Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Őrültségnek hangzik, de isteni a jeges csobbanás!

  • Szabó Sára
Babona, buli vagy bátorságpróba: nehezen tudnánk megmondani, hogy melyik jellemzi leginkább az esztendőt búcsúztató, vagy éppen köszöntő jeges csobbanásokat. Ahogy alámerülünk, a tó alig pár fokos, csontig hatoló jeges vize majdhogynem lebénítja a végtagjainkat, mégis évről-évre elképesztő érdeklődés övezi ezeket az eseményeket. Azon túl, hogy tagadhatatlanul remek szórakozás télen megmártózni, a fagyos vízben való lubickolásnak számos jótékony hatása is van.
Babona, buli vagy bátorságpróba: nehezen tudnánk megmondani, hogy melyik jellemzi leginkább az esztendőt búcsúztató, vagy éppen köszöntő jeges csobbanásokat. Ahogy alámerülünk, a tó alig pár fokos, csontig hatoló jeges vize majdhogynem lebénítja a végtagjainkat, mégis évről-évre elképesztő érdeklődés övezi ezeket az eseményeket. Azon túl, hogy tagadhatatlanul remek szórakozás télen megmártózni, a fagyos vízben való lubickolásnak számos jótékony hatása is van.

Meglepően hathat, de a gyógyászatban már évszázadok óta alkalmaznak hidegterápiát a páciensek kezelésére. Már az ókori egyiptomiak is tisztában voltak a különböző leöntések, merülő-, jeges fürdők jótékony hatásaival. De hogy mire is jó a „fagyoskodás”? Mivel az extrém hideg védekező reakciókat vált ki szervezetünkből, csökkenti a fájdalmat és a túlzott izomtónust. A hidegterápia pozitív hatással van bizonyos bőrbetegségekre, de fő hatása az, hogy a szervezet mozgósítja a tartalékait, az immunitás nő, a fájdalom eltűnik, a bőr anyagcseréje aktiválódik. A jeges vizes lubickolás csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert, javítja az alvás minőségét, energikusabbá tesz, és segíthet a depresszióban szenvedőkön is.

Jeges víz a hosszú élet titka?

A hideg vízben fürdés rekordját egy holland férfi, Wim Hof tartja, aki nem kevesebb, mint 112 percet állt egy jéggel megtöltött tartályban. A Jégemberként ismertté vált extrémsportoló rendkívüli hidegtűrésével több világcsúcsot is tart: megmászta a Kilimandzsárót rövidnadrágban és cipőben, valamint mezítláb futott maratont az Északi-sarkkörön túl. Módszere három fő részből áll: légzéstechnika, hidegterápia és elköteleződés. Ahogy az elkötelezett hívők állítják: az extrém hideg egyenesen a hosszú élet titka. Mivel beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, ezért a hidegterápia egy betegségek nélküli, hosszú életet prognosztizál.

Mindehhez az kell, hogy összegyűjtsük az összes bátorságunkat és önuralmunkat, és a legzordabb téli napokon is alámerüljünk a fájdalmasan jeges vízbe. Ha a hidegterápia nem is vonz annyira, az évről-évre megrendezett esztendő búcsúztató vagy újévköszöntő jeges csobbanásokat érdemes kipróbálni! Tapasztalatból mondjuk: sokkal kellemesebb azzal a tudattal alámerülni a dermesztő hidegbe, hogy kint forró tea, pogácsa, pezsgő és ünneplés vár. Mutatjuk, hol vehetünk részt hasonló eseményeken!

Orfű

Történt egyszer, hogy Kovácsszénája polgármestere újév első napján a barátaival spontán „tisztító” jeges fürdőzést rendezett a Pécsi-tóban. A szokás megragadt, a társasághoz pedig évről-évre egyre többen csatlakoztak. A jeges víz és a jó hangulat azóta százakat vonz újév első napján Orfűre, ahol meleg tea, pogácsa és elismerés jár mindenkinek, aki meg mer mártózni a tóban. Mondanunk sem kell: a hangulat magával ragadó, ami hamar feledteti a már-már fájdalmas vízi élményt.

Ábrahámhegy

Ábrahámhegyen minden évben várják a bátor jelentkezőket az évbúcsúztató szilveszteri pancsolásra. A fürdőzést rendre az önkormányzat, a helyi vállalkozók, borosgazdák és magánszemélyek támogatásával szervezik meg. Lélekmelegítőből sosincs hiány, ami kell is, ugyanis a Balaton-part ezen szakaszán igen lassan mélyül a víz, így a jeges csobbanást itt inkább lassú, jeges kínmenethez hasonlítanánk. Akárhogy is nevezzük, a hangulat Ábrahámhegyen is remek!   

Keszthely

Keszthelyen, a Városi strand Szigetfürdőjén is minden év utolsó napján jeges élmények várják a legbátrabbakat. Tényleg csak a legbátrabbakat, ugyanis az eseményen nézőből mindig több van, mint mártózóból – a hangulat viszont magával ragadó. A Balaton-parton forró ital és zene is várja az óévet búcsúztató nagyérdeműt.

Szigliget

Orvosi vizsgálat után ágyúlövésre indul Szigligeten az újévi csobbanás, ahova még országhatáron túlról is érkeznek a merülni vágyók. A Balaton-parti mártózást a versenyszelleműeknek ajánljuk leginkább, ugyanis a cél, hogy a rajtjel után először érjük el az előző évben a vízben elhelyezett karácsonyfát. Nem könnyű a feladat, hiszen félúton már fájdalmasan csipkedi a lábainkat a pár fokos Balaton – a parton váró forralt bor viszont kárpótol a megpróbáltatásokért.

Az aktuális eseményekről érdemes előre tájékozódni a közösségi oldalakon.