Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Arnaut pasa ilidzsája, azaz az egri Török Fürdő

  • Bóday Csilla
A gyógyvizek szerelmeseinek kedvez az egri Török Fürdő, az a patinás komplexum, ahol az eltöltött idő garantáltan együtt jár a felüdüléssel és kikapcsolódással, s nemcsak a kényelmi szolgáltatások, hanem az épület több évszázados múltja is vonzza az embereket.
A gyógyvizek szerelmeseinek kedvez az egri Török Fürdő, az a patinás komplexum, ahol az eltöltött idő garantáltan együtt jár a felüdüléssel és kikapcsolódással, s nemcsak a kényelmi szolgáltatások, hanem az épület több évszázados múltja is vonzza az embereket.

A török gyógyfürdőzési kultúra és építészet remeke

A Török medence még 1610-17 között, a török hódoltság alatti időben épült, így ez a medencetér legrégebbi része. A fürdő többi helyiségét az évszázadok alatt fokozatosan építették hozzá az eredeti török építményhez. Lenyűgöző látványt nyújt az 1980-ban felújított kupola, melyet körülbelül kétszázezer darab aranyozott mozaikkal burkoltak. A fürdőben nem csak az eredeti török stílusú medencék, de a török fürdőzést idéző hamam – masszázs, gőz, leöntő fürdő – is megtalálható. A törökök másfél évszázados fürdőkultúráját dicsérő, körkupolás építmény műemléknek sem utolsó. Jellegzetes, nyolcszögletű medencéjének természetes gyógyvizét azért is áldják, mert a benne felbugyborékoló radon gyógyhatása páratlan. A félhold alakú fürdőből átjárás nyílik az egri strand- és élményfürdő eddig is népszerű, néhány éve felújított medencéihez. Felfrissülni a török kávézóban lehet. A nagy múltú létesítmény hat medencével, színvonalas wellness és gyógyászati szolgáltatásokkal várja az egrieket és az ide látogató vendégeket. 

Az egészség megőrzésében, rehabilitációban is segít

Gyógyászati szolgáltatást és orvosi ellátást is igénybe vehetnek az ide érkezők, amennyiben valamilyen betegséggel küzdenek. Az egri gyógyvíz elsősorban mozgásszervi betegségekre, reumára, ízületi és gerincbajokra, köszvényre, nőgyógyászati és idegrendszeri problémákra áldásos hatású. A fürdő területén kórházi osztály és gyógyító részleg is található. A helybeli hévizekben már Dobó István katonái is áztatták tagjaikat. Az egri Török fürdőben a fizikoterápiás kezelés, orvosi vizsgálatok és gyógymasszázs mellett rengeteg fajta közérzetet javító szolgáltatást is igénybe lehet venni, a szaunától az iszappakolásig. A nagy kedvenc a masszázs, lássunk ebből néhány kedvencet.

Arnaut pasa masszázsa (Török masszázs/fürdetés)

Az egyik legkellemesebb masszázs, amely a testi-lelki felfrissülés élményével ajándékozza meg az azt igénybevevőt. A kellemes 50 C°- os gőzfürdőt követően, fűtött kőágyon, alapos, vizes ledörzsölés után habos, olíva olajos szappanos masszázzsal és hideg-meleg leöblítéssel kényeztetik a vendéget. A hamamot a pihenőben töltött kellemes ellazulással érdemes zárni.

Yasirah gyöngyvirágos hamam masszázs

A kezelést megelőzően a Fürdő gőzkabinjában a vendég 15 percben „felhevíti" a testét, „puhítja" a bőrfelületét. Ezután kezdődik az 50 perces delux terápia. A fűtött kőágyon a masszőr dörzskesztyűvel tetőtől talpig „peelingezi", majd a „megtisztulást" követően a teljes testét gyöngyvirágos szappannal átmasszírozza. Miközben a szappanban lévő mákdarabkák kellemesen tovább stimulálják mélyen a bőrt, és jótékonyan hatnak az idegrendszerre is. Ennek a masszázsnak köszönhetően a bőr látványosan kisimul, és selymesen puhává válik. Aromaterápiás hatásával csökkenti a stresszt és energizál. A rituálét 15 perces pihenés, regenerálódás követ, amit egy különleges török tea társaságában ajánlott élvezni.

Szőlőmagolaj masszázs

Messze földön híres az egri borvidék! A szőlőből azonban nem csupán bor készül: kevesen tudják, hogy a magjából sajtolt olaj számos jótékony vitamint, enzimet tartalmaz, melyek frissítik, regenerálják, fiatalítják a bőrt. Ennél a masszázsnál a szőlőmagolaj minden jótékony hatása érvényesül.

Egzotikus masszázs

Ez egy teljes testmasszázs, melyet narancs-fahéj masszázs olajjal végeznek. A narancsolaj erős nyugtató hatással bír, hangulatjavító. Enyhíti a szorongást, illata tengerparti hangulatot idéz. A fahéjolaj antioxidáns, gyulladás csökkentő hatással bír. Serkenti a nyirokkeringést, az anyagcserét, a kötőszövetben lerakódott méreganyagok kiürítésében is segít. Hölgyek részre kifejezetten ajánlják a problémás testtájakon, hiszen elősegíti a felhalmozódott zsírréteg lebontását.