Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Minden, amit az atomenergiáról tudni szeretnél

  • Novitatis
Virtuális séta, interaktív tudáskapszula, 3D modellek, kiterjesztett valóság és fizika-show: ez csak néhány interaktív programlehetőség az Atomenergetikai Múzeum egyedülálló gyűjteményéből. A múzeum kínálata folyamatosan megújul, szórakozásra és ismeretbővítésre egyaránt alkalmas Minden generáció számára rejt izgalmakat, tehát ideális családi program lehet, akár egy borongós napon is.
Virtuális séta, interaktív tudáskapszula, 3D modellek, kiterjesztett valóság és fizika-show: ez csak néhány interaktív programlehetőség az Atomenergetikai Múzeum egyedülálló gyűjteményéből. A múzeum kínálata folyamatosan megújul, szórakozásra és ismeretbővítésre egyaránt alkalmas Minden generáció számára rejt izgalmakat, tehát ideális családi program lehet, akár egy borongós napon is.

A hazai atomenergia története szorosan kapcsolódik Paks városához: a Paksi Atomerőmű építése a 20. század legnagyobb ipari beruházása volt Magyarországon, mely lehetővé tette, hogy belépjünk az „atomkorba”. Ezt a gigantikus építkezést és eredményt dolgozta fel korábban az üzemtörténeti gyűjtemény, és folytatja mai jogutódja, az Atomenergetikai Múzeum, mely 2012 óta várja jelenlegi formájában a fizika szerelmeseit és az atomenergia iránt érdeklődőket. A múzeum állandó és időszaki tárlataival több, mint 2000 négyzetméteres területen várja a látogatókat, ahol testközelből is megismerkedhetnek számos, az atomerőműben használt berendezéssel: kipróbálhatják például, hogyan működik a sugárkapu, a dózismérő vagy a csavarhúzógép. A múzeum díjmenetesen látogatható, azonban előzetes e-mailes bejelentkezés szükséges.

Tudáskapszula

A kiállítás számos pontján alkalmaznak okostechnológiát, például AR (kiterjesztett valóság), VR (virtuális valóság) formájában. Az AR technológia tovább gondolásaként hozták létre interaktív tudáskapszulájukat, mely AR és digitális tartalmakkal mutatja be az atomenergia múltját és jelenjét. A hatszögletű kapszula még formai megoldásában is frappáns, hiszen az atomerőműben használt fűtőelem-kazetta formáját idézi. A COVID-19 idején bevezetett korlátozások alatt sem tétlenkedtek a múzeum dolgozói: a múzeum honlapján létrehoztak egy virtuális séta lehetőséget, mellyel bejárható a tárlat egy része, valamint számos kiállítási darabot 3D modelleztek, hogy online formában is átélhető legyen az élmény. Ezek a tartalmak folyamatosan frissülnek és elérhetők a múzeum honlapján, illetve Facebook oldalán, érdemes rájuk pillantani!

Óvodásoktól kezdve a szép korúakig bárkit lenyűgözhet

A múzeum programjainak kialakítása során kiemelt figyelmet szentelnek arra, hogy minden generáció találjon neki tetsző lehetőségeket, igazi nagycsaládos élményt nyújtva a látogatóknak. Előre bejelentett csoportok számára elérhető tárlatvezetés, valamint különleges múzeumpedagógiai programmal is készülnek, fizikashow néven, melynek során a látogatók közelebb kerülhetnek a fizikai csodákkal teli világához. A fizikashow minden korosztály számára rejt látványos újdonságokat, érdekfeszítő tényeket, így az egész családnak érdemes részt venni. A látványos kísérleteken keresztül tanulhatnak például a „levegő erejéről”, a gáztörvényekről, vagy épp az anyagok változásáról hő hatására.

Becsatornázva

A múzeum saját interaktív mesekönyvet is készített, melyből a legapróbbak megtudhatják például azt, hogy hogyan születik az áram, és milyen érdekes dolgok történhetnek az atomerőműben. A játékos kedvűek még az atomerőmű építés rejtelmeibe is betekinthetnek, a múzeum saját online építőjátékán keresztül. A nagyobbaknak pedig ajánljuk a múzeum Youtube csatornáját, ahol az Atomerőmű történetéből és izgalmas kísérletekből kaphatnak egy kis ízelítőt, így mindenki felkészülten érkezhet a tárlatot felfedezni.

Még több program

Az Atomenergetikai Múzeum rendszeresen részt vesz izgalmas, interaktív programokkal a Múzeumok Éjszakáján, a Múzeumok Majálisán és a Múzeumok Őszi Fesztiválján is, így érdemes őket egész évben figyelemmel kísérni. Ha tehát vannak kíváncsi apróságok (vagy nagyobbak) a családban, érdemes felkeresni az Atomenergetikai Múzeumot és programjait, Te magad is meglepődsz, hogy néhány óra alatt mennyi tudást lehet szerezni, ráadásul ennyire játékos formában!