Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Pasta, pizza és spritz: 6 kiváló olasz étterem elragadó hangulattal

0:00
0:00

Szabó Sára

Van valami különleges az olaszokban és az olasz konyhában. Nem csupán az ízek vagy a receptúra, hanem az egész élmény különleges. Az „olasz módi” egyenlő az életörömmel, a napfénnyel és a zsibongással. Ráadásul nem is kell Itáliáig utaznunk, ha mindezt szeretnénk átélni. Összegyűjtöttünk hat különleges hazai éttermet, ahol megtapasztalható az igazi olasz „dolce vita”!
Van valami különleges az olaszokban és az olasz konyhában. Nem csupán az ízek vagy a receptúra, hanem az egész élmény különleges. Az „olasz módi” egyenlő az életörömmel, a napfénnyel és a zsibongással. Ráadásul nem is kell Itáliáig utaznunk, ha mindezt szeretnénk átélni. Összegyűjtöttünk hat különleges hazai éttermet, ahol megtapasztalható az igazi olasz „dolce vita”!

Avalon Ristorante – Miskolctapolca

Több mint tíz éve nyújt autentikus, magas színvonalú olasz gasztronómiai élményt az Avalon Parkban található, Michelin-ajánlott Avalon Ristorante. Az elegáns, mégis barátságos és hangulatos belső tér a dél-olasz riviéra kifinomult stílusát idézi – nem mellesleg pár éve elnyerte a Közép-Európa legszebb belsőépítészeti megoldásokkal rendelkező étterme címet. A Bükk ölelésében megbúvó egységben ebéd és vacsora is rendelhető, akár a „small plate” koncepció szerint tálalt fogásokkal, hűen a mediterrán étkezési szokásokhoz. A szállóvendégek számára bőséges svédasztalos reggeli is elérhető. Az étlapon grillételek, házi tészták és tengeri finomságok szerepelnek, a tökéletesen hólyagos nápolyi stílusú pizzákat pedig Morello Forni kemencében sütik az Avalon saját pizzamesterei. A desszert-paletta szintén az autentikus itáliai életérzést közvetíti. Minderre a kiemelkedően figyelmes, barátságos kiszolgálás teszi fel a koronát.

Gusto 13 Bistro & Delicate – Veszprém

Kifinomult, mégis laza a Gusto 13 Bistro & Delicate Veszprémben, ahol barátságos árakon, ebédidőben a GustoDéli menü keretében kóstolhatunk bele Olaszország ízeibe. A belvároshoz közeli bisztró egyszerre elegáns, modern és közvetlen hangulatú, ahol az ételek mögött komoly szakmai tudás és valódi szenvedély áll. Az étlapon szezonálisan frissülő, kreatív fogásokat találunk – gazdag salátákat, húsmentes opciókat, izgalmas főételeket, valamint zömében házi készítésű tésztákat, amelyek gluténmentesen is kérhetők. A Gusto 13 csapata a legkisebbekre is gondolt: külön gyerekmenüvel várják a tipegő vendégeket. Jó időben a teraszon különösen hangulatos elfogyasztani az ebédet vagy vacsorát!

Hello Hungary tipp: Nem messze az étteremtől a csapat delikáteszboltja, a Gusto Delicate további ízélményeket kínál – kávék, kisüzemi sörök, szörpök, teák, tészták, prémium felvágottak és egyéb termelői finomságok is elérhetők. A helyben készülő szendvicsekhez az olasz Friuli-Venezia Giulia tartományból szállítják az alapanyagokat, de a kis Udinei üzemben pörkölt olasz kávéjuk is isteni!

Il Mercato Ristorante e Gelateria – Balatonakarattya

Falatnyi Toszkánát találunk Balatonakarattyán, az il Mercato Ristorante e Gelateria jóvoltából. Az akarattyai Rákóczi térről nyíló mediterrán kertbe lépve úgy érezhetjük, mintha Olaszországba teleportáltunk volna: kovácsoltvas bútorok, olasz muzsika és ínycsiklandó illatok fogadnak. Ide érkezni kicsit több, mint étterembe menni, a tulajdonosok minden téren igyekeznek hozni a hamisítatlan „dolce vita” életérzést.

„Mi eljátsszuk, hogy szolgák vagyunk, a vendég eljátssza, hogy király, és a végén, ha van taps, akkor jól sikerült az előadás”

 – vallják.

 

A családi tulajdonú étterembe Dél-Olaszországból érkeznek az alapanyagok. A nápolyi stílusú pizzák fatüzelésű kemencében sülnek, a Mercato enotékájából pedig neves olasz borászatok kiváló tételeit kóstolhatjuk. Szép időben a teraszon izzik a grill, rendszeresek a gasztronómiai és zenei programok – érdemes figyelemmel követni az eseményeiket a közösségi médiában is.

Pavilon – Balatonboglár

Senkit ne tévesszen meg a retró enteriőr, amikor megérkezünk a balatonboglári Pavilon elé! Antal-Tizedes Dorisz és Róbert étterme ízig-vérig olasz! A hajdanán szövetkezeti italboltként működő pavilon étlapja nem bő lére eresztett, mégis izgalmas tételek közül válogathatunk: többek között kiváló nápolyi stílusú pizzákat, tengeri ételeket, paradicsomos pacalt és vitello tonnatót kóstolhatunk.  Érdemes mindig megnézni a heti kínálatot is, illetve böngészni a zömében helyi pincészetek borai között. A Pavilon az elmúlt évek gyakorlata szerint nemcsak nyáron tart nyitva – a balatonboglári étterembe az év nagy részében bármikor betérhetünk például egy fenséges spagetti aglio e olio elfogyasztására.

Pizza Kávé Világbéke – Miskolc

„Anyukám mondta, hogy a legrövidebb út a Világbékéhez egy jó pizzán és egy jó kávén keresztül vezet.”

Bizony, ezzel az állítással sokan egyetérthetünk – kevés olyan ember van a Földön, akiben marad harag egy ínycsiklandó pizzaszelet és egy kiváló olasz presszó után. A kőmalomban őrölt lisztnek, a válogatott, szezonális alapanyagoknak és a 48 órás kelesztésnek köszönhetően a miskolci egységben olyan lesz a római stílusú (azaz téglalap alakú) pizza, amilyennek lennie kell: könnyű, mégis ropogós, ízletes és laktató! Persze méretéből fakadóan többet is meg lehet kóstolni a szeletekből – mi több, érdemes is, hiszen kiváló alapanyagokkal dolgoznak a miskolci étteremben. A pizzához – és persze a világbékéhez – dukál a kiváló olasz kávé; ezt is egyenesen Itáliából hozatják a tulajdonosok, és egy 1961-es kávégéppel készítik el, hogy hibátlanul olasz legyen a presszó. Jó tudni, hogy nemcsak Miskolcon tudjuk megkóstolni a remek szeleteket, hanem már Debrecenben is!

Ristorante Azzari – Dunaújváros

A Ristorante Azzari úgy repít Itáliába, hogy közben hű marad önmagához, valamint a helyi vendégkör igényeihez is. A klasszikus trattoria hangulata meghitt és családias, az ételek mögött pedig valódi szakértelem és szenvedély húzódik. A tészták saját készítésűek, a sonka pármai, a mozzarella pedig bivalyból készül! A legtöbb alapanyag helyi gazdaságokból, termelőktől érkezik: például a bárányhús, a friss fűszerek vagy a kézműves kecskesajt. A hártyavékony tésztájú nápolyi pizzák Morello Forni kemencében sülnek, ami a hozzáértők szerint garancia a sikerre. Az Azzariba nemcsak vacsorára, hanem ízletes, minőségi ebédmenüre is érdemes betérni – baráti hangulat, olaszos vendégszeretet és igazi kulináris élmény vár.

Olasz „verde” beltéren, a MoosMoos fainstallációival és zöldfalaival

A toszkán vidék ciprusai, levendulamezői, olajfa- és szőlőültetvényei elképesztő hangulatot árasztanak. Ez a mediterrán miliő bármely étterem enteriőrjébe becsempészhető a MoosMoos zöld moha- vagy növényképeivel, illetve növényfalaival. Ezek a gondozásmentes, valódi virágokból és zuzmókból készült dizájnelemek nemcsak látványos zöld felületeket hoznak létre, hanem a vendégek jó közérzetéhez is hozzájárulnak, a természet nyugalmát megidézve. Legyen szó egy trattoria rusztikus hangulatáról vagy egy modern bisztró letisztult világáról, a MoosMoos-világ minden enteriőrbe harmonikusan illeszkedhet, miközben egyedi karaktert adhat a helyszínnek. Az installációk karbantartást nem igényelnek, miközben különleges látványt nyújtanak – így egy kis olasz „verde” is helyet kaphat bármely étteremben, évszaktól függetlenül.