdaság legelőjét huszonöt éve nem érte vegyszer, cserébe tele van sokféle gyógynövénnyel. Varázslatos vidék, ahol közösségi programokat is szerveznek, bemutatva a sajt- és tejtermékkészítés menetét. Részt vehetünk a birtokon legelőtisztításban, etetésben, trágyahordásban, fejésben, úgyhogy ha valaki kipróbálná a parasztéletet, itt jó helyen jár.

Húskedvelőknek

Elsősorban sajtban „utazik” a pákozdi Kádas Sajtmanufaktúra is, ahol kecske és magyar tarka tehén tejéből készítenek harapnivalót. Az itt kapható sajtok főként a mediterrán ízvilágot tükrözik, de árulnak „kecskemézet” is (ez kecskesavóból, norvég recept alapján karamellizálással készített savóméz). Ám ami miatt a húst preferálóknak is szívből ajánljuk a helyet: a manufaktúrában különféle chutney-k és chiliszószok is készülnek, az enyhébbtől a méregerősig. Az egyik ilyen a jamaicai álom – grillezett szárnyasok utolérhetetlen kiegészítője. A szép vidéken működő manufaktúrában örömmel látják a vendégeket is – bejelentkezés szükséges!

 

Remek húsok mellett élményt is kínál a törökbálinti Cinege tanya. Ebben a családi tangazdaságban – ahol igyekeznek példás körülmények között tartani az állatokat, termeszteni a növényeket – tárt karokkal várják a látogatókat, akik akár lovagolhatnak, kocsizhatnak is, de önmagában élmény a fővárostól kőhajításnyira elmerülni ebben az idilli vidéki környezetben. Aki pedig az egészséges táplálékon, stresszmentes környezetben nevelt tanyasi állatok – szarvasmarha, borjú, kecske – húsából vásárolna, leadhatja rendelését a tanya honlapján.