Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

Borvidéki kiskör vasparipán, a Baji-hegyek pincéihez

  • Szabó Sára
Behabzsoltuk a nyár utolsó szeletét, de az íze még itt olvad a szánkban? Amíg érezni az indián nyár simogatását az arcunkon, pattanjunk két kerékre, és koccintsunk egyet az ősz üdvözlésére!
Behabzsoltuk a nyár utolsó szeletét, de az íze még itt olvad a szánkban? Amíg érezni az indián nyár simogatását az arcunkon, pattanjunk két kerékre, és koccintsunk egyet az ősz üdvözlésére!

A Neszmélyi Borvidéken, Tatától mindössze néhány kilométerre terül el Baj-Szőlőhegy. Ebben az Isten háta mögötti festői szépségű környezetben egy maroknyi borász összefogott, hogy hírét vigyék ennek a történelmileg jelentős területnek. A hegyek lábánál épült meg 1772-ben a Fellner Jakab (az egyik legjelentősebb barokk kori művészünk) által tervezett Esterházy Pezsgőgyár. A Pezsgőgyár 1905-ben kezdte meg működését, és a korszerű francia pezsgőtechnikáknak köszönhetően a Tatán készített pezsgő nemzetközileg is elismert és keresett termékké vált. A pezsgőkészítéshez szükséges alapbort pedig a híres Baj-Szőlőhegy szolgáltatta az Esterházyak számára.

 

A Baji Borospincék borászai összefogásának köszönhetően a borkedvelők és a környékre látogatók megismerhetik a pincéket és értesülhetnek a Baj-Szőlőhegyen zajló programokról is. Szerencsénk, hogy a pincék újra megnyitották kapuikat a látogatók előtt, sűrűsödik a látogatás a Baji-Szőlőhegyre.

 

Fedezzük fel a festői szépséggel megáldott Neszmélyi borvidéket!

A cél mindenképpen az, hogy visszakerülhessen a térképre ez a nemes múlttal rendelkező szőlőterület, és újra nemzetközi vizekre evezhessen a baji szőlőből készült bor. Minden mozogni vágyó érdeklődését magával ragadhatja, ha két kerékre pattanva teker ki Bajra, egy vidám, könnyű biciklitúra keretében.

 

A túra időtartama kb. 1 óra a pincékben eltöltött idő, úgyhogy voltaképp egy egésznapos bortúrára lehet készülni. Zárójeles megjegyzés: minden pincelátogatáskor érdemes egy kis „rápihenő” idővel tovább indulni a helyszínről, viszont amennyiben úgy érezzük, nem tudunk biztonságosan kerékpározni, az Ökoturisztikai Központ szívesen segít, és csekély összegért megoldják a felszerelésünk visszajuttatását a központba.

 

A túra során feltárulnak előttünk a Gerecse déli lábánál fekvő Ászár-Neszmélyi Borvidék festői környezetben fekvő kis pincéi. Érdemes és ajánlott is előzetesen időpontot foglalni, vagy bejelentkezni a kóstolóra, de számíthatunk rá, hogy kedves invitálás után bepillanthatunk egy-egy családi pince titkaiba is. Baráti társaságoknak, romantikára vágyóknak egyaránt ajánlott a kóstoló kör. A túrát kerékpárúton, murvás- vagy földutakon, és kisforgalmú utakon egyszerűen lehet teljesíteni.

 

Kapaszkodóként hadd lássunk el pár jótanáccsal! Tata belvárosa felé érdemes elindulni, majd kb. 300 m után a baji elágazásnál haladjunk tovább Baj irányába! Keljünk át a vasúton, majd a kerékpárúton süvíthetünk tovább a Baj tábla felé! A főúton továbbhaladva, amint elértük a templomot, fordulhatunk is jobbra, a Hegyi útra. Ez az út a Gerecse csodás déli oldala felé vezet, és a lábával párhuzamosan futó panorámás útról páratlan kilátás nyílik a Gerecse hegység tömbjére és a tatai medencére is. Nagyjából 1 km után elérünk egy keresztező földúthoz, itt fordulhatunk jobbra és vehetjük a falu felé az irányt. 

 

Ha mégsem keltette fel az érdeklődésünk a kerekezés, autóval Budapesttől csupán 70 km-re fekszik a település, míg Győrtől 63 km-re található a pincehálózat, az M1-es autópálya mentén. Vonattal érkezve a Bp-Déli Pályaudvarról induló Komárom/Győr vonalon közlekedő elővárosi vonalon, Tóvároskert vasútállomásnál kell leszállni, és egy könnyed 40 perces séta után már a kívánt helyre is érkezhetünk.

 

Pincelátogatással, borkóstolókkal, borkorcsolyákkal és finomságokkal várják az érdeklődőket a következő pincék:

Borboléta Pincészet (Elérhetőség: 36 30 972 25 46)

Kisbaka Családi Borbirtok (Elérhetőség: 36 30 825 29 08)

Lali Pincészet (Elérhetőség: 36 30 516 47 39)

Schwáb Pince (Elérhetőség: 36 70 339 90 28)

Stróbl Borház (Elérhetőség: 36 30 700 26 38)

Turay Családi Pincészet (Elérhetőség: 36 20 923 33 22)

Wéber Családi Pince (Elérhetőség: 36 20 432 2491)

 

Végül, de nem utolsó sorban arra is érdemes majd figyelmet fordítani, hogy a borkóstolók, finomságok ára pincénként változik, viszont minden pincelátogatás teljesen ingyenes. Nyakunkon az őszi szüret is, így várakozással telve tekinthetünk előre, vajon milyen őszi programokkal várnak minket a Baji Pincék?