Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

A legszebb insta-helyek a fővárostól egy karnyújtásnyira

 • Káldi Emese
  Ha eddig csak irigykedve nézted az utazóbloggerek csodás insta-fotóit, vagy ha már egy ideje te magad is lelkesen osztasz meg képeket a követőiddel, akkor az alábbi listát neked ajánljuk! Olyan, Budapesthez közeli elbűvölő helyekre kalauzolunk, amelyek garantáltan hozzák majd az elismerést! Fotózásra fel!
  Ha eddig csak irigykedve nézted az utazóbloggerek csodás insta-fotóit, vagy ha már egy ideje te magad is lelkesen osztasz meg képeket a követőiddel, akkor az alábbi listát neked ajánljuk! Olyan, Budapesthez közeli elbűvölő helyekre kalauzolunk, amelyek garantáltan hozzák majd az elismerést! Fotózásra fel!

  Romantikus lelkeknek

  Kezdjük rögtön egy nagy kedvenccel! A tatai Öreg-tó látványa a várral századszorra is előhívja az ember érzelmes énjét. Aki egyszer járt már itt, tudja: a tó körüli, valamivel több mint 7 kilométeres sétálóútról nézve szinte lépésenként új arcát mutatja a hely. A túlparton hol erdőt, hol a hatszáz éves várat, hol az impozáns Esterházy-kastély tömbjét, hol kedves, apró házakat látunk, előttük pedig nyaranta vitorlások és kenusok, ősszel pedig vízi madarak suhannak el. Az ország első mesterséges halastava az 1700-as években, mocsarak lecsapolásával nyerte el mai formáját. A karbantartott, gyönyörű víztükör pedig számos életre szóló élménynek és felejthetetlen pillanatnak volt tanúja. Lánykérések, vízi sportversenyek, vadászatok, úri mulatságok zajlottak itt. Érkezzünk akár hajnalban vagy napnyugtakor, napsütésben vagy drámai felhők idején, a tó és környezete csodálatos látványt nyújt és rengeteg felfedeznivalót kínál.

  Egy másik híres és gazdag családnak köszönhetjük a manapság az egyik legfelkapottabb forgatási helyszínként ismert Alcsútdobozi arborétum létrejöttét. József nádor a reformkor ideje alatt a császár helyetteseként kormányozta az országot. Innovatív megoldásokat szerető énje nemcsak a politikában mutatkozott meg, hanem otthona kialakításában is. A mai arborétum területére számos növényritkaságot telepített, felülmúlhatatlan gyapjúhozamú juhokat tenyésztett és fantasztikus kastélyt építtetett Pollack Mihállyal. A kastély megmaradt homlokzata elé sétálva ma is könnyű magunkat néhány száz évvel visszarepíteni az időben. Hangulatunktól függően fotózhatunk a főúri kulisszák között, a tavaszi virágmezőknél vagy az ősfákat ölelve. Vigyázat, kimeríthetetlen témaforrás!

  Kontrasztok között

  Egymástól alