Ugrás a tartalomhoz
Toplisták

Az adventi vásárokon túl: 4 elvarázsolt hely, ahol utolér az ünnep varázsa

Az év egyik legcsodásabb időszaka az advent. A várakozás átélése, a készülődés, a lelassulás időszaka ez. Ilyenkor talán még jobban vágyunk arra, hogy meghitt, ünnepi élményekben legyen részünk. Ám ha idén úgy éreznénk, hogy nem az adventi vásárokon töltenénk legszívesebben a hétvégéket, íme 4 csodálatos hely, ahol utolér az ünnep varázsa.
Az év egyik legcsodásabb időszaka az advent. A várakozás átélése, a készülődés, a lelassulás időszaka ez. Ilyenkor talán még jobban vágyunk arra, hogy meghitt, ünnepi élményekben legyen részünk. Ám ha idén úgy éreznénk, hogy nem az adventi vásárokon töltenénk legszívesebben a hétvégéket, íme 4 csodálatos hely, ahol utolér az ünnep varázsa.

„Nagykarácsonyi” hangulat

Nagykarácsony egy Fejér megyei település, Dunaújvárostól nem messze található. A község, nevéhez hűen, nagyszabású karácsonyi programokkal vár mindenkit az adventi időszakban. Itt található a magyar Mikulás háza, ahol változatos programokkal készülnek kicsik és nagyok számára. A Mikulásház mellett pedig a karácsonyi postahivatal található, ahol rendkívül ötletes módon segítenek minket abban, hogy igazi meglepetést okozzunk a szeretteinknek: aki kéri, annak a levelét a Magyar Posta Nagykarácsonyon át továbbítja a címzettnek. A helyiek ünnepi tematikájú, díszes bélyegzőlenyomatot tesznek a borítékra. Egyébként Nagykarácsony irányítószáma is hű a település nevéhez: 2425. Az ötletes postai ajándék mellett azért érdemes személyesen is meglátogatni a községet és elmerülni a „nagykarácsonyi” hangulatban.

 

Karácsonyi HANGolódás Debrecenben

Debrecenben is különleges ünnepi programokkal várnak az advent idején. Ha a vásári forgatagon átsétáltunk, mindenképp térjünk be a Református Nagytemplomba, amely decemberben ünnepi koncerteknek ad helyet. Igazi szívmelengető zenei élményekre készülhetünk, amelyeket a család minden tagja élvezni fog. December 5-én zenés családi Mikulásváró koncertet ad Csepregi Éva, majd rögtön ezután Kökény Attila és Rakonczai Viktor Ébredés című dalestjét hallgathatjuk meg. Rá egy hétre, 12-én Dolhai Attila ünnepi előadásán vehetünk részt, ami a Hallelujah címet kapta. December 19-én Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra gondoskodnak az ünnepi hangulatról, sztárvendégük Miklósa Erika lesz. Nemcsak a Nagytemplomban, hanem a városi színpadokon is különleges és műfajában is rendkívül változatos koncerteket élvezhetünk: a Szent Efrém Férfikar, Gájer Bálint, a Honeybeast, a Kodály Filharmónia, Csemer Bogi, illetve gyermekkoncertek is zajlanak majd városszerte. A zenei hangolódás előtt és után pedig gyönyörködhetünk a fényinstallációkban, a hatalmas, élő fenyőfában és élvezhetjük a forralt bor illatát.

 

Édes élvezetek Gyulán

Ha van valami, amitől sokunknak megjön a kedve az ünnepi sürgés-forgáshoz, az a mézeskalács-készítés. A fahéj, a szerecsendió és a cukorpaszta csodás elegyét érezni a levegőben, miközben karácsonyi zenét hallgatunk. Ez minden advent elengedhetetlen programja. Gyulán három napig is élvezhetjük mindezt, a Méz és mézeskalács fesztivál keretében, amelyet december 9 és 11. között rendeznek meg. A hétvége során mézfajtákat, mézeskalácsokat és különböző cukrászati különlegességeket fedezhetünk fel. Lesz méhészeti kiállítás, vásár és különleges mézes ételek kóstolása is. Persze, a kézműves programok sem maradnak el, emellett pedig hangulatos műsorokkal és Luca-napi meglepetésekkel várnak minket a szervezők. Aki pedig egy kis kulturális kikapcsolódásra is vágyik, múzeumi körsétát tehet, melyet mézkóstolóval kötnek egybe. Ennél édesebb adventet elképzelni is nehéz.

 

Adventi pompa

Mind szeretnénk tudni, milyen a karácsonyt egy kastélyban tölteni. Nos, nem kell többé a képzeletünkre hagyatkoznunk, ha ellátogatunk a gödöllői Grassalkovich-kastélyba, ahol idén huszonegyedik alkalommal rendezik meg az Adventi Kastélynapokat. December 10-18. között ünneplőbe öltözik a kastély, és a szervezők kulturális programokkal lehelnek életet a falak közé. Lesznek családi programok: matiné koncert, zenés szánkóutazás, mesekocsi színház és mesejáték is. De könyvbemutatóval, kézműves foglalkozásokkal, múzeumi programokkal is várnak minket. Sőt, Erzsébet királynővel is lesz lehetőségünk „találkozni”. A szívünk ünneplőbe öltöztetéséről pedig a klasszikus koncertek gondoskodnak majd. A beszámolók szerint a királyi család is előszeretettel töltötte itt a karácsonyokat az 1870-es években. Nem meglepő, ha ilyen programokkal készültek számukra is, egykoron.