
Helyszín címkék:
Pasta, pizza és spritz: 6 kiváló olasz étterem elragadó hangulattal
Szabó Sára
Avalon Ristorante – Miskolctapolca
Több mint tíz éve nyújt autentikus, magas színvonalú olasz gasztronómiai élményt az Avalon Parkban található, Michelin-ajánlott Avalon Ristorante. Az elegáns, mégis barátságos és hangulatos belső tér a dél-olasz riviéra kifinomult stílusát idézi – nem mellesleg pár éve elnyerte a Közép-Európa legszebb belsőépítészeti megoldásokkal rendelkező étterme címet. A Bükk ölelésében megbúvó egységben ebéd és vacsora is rendelhető, akár a „small plate” koncepció szerint tálalt fogásokkal, hűen a mediterrán étkezési szokásokhoz. A szállóvendégek számára bőséges svédasztalos reggeli is elérhető. Az étlapon grillételek, házi tészták és tengeri finomságok szerepelnek, a tökéletesen hólyagos nápolyi stílusú pizzákat pedig Morello Forni kemencében sütik az Avalon saját pizzamesterei. A desszert-paletta szintén az autentikus itáliai életérzést közvetíti. Minderre a kiemelkedően figyelmes, barátságos kiszolgálás teszi fel a koronát.

Gusto 13 Bistro & Delicate – Veszprém
Kifinomult, mégis laza a Gusto 13 Bistro & Delicate Veszprémben, ahol barátságos árakon, ebédidőben a GustoDéli menü keretében kóstolhatunk bele Olaszország ízeibe. A belvároshoz közeli bisztró egyszerre elegáns, modern és közvetlen hangulatú, ahol az ételek mögött komoly szakmai tudás és valódi szenvedély áll. Az étlapon szezonálisan frissülő, kreatív fogásokat találunk – gazdag salátákat, húsmentes opciókat, izgalmas főételeket, valamint zömében házi készítésű tésztákat, amelyek gluténmentesen is kérhetők. A Gusto 13 csapata a legkisebbekre is gondolt: külön gyerekmenüvel várják a tipegő vendégeket. Jó időben a teraszon különösen hangulatos elfogyasztani az ebédet vagy vacsorát!
Hello Hungary tipp: Nem messze az étteremtől a csapat delikáteszboltja, a Gusto Delicate további ízélményeket kínál – kávék, kisüzemi sörök, szörpök, teák, tészták, prémium felvágottak és egyéb termelői finomságok is elérhetők. A helyben készülő szendvicsekhez az olasz Friuli-Venezia Giulia tartományból szállítják az alapanyagokat, de a kis Udinei üzemben pörkölt olasz kávéjuk is isteni!

Il Mercato Ristorante e Gelateria – Balatonakarattya
Falatnyi Toszkánát találunk Balatonakarattyán, az il Mercato Ristorante e Gelateria jóvoltából. Az akarattyai Rákóczi térről nyíló mediterrán kertbe lépve úgy érezhetjük, mintha Olaszországba teleportáltunk volna: kovácsoltvas bútorok, olasz muzsika és ínycsiklandó illatok fogadnak. Ide érkezni kicsit több, mint étterembe menni, a tulajdonosok minden téren igyekeznek hozni a hamisítatlan „dolce vita” életérzést.
„Mi eljátsszuk, hogy szolgák vagyunk, a vendég eljátssza, hogy király, és a végén, ha van taps, akkor jól sikerült az előadás”
– vallják.
A családi tulajdonú étterembe Dél-Olaszországból érkeznek az alapanyagok. A nápolyi stílusú pizzák fatüzelésű kemencében sülnek, a Mercato enotékájából pedig neves olasz borászatok kiváló tételeit kóstolhatjuk. Szép időben a teraszon izzik a grill, rendszeresek a gasztronómiai és zenei programok – érdemes figyelemmel követni az eseményeiket a közösségi médiában is.

