Helyszín címkék:
5 fine dining étterem az északi parton és azon is túl
Hype&Hyper
Grøenk Deli | Balatonfüred
A Grøenk Deli neve a holland „zöld” szóra utal, amely a bisztró környezettudatos, lokális szemléletét igyekszik érzékeltetni. Aki nagy hamburger fanatikus, vagy gasztro-fan, nagy eséllyel ismeri a Velencei-tó közkedvelt bisztró és delikátját, ami a Balatonnál nyitotta meg második üzletét. A hely esszenciája a közérthetőségben és a minőségben rejlik, étlapjukon ugyanúgy megtalálható a töltött paprika megyaszói mangalicával, valamint a zöldborsófőzelék, mint az unikális burgerek, remek steakek és különböző grill ételek.
Pura Vida Lakásétterem | Zalahaláp
Provence-i életérzés, dolce vita és megannyi finomságot érzékeltető fogalom elevenedik meg a zalahalápi lakásétteremben. A stílszerűen Valentin-napon megnyílt bisztrót a Tapolcai-medence szívében találjuk, a Balatontól 20 km-re. Belépve úgy érezhetjük, mintha egy baráti vendégségbe csöppentünk volna: a miliő és a vintage stílusú enteriőr minden egyes részlete az otthon melegét idézi. Az étlap rövid, de színvonalas: friss, jellemzően mediterrán ételek kerülnek az asztalra, egy kis extrával. Akik pedig nemcsak egy ízletes vacsorára vágynak, hanem egy kis kikapcsolódásra is, három külön bejáratú szobából választhatnak, hogy maximálisan kiélvezhessék a környék hangulatát.
Káli Fecske | Salföld
Salföldön a Káli Fecske, egy régi iskola romjain állva, nem csupán az éttermek világát, hanem a kultúrát is magába foglalja. Gasztro-filozófiáját figyelembe véve inkább értékmegőrző, mintsem újragondoló – így a település miliőjéhez illően házias bisztró ízekkel fogadja a betérőt. Röpke, ám aktuális menüsorában szezontól függően olvasható eperkrémleves, bélszín steak tükörtojással, valamint túrógombóc. A Fecske fogásait nemcsak ebéd és vacsoraidőben kóstolhatjuk, hanem már a korai órákban is: a brunch-ot kedvelők nagy örömére már reggeli is elérhető. A kulináris élmények mellett színes kulturális és szórakoztató programok várják a vendégeket: a rendezvénytér irodalmi esteknek, kertmozinak, jazzkoncerteknek és egyéb más előadásoknak ad otthont. A Káli Fecske ízlésesen komponálja az élet szépségeit, hiszen a művészet éppoly szükséglete az embernek, mint az evés-ivás.
Szeszélyes Nyár Bisztró | Vöröstó
Amennyiben díjazzuk az igényes gasztronómiát, ám egyúttal könnyed hangulatra vágyunk, irány Vöröstó, és a település központjában álló kultikus fogadó, a Szeszélyes Nyár Bisztró. A bohókás névadás hűen tükrözi a hely légkörét: a kőfalakon bekeretezett versek, a pult felett a névadó filmből egy jelenet köszönt, hiszen a fő inspirációt a csehszlovák Jiří Menzel filmrendező karaktereiből merítették: kedves figurák filozofikus eszmecserékkel a helyi fürdő és kocsma előtt. A tulajdonos víziója a vöröstói bisztróról is hasonló: egy közösségi hely, ahova betérhetünk akár egy nagy biciklitúra után is, vagy egy dolgos nap végén focimeccset nézni. Az ételekben is visszaköszön a csehszlovák nosztalgia, csapolt cseh sörök, sonka- és sajttálak, sörkorcsolyák, magas minőségben. Itt megkóstolható a környéken egyedinek számító hermelín is, azaz a fűszeres, olajos lében, csatos üvegben érlelt camembert, és megkóstolhatjuk a másik cseh remeket, az utopenec specialitást is. Az alapanyagok helyi termelőktől származnak, sajt a szomszédból, hús a nagyvázsonyi hentestől. A Szeszélyes Nyár a későbbiekben fürdőházzal is bővülni készül, így az egykori vöröstói tejcsarnok már nemcsak a falu, hanem a térség üde színfoltja lehet.
Pajta | Őriszentpéter
Őriszentpéter ugyan nem sorolható a Balaton térségéhez, ám hazánk gasztro körképén fontos helyet foglal el az itt található, Michelin-díjazott Pajta. Ez a fine dining étterem olyan, mint egy modern mese, ahol a hagyományos helyi ízek új köntösben mutatkoznak be, és a kertben nevelkedett zöldségek, növények és virágok adják a falatok javát. Ami nem terem meg a kertben, azt lokálisan szerzik be: a zöldségek például a közeli Iváncról érkeznek, a sajtot pedig egy belga házaspártól szerzik be, akik teljesen önfenntartó életet élnek a Vendvidéken.