Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

A város, ahol a magyar szenvedély lakozik, és a környéke, ahová szenvedélyből járunk vissza

Francisck Réka Alíz

Eger az egyik leglátogatottabb város Magyarországon. Emblematikus helyszíne a XII. századi kővár, török termálfürdője és barokk épületei egyaránt lenyűgözőek, csakúgy, mint borkultúrája és természeti környezete.
Eger az egyik leglátogatottabb város Magyarországon. Emblematikus helyszíne a XII. századi kővár, török termálfürdője és barokk épületei egyaránt lenyűgözőek, csakúgy, mint borkultúrája és természeti környezete.

Évente több mint egy millió turista özönlik Egerbe (2024-ben a vendégéjszakák száma meghaladta a 608ezret). A magyarok főleg a hozzá kapcsolódó dicsőséges történelmi emlékek miatt zárták szívükbe e várost: az egri diadal arany betűkkel vonult be a magyar történelemkönyvekbe. Elbeszélések szerint mintegy 80.000 török érkezett Eger alá 1552. szeptember 11-én. A várfalakról kétezer egri lakos, köztük asszonyok, nők és gyerekek néztek szembe a büszke hódítókkal. Egy legenda szerint a híres Bikavér elnevezés is ehhez a csatához kapcsolódik: Eger bölcs kapitánya, Dobó István, hogy embereit bátorítsa, vörösbort hozatott fel a vár pincéiből. Amikor a törökök látták, hogy a magyar várvédők szakálla és páncélja vöröslik, azt gondolták, bikák vérét isszák, s ezzel elnyerik azok erejét. Ez annyira megrémítette őket, hogy 38 nap után feladták a küzdelmet. A valóságban inkább a betegségek, valamint a közeledő hideg időjárás bírta rá végül a törököket a visszavonulásra. Az eseménydús ostromot számos művészeti ág feldolgozta, az egyik legismertebb az Egri Csillagok című regény, melyen mindmáig generációk cseperednek fel. Szerzőjét, Gárdonyi Gézát a várban helyezték örök nyugalomra, sírhelye számos iskoláscsoport történelmi sétájának célpontja.

Az egri várban bejárható a várbörtön és a földalatti kazamatarendszer is, további kíváncsiságunkat és tudásvágyunkat pedig a Dobó István Vármúzeumban csillapíthatjuk. A Palota udvaron nyílt meg az elegáns 1552 Étterem – adózhatunk itt is a nagy csata emlékének, például az „Ízek Viadala Győztes Előételt” választva, de a „Török-magyar ízelítő” is nagy kedvence az idelátogatóknak. Rögtön az Egri Vár kapujánál a Michelin Bib Gourmand minősítésű Macok Bisztrót találjuk, ahol hagyományos, régi ízeket idéző, ám megjelenésben kicsit újragondolt, szezonális ételek készülnek. Ha ráérősen falatoznánk, érdemes a térség ízeit felvonultató kóstolómenüsornak nekigyürkőzni, majd jöhet a levezető séta!

Török örökség

40 méteres magasságával és szűk csigalépcsőjével a Minaret kedvelt turistalátványosság: tetejéről lenyűgöző panoráma nyílik a városra. Az ottomán kor másik emléke a Török Fürdő, melyet Arnaut pasa építtetett 1610 és 1617 között. Ma az eredeti arannyal futtatott török medence egy nagy strandkomplexum része, öt további medencével, többfajta szaunával, valamint gőz- és hagyományos török fürdővel kiegészítve.

Kávé és egyéb finomságok

A Török Fürdőtől nem messze találjuk a Kávésdoboz Coffee Bar & Delit, amely mottója szerint „az élet apró örömeit” kínálja. Akár sietősen harapnánk valamit, akár komótosan brunch-olnánk, érdemes betérni reggelire, melynek illatozó eleme lehet akár egy, Egerben pörkölt kávékból készülő speciality ital. A delikátesz polcain 90 százalékban magyar termékeket találunk, remek szuveníreket zsákmányolhatunk. Egy másik gyöngyszem a Fázis Koszt&Kávé, amely egy régi gyárépületben kapott helyet, a belvároson túl. Ezerarcú: kávézó és reggelizőhely, ahol akár ebédre is maradhatunk, meg bizonyos napokon vacsorázni is. 

A tágas enteriőr lenyűgöző – a helyiek gyakran fészkelik be magukat ide, második irodaként tekintve rá. Remek reggelit szervíroznak a város szívében, a Fúzióban is: cikkünk születésekor ugyanis a noszvaji Zsenge Gourmet Bolt és Reggeliző egy kollaboráció nyomán beköltözött a Gál Tibor Pincészet borbárjába. 

Többek között csodás Eggs Benedictet és bundáskenyeret falatozhatunk itt, 250 éves téglaboltívek alatt. Este a Fúzió inkább borbár-arcát mutatja, szép időben a teraszon is kortyolhatunk remek borokat, és csipegethetünk mellé finom falatokat mediterrán hangulatban.

Még több bor

Eger, Heves vármegye székhelye a Mátra szelíden emelkedő, vulkanikus eredetű hegyei között fekszik. A természet ideális körülményekkel áldotta meg a vidéket a bortermesztéshez. Föld mélyébe nyúló pincék kiterjedt hálózata őrzi a környék híres borait, az Egri bikavért, az Egri csillagot és az Egri leánykát. Amikor a törökök elfoglalták Egert, a lakók a völgybe költöztek, és a falba ásott barlangokban húzták meg magukat. Később ezek alakultak át borospincékké. Ma több mint 200 ilyen pince található Eger délnyugati részén, sok közülük vendégváró hely is, borral és étellel csalogatja a betérőt. Ezek a pincesorok alkotják a Szépasszonyvölgyet, ahol szüret idején hatalmas mulatságokat rendeznek.

Még több völgy

Van ugyebár az a mondás, hogy a bor jobban ízlik ott, ahol születik. Érdemes tehát pincetúrára indulni! Nem kell sokat csatangolnunk, épp csak a városhatárig, s megtaláljuk (elsőre vélhetően némi GPS-segítséggel) a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokot. Bolyki Jani borai az Ördöngős Nyúlról (is) regélnek, s itt, a hatalmas sziklafal mellett a vagány címkés palackok szinte életre kelnek. Borkóstolás mellett (vagy helyett) mennyei, vékonytésztájú pizzát is kaphatunk. Érdemes fürkészni a pincészet eseménynaptárát, szuper élőzenei koncertek szerepelnek a repertoárban. 

Ha továbbgördülünk a „Völgyből”, vegyük az irányt a Szeszfőzde út felé, az Almagyar dombra! Itt, Eger egyik legszebb dűlőjén kapott helyet ugyanis a neves pszichiáter és író által jegyzett Csernus Doki Bor-Grillterasza és Bungalói. A terasz hétvégente étteremként működik, a szőlőtőkék között itt-ott megbúvó, „stílusban minimál, komfortban maximál” kunyhókba pedig elvonulhatunk akár romantikázni is – jó előre lefoglalva. Amennyiben itt éjszakázunk, medencében is csobbanhatunk, ha úgy tartja kedvük, és az időjárás is megengedi.

Sziklák, titokzatos múlttal: Kaptárkövek

Egészen különleges, már-már misztikus élményben lehet részünk, ha kaptárkő-nézésre adjuk a fejünket. Eger környékén, vagyis Bükkalján több helyen is megtehetjük: 41 lelőhelyen összesen 82 kaptárkövet, azaz riolittufa kőtornyok oldalaiba faragott fülkét tartanak számon, melyek heves vulkáni működések lenyomatai. Ezeknek a rendkívüli sziklaformáknak az eredeti funkcióját a mai napig homály fedi. Egyesek szerint temetkezési célokra vagy áldozati helyként használták őket, mások azt vélelmezik, hogy a méhészkedéshez volt közük, de a bálványtartó szerep sem kizárt. A Síkhegy közelében, a Nyerges-hegyen és a Mész-hegyen, valamint Szomolya mellett a Kaptár-völgyben, továbbá Cserépváralja környékén is felfedezhetjük ezeket a kultúrtörténeti kincseket. (Javasoljuk, hogy kényelmes cipőben vágjunk neki a kalandnak.)

Tovább a környéken

Ha megpihennénk, és egy jó kávé, vagy egy kellemes ebéd mellett elmélkednénk a látottakról, térjünk be például Dr. Csernus Imre másik kedvelt vendéglátóegységébe, a Csendülőbe! A noszvaji étterem és vendégház fehér-kék színei sokak szerint Görögországot idézik – tény, hogy a mediterrán hangulat könnyen tettenérhető. 

Noszvaj egy másik kedvelt vendéglátóegysége a Nomád Hotel & Glamping, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) egyik alapító tagja. Étterme a Trakta, ahol az újraértelmezett magyar konyha fogásai mellett egy-egy nemzetközi specialitást is találunk az étlapon. Szép időben a teraszon is falatozhatunk, madárcsicsergést hallgatva az erdőszéli idillben. 

Jóllakottan, felfrissülten tova is illanhatunk, s következő állomásunk lehet az Egertől 31 kilométerre, a Bükk hegység nyugati oldalán található Szilvásvárad. A várakkal és templomokkal tarkított táj mesébe illő, és itt található Európa egyik legszebb lótenyésztő telepe is, melynek célja az öreg kontinens legősibb kultúrlófajtájának, a lipicai törzstenyészetnek a fenntartása. Az 1860-ban épült grófi istálló egyik termében alakították ki a fajtatörténeti múzeumot, amelyben a lipicai ló történetét, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért sporteredményeit tekinthetjük meg. Részt vehetünk fogatos méneslátogatáson is!

Következzen a Bükk egyik leglenyűgözőbb völgye, ahol a táj lélegzetelállító: a Szalajka-völgy legfőbb ékköve a gyors sodrású Szalajka, melyen több gát is épült a völgy mindössze négy kilométeres szakaszán. Az itteni vizekben főleg pisztrángot halásznak. Idényjelleggel nyitvatartó vendéglátóegységekben meg is kóstolhatjuk e nemes halat, például a Sáfrány Pisztrángudvarban, a szabad ég alatt csemegézve a füstölt ínyencséget. 

Nyáron kisvasúttal is bejárhatják a vidéket. A Bükki Nemzeti Parkban található Fátyol-vízesés ugyancsak gyönyörű természeti jelenség, mindenképp ejtsük útba! S ha tehetjük, az Istállóskői-barlangot, ahol barlangrajzokat is felfedeztek, szintén látogassuk meg! Szánjunk több napot, de legalább egy hosszú hétvégét a környék kincseinek felfedezésére – az itt soroltak csupán egy szeletét képezik a látnivalóknak.

Hirdetés