Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

Gyere velünk csillaglesre! Három csillagoségbolt-park az országban

 • Kovács Kata
  Az éjszakai égbolt számtalan csodát rejt. A világon ma összesen 180 csillagoségbolt-park található, közülük 3 hazánkban! Ezek a parkok vállalták magukra azt a gyönyörű feladatot, hogy megmutassák a csillagos égbolt határtalan szépségét, és megóvják azt a következő nemzedékek számára is.
  Az éjszakai égbolt számtalan csodát rejt. A világon ma összesen 180 csillagoségbolt-park található, közülük 3 hazánkban! Ezek a parkok vállalták magukra azt a gyönyörű feladatot, hogy megmutassák a csillagos égbolt határtalan szépségét, és megóvják azt a következő nemzedékek számára is.

  A sötét égbolt, ismertebb nevén a csillagoségbolt olyan oltalom alatt álló terület, mely kivételes minőségű éjszakai égbolttal és környezettel bír, és ahol több ezer csillagot fedezhetünk fel szabad szemmel. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association, IDA) egy előre meghatározott feltételrendszer szerint dönt arról, hogy az adott terület megfelel-e a követelményeknek és megkaphatja-e a csillagoségbolt-park címet. A szövetséget 1988-ban alapították és a kezdetek óta óriási figyelmet szentel a fényszennyezés növekvő problémájának megoldására. 2001-ben a szervezet elindította nemzetközi programsorozatát is, amivel arra ösztönzi a társadalmi közösségeket, hogy támogassák a sötét égbolt megőrzését. A fényszennyezés nemcsak az éjszakai látvány élményét csökkenti, de súlyos hatással van a természetre és a benne élő fajokra is. A mesterséges fényforrások miatt egyes fajok veszélybe kerültek, ami közvetve a táplálékláncot és magát az ökoszisztémát is károsíthatja. A természetet károsító folyamatok megfékezése érdekében született meg a nemzetközi programsorozat, ami ma már 180 csillagoségbolt-parkot tart számon világszerte, köztük 3 magyarországi területet, ami lélegzetelállító látvánnyal varázsolja el a csillagok szerelmeseit.

  Csillagfényből szőtt híd Európa első csillagoségbolt-parkjában

  Az első csillagoségbolt-parkot 2006-ban hozták létre az Egyesült Államokban, 2009-ben pedig a Zselici Tájvédelmi Körzet egyike volt az első európai területeknek, amelyek elnyerték ezt a címet. Az éjszakai égbolt szépsége, a Tejút és a Fiastyúk látványa kulturális és természeti örökségünk, amit meg kell óvni a jövő generációi számára is, hogy gyermekeinknek és unokáinknak is része legyen majd abban a szépségben és misztériumban, amit a csillagos égboltra tekintve élünk át. Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, napnyugta után csillagász szakemberek kíséretében indulhatunk túrára, hogy felfedezzük az éjszaka ritmusát és a csillagok titkát. Szabad szemmel és távcsővel figyelhetjük meg az égi jelenségeket, miközben izgalmas történeteket és érdekes információkat tudhatunk meg a felettünk elterülő végtelen égboltról.

  Ég és föld találkozása a Hortobágy horizontján

  A pásztorélet és a csillagképek ismerete az emberiség története során egybeforrt. Az éjszakai égboltot nyáron a Tejút szeli ketté, amit a Hadak útjának vagy Szalmaszórásnak is neveztek. A hortobágyi pusztaságban a Tejút különösen magával ragadó látványt nyújt, hiszen a legelőtájban az ég és föld találkozását semmi sem háborítja meg, mesterséges fényforrás nem veszi el a csillagos égbolt gyönyörű látványát. 2011-ben a terület felkerült a nemzetközileg jegyzett csillagoségbolt-parkok listájára. Az égitestek mindig is fontos szerepet töltöttek be az itt letelepedő pásztorok életében. A Nap, a Hold és a csillagok segítették a nyáját őrző embert tájékozódni időben és térben. A csillagképekben gazdag égbolt ismerete nemcsak a pásztortudás szerves része, hanem a népmesék fontos motívuma is.

  Perseidák és geminidák a Bükki Nemzeti Parkban

  A sziklás lejtőkben és bükkfa óriásokban gazdag területen a természet az úr. Talán nem véletlen, hogy a mai napig képes volt megőrizni érintetlenségét és vadságát, aminek köszönhetően 2017-ben – harmadikként az országban – megkapta csillagoségbolt rangos címet, amivel mindössze 180 terület rendelkezik jelenleg világszerte. Az éjszakai égbolt számtalan csodát rejt, ezért a parkban rendszeresen szerveznek túrákat és táborokat a csillagles szerelmeseinek. Az oltalom alatt álló terület élményekben gazdag programjai mellett ismeretterjesztő tevékenységekkel igyekszik felhívni a figyelmet a kivételes adottságú tájak szépségeire és megőrzésének fontosságára. 2020-ban indult meg Kelet-Európa egyik legmodernebb csillagvizsgálójának építése a bükki Répáshután, mely interaktív élményekkel és virtuális űrutazással várja majd az érdeklődőket.