Skip to content

Helyszín címkék:

Coffee brewed in a pot, blend or matcha latte? Great speciality cafés, nationwide

0:00
0:00

Hype&Hyper

Among life’s small pleasures, there are perhaps few moments as comforting as the moment when you pick up your first cup of coffee of the day. Drinking coffee is no longer just a morning routine, it is a form of self-expression, and this is reflected in the proliferation of speciality coffee shops and cafés. There are many special places in the countryside for those who want to discover a new dimension of drinking coffee, where both local hospitality and quality coffee are at their best.
Among life’s small pleasures, there are perhaps few moments as comforting as the moment when you pick up your first cup of coffee of the day. Drinking coffee is no longer just a morning routine, it is a form of self-expression, and this is reflected in the proliferation of speciality coffee shops and cafés. There are many special places in the countryside for those who want to discover a new dimension of drinking coffee, where both local hospitality and quality coffee are at their best.

agárúr | Szeged

A Napfény városában egyre több kicsi, de mégis hangulatos reggeliző és kávézó ütötte fel a fejét az elmúlt években, ennek egyik gyöngyszeme az agárúr. A hely egyedülálló hangulata az art cafék és a trendi brunchozók stílusát ötvözi, miközben a kávé különlegességek széles skálája (ragyog) a fókuszban, a speciális pörkölésű napi ajánlatok csábító választékával. 

Gasztronómiai kínálatát tekintve a speciality kávék mellett kézműves sütemények és Lápastó gyümölcslevek is helyet kapnak. Újhullámos hely, ahol dolgozhatunk, kikapcsolódhatunk vagy éppen festményekben gyönyörködhetünk négylábú kedvenceinkkel közösen. Az agárúr fontos célja, hogy a helyi művészek számára teret adjon a kiteljesedésre, így gyakran képzőművészeti kiállításokat is szerveznek a kávézó falai közé, ahonnan a névadásból adódóan a kedvenceink is velünk tarthatnak. 

Black Sheep | Debrecen

Debreceni kávépörkölő manufaktúraként indult, mára pedig a minőségi kávéélmény szinonimájává vált a 2016 óta töretlenül fejlődő Black Sheep. Tóth Gábor, a márka alapítója saját pörkölésű blendjeivel országos hírnévre tett szert. A kiváló minőségű kávékat azonban nemcsak otthonra érdemes megrendelni – a fekete bárány Gyulán, Debrecenben és Szegeden is kellemes hangulatot és ízélményt ígér. A debreceni egységben közel 50-féle isteni kávé mellé reggelit, ebédet vagy akár vacsorát is kérhetünk. Fergeteges a nápolyi pizzájuk, a saláták rendkívül kiadósak, a burgerek pedig 100% Angus marhahúsból készülnek. Törzsvendégeik szerint kihagyhatatlan a kizárólag természetes alapanyagokból készült házi fagylalt.

Scruton Pelso | Révfülöp

Legyen szó fáradtságról, jókedvről, egészségről vagy szomorúságról, a Scruton Pelsonek mindig akad egy válasza, és az nem más mint a hazai pörkölésű kávé. A Scruton már jól ismert Budapesten, ahol több helyszínen is várja vendégeit, egy ideje pedig újabb taggal bővült a Balaton partján, Révfülöpön.

A feketét a nagytarcsai Impresso pörkölő manufaktúrában átdolgozott brazil kávéból főzik, de kóstolhatunk eszpresszó-tonikot is, ami most nagy népszerűségnek örvend. Speciality kávézókhoz hűen ihatjuk a lattenkat rizs- és mandulatejjel, vagy akár laktózmentesen, amennyiben mással oltanánk szomjunkat, helyi borok és bodzás, levendulás, uborka-lime-os, eper-mentás vagy klasszikus limonádék állnak rendelkezésünkre. A szomjoltókon túl a’la carte ételekkel, hétvégenként pedig kemencés és bográcsban készült klasszikus magyar fogásokkal is várják vendégeiket.

Sub Rosa Café | Miskolc

Miskolc szívében, a Nemzeti Színház közelében, a hajdani Képcsarnok helyén, a Sub Rosa Café megálmodói olyan kulturális és gasztronómiai találkozóhelyet képzeltek el, mely az art deco stílusú múlt századi kávéházak hangulatát idézi, modern köntösben. A két elkötelezett alapító célja, hogy olyan magas minőségű helyet teremtsenek, amely egyaránt vonzza a miskolci, a hazai és a külföldi közönséget, emellett pedig elősegíti a város turisztikai vonzerejét.

A Sub Rosa Café repertoárjában a kávén felül megtalálhatóak frissen préselt gyümölcslevek és alkoholos italok, melyek közül nagy hangsúlyt kapnak a magyar borok, pezsgők, pálinkák és gin-ek. A Bükki borvidék tételei közül kiemelkedik a Gallay Kézműves Pince által készített Sub Rosé, melyet kifejezetten a kávézó számára dedikáltak. Továbbá érdemes megemlíteni a Tokaj Gin-t, mely három nemzetközi díjjal is büszkélkedhet, és kávézó vendégei körében igen népszerű. Ha színház után kulináris élményekre vágyunk, a Sub Rosa Café kötelező programelem, de még akkor is érdemes felkeresni, ha más céllal érkezünk az acélvárosba.

Kútház újhullámos kávékortyoló | Gödöllő

Speciality kávék, kurkuma és cékla latték, és fenséges pogácsák garmadája között válogathatunk Gödöllő korántsem megszokott kávéházában, a Kútházban. A hatszögletű apró épület valójában egy családi vállalkozásnak ad otthont, amiben mindenki megtalálhatja a kedvére való ínyencséget kézműves desszert, pékáru vagy kávé formájában. A Kútház manufaktúra több, mint egy trendi kávézó: családi biznisz, kézműves gasztroműhely, kreatív tér, helyi műemlék, és talán ami a legfontosabb, olyan hely aminek lelke van.

Az épület története sem hétköznapi, hiszen amellett, hogy a kortyoló egy régi kútházból alakult át, előtte évtizedeken keresztül hol butik, hol pedig virágüzletként üzemelt. Végső dicső formáját pár évvel ezelőtt kapta meg, amikor a GUBAHÁMORI építészeti stúdió minden apró négyzetmétert felhasználva kialakította a kávézót. A Kútházban minden saját készítésű, a répatortától  kezdve a kerámiáig, de kiemelt szereplői mégis a kávékülönlegességek, melyeket saját pörkölőüzemükben készítik.

Balmora Factory | Szombathely

Ha Szombathely jelentős kávézóira gondolunk, akkor a Balmora biztosan közöttük szerepel! A Balmora Factory már enteriőrben kiemelkedik versenytársai közül, hiszen letisztult, kissé brutalista ízlésvilág keveredik természetes anyagokkal és lakályos hangulattal. A kényelmen túl kulináris szempontból sem panaszkodhatunk, hiszen ez a kávézó nem csupán a belváros egyik büszkesége, hanem a legújabb trendeket követve magas színvonalon üzemelő speciality kávézó is egyben.

A Balmora nem hagyja figyelmen kívül az édesszájú vendégeket sem, hiszen egy különleges, tulajdonos által készített sütemény kínálattal várja őket. “Fekete” szempontból pedig az újhullámos szellemiségének eleget téve lokálisan gondolkodik.