Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Prédikálószék – a Dunakanyar szeme

 • DunakanyarGO
  Bizonyára sokunkban él a kultikus kép a Prédikálószékről, ahogy a fenségesen kanyargó Duna körülfonja a Börzsöny benyúló szegletét, a Szent Mihály hegyet. Csakhogy amit látunk ilyenkor, az valójában nem a klasszikus értelemben vett Dunakanyar, amely a nyugat-keleti folyásirányt észak-délivé teszi, hanem annak csak egy kis részlete Nagymaros és Zebegény között.
  Bizonyára sokunkban él a kultikus kép a Prédikálószékről, ahogy a fenségesen kanyargó Duna körülfonja a Börzsöny benyúló szegletét, a Szent Mihály hegyet. Csakhogy amit látunk ilyenkor, az valójában nem a klasszikus értelemben vett Dunakanyar, amely a nyugat-keleti folyásirányt észak-délivé teszi, hanem annak csak egy kis részlete Nagymaros és Zebegény között.

  A csúcs nevét a sziklaképződmény alakjáról kapta és eredetileg németül Predigerstuhl volt, melyet később tükörfordítással magyarosítottak Prédikálószékre. A 639 méter magas csúcs a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontjaként (a 699 méteres Dobogó-kő és a 654 méteres Öreg-vágás-hegy) mögött, a Dunazug-hegyvidéken belül a kilencedik. Amennyiben autóval érkezünk Dömösre, úgy a Községháza vagy a katolikus templom mögött tudunk parkolni, 8-18 óra között óránként 200, vagy napijegyet váltunk 1000 forintért. Készüljünk arra, hogy az automata kizárólag 200 forintos érmékkel működik, tehát sem papír pénzes, sem online fizetés nem elérhető. Ha busszal érkezünk, vagy a hajóállomásnál, vagy a templomnál szálljunk le és keressük a piros sáv jelzést. Akár a Szent István utcában, akár a Duna utcában indulunk el az beletorkollik a Királykúti utcába, amely kivezet minket a Dömösi-Malom patak völgyébe. Ezen az úton már figyelhetünk piros, a sárga és a zöld jelzésre, amelyen haladva a Szentfa-kápolnát érjük el, ami két dömösi kislány Mária jelenésének állít emléket.

  A történet szerint megpihentek egy bükkfa tövében, és a fára felpillantva megjelent nekik Szűz Mária, karján a kis Jézussal. A fa ezután búcsújáró hellyé vált. A kápolna tövében forrást is találunk, amely Kaincz György nevét viseli, felette pedig tovább a padoknál a piros, sárga és a zöld jelzés mellett már a piros háromszög is látható. Az eddigi könnyed séta innentől meredek kaptatóba megy át, sokszor egyik fától a másikig kapaszkodva juthatunk el a különleges sziklaegyüttesig: a Vadálló-kövekig. Ennek a különleges alakú vulkáni kőzet képződménynek egyes darabjai saját nevet is kaptak: a Nagytuskó, a Széles-torony, a Bunkó, a Függőkő, a Felkiáltó jel és az Árpád trónja. Innen már részleges kilátás nyílik a Dunakanyarra, a Rám- szakadék völgyére és a Dobogó-kő fennsíkjára is. Vadálló-gerincen haladva már kényelmes tempóban érjük el a Prédikálószék kilátópontját.

  Itt valószínűleg Magyarország egyik legszebb kilátása tárul elénk!

  A 2016-ban épült kilátó Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján épült, ügyelve arra, hogy a korábbi építményt és természetes képződményt eredeti állapotban maradjon fenn. Az építkezés során különös figyelmet szenteltek a kivitelezők a környékbeli növény és állatvilág zavartalanságának. A 12 méter magas, fa építmény három teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar páratlan panorámája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét jelenítik meg az egyedi festmények. Az új kilátó a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat is nyújt az évente itt megforduló több százezer látogatóknak: ingyenes Wi-Fi kapcsolat érhető el, és a tetejéről két webkamera is közvetít. A kilátó mellett tűzrakóhely, padok és asztalok is várják a megpihenni vágyókat. Visszafelé a piros háromszög jelzésen induljunk, majd piros kereszt jelzést követve érjük el a Király-patakot, illetve a Király-kutat, amíg a patak partjának mentén el nem érjük a Rám-szakadék felé tartó zöld jelzést. Itt visszatérünk a romantikus Malom-patak völgyébe, amelyen haladva elérjük Dömöst. A túra hossza 14,6 kilométer, 550 méter szintkülönbséggel, időtartama pedig 5 óra.

   

  A Prédikálószék még Lepencéről zöld jelzésen, Pilisszentlászlóról a piros jelzésen, Szentendre Izbég városrésze irányából pedig a Dömörkapu–Sikáros felől közelíthető meg. A teljes túraútvonal Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett részét képezi, ahol rengeteg állat és növényfaj élvez szigorú védelmet, éppen ezért virágokat ne szedjünk, állatokat ne bántsuk, és a kijelölt túristaútról se térjünk le!