Pavilon – Balatonboglár
Senkit ne tévesszen meg a retró enteriőr, amikor megérkezünk a balatonboglári Pavilon elé! Antal-Tizedes Dorisz és Róbert étterme ízig-vérig olasz! A hajdanán szövetkezeti italboltként működő pavilon étlapja nem bő lére eresztett, mégis izgalmas tételek közül válogathatunk: többek között kiváló nápolyi stílusú pizzákat, tengeri ételeket, paradicsomos pacalt és vitello tonnatót kóstolhatunk. Érdemes mindig megnézni a heti kínálatot is, illetve böngészni a zömében helyi pincészetek borai között. A Pavilon az elmúlt évek gyakorlata szerint nemcsak nyáron tart nyitva – a balatonboglári étterembe az év nagy részében bármikor betérhetünk például egy fenséges spagetti aglio e olio elfogyasztására.

Pizza Kávé Világbéke – Miskolc
„Anyukám mondta, hogy a legrövidebb út a Világbékéhez egy jó pizzán és egy jó kávén keresztül vezet.”
Bizony, ezzel az állítással sokan egyetérthetünk – kevés olyan ember van a Földön, akiben marad harag egy ínycsiklandó pizzaszelet és egy kiváló olasz presszó után. A kőmalomban őrölt lisztnek, a válogatott, szezonális alapanyagoknak és a 48 órás kelesztésnek köszönhetően a miskolci egységben olyan lesz a római stílusú (azaz téglalap alakú) pizza, amilyennek lennie kell: könnyű, mégis ropogós, ízletes és laktató! Persze méretéből fakadóan többet is meg lehet kóstolni a szeletekből – mi több, érdemes is, hiszen kiváló alapanyagokkal dolgoznak a miskolci étteremben. A pizzához – és persze a világbékéhez – dukál a kiváló olasz kávé; ezt is egyenesen Itáliából hozatják a tulajdonosok, és egy 1961-es kávégéppel készítik el, hogy hibátlanul olasz legyen a presszó. Jó tudni, hogy nemcsak Miskolcon tudjuk megkóstolni a remek szeleteket, hanem már Debrecenben is!

Ristorante Azzari – Dunaújváros
A Ristorante Azzari úgy repít Itáliába, hogy közben hű marad önmagához, valamint a helyi vendégkör igényeihez is. A klasszikus trattoria hangulata meghitt és családias, az ételek mögött pedig valódi szakértelem és szenvedély húzódik. A tészták saját készítésűek, a sonka pármai, a mozzarella pedig bivalyból készül! A legtöbb alapanyag helyi gazdaságokból, termelőktől érkezik: például a bárányhús, a friss fűszerek vagy a kézműves kecskesajt. A hártyavékony tésztájú nápolyi pizzák Morello Forni kemencében sülnek, ami a hozzáértők szerint garancia a sikerre. Az Azzariba nemcsak vacsorára, hanem ízletes, minőségi ebédmenüre is érdemes betérni – baráti hangulat, olaszos vendégszeretet és igazi kulináris élmény vár.

Olasz „verde” beltéren, a MoosMoos fainstallációival és zöldfalaival
A toszkán vidék ciprusai, levendulamezői, olajfa- és szőlőültetvényei elképesztő hangulatot árasztanak. Ez a mediterrán miliő bármely étterem enteriőrjébe becsempészhető a MoosMoos zöld moha- vagy növényképeivel, illetve növényfalaival. Ezek a gondozásmentes, valódi virágokból és zuzmókból készült dizájnelemek nemcsak látványos zöld felületeket hoznak létre, hanem a vendégek jó közérzetéhez is hozzájárulnak, a természet nyugalmát megidézve. Legyen szó egy trattoria rusztikus hangulatáról vagy egy modern bisztró letisztult világáról, a MoosMoos-világ minden enteriőrbe harmonikusan illeszkedhet, miközben egyedi karaktert adhat a helyszínnek. Az installációk karbantartást nem igényelnek, miközben különleges látványt nyújtanak – így egy kis olasz „verde” is helyet kaphat bármely étteremben, évszaktól függetlenül.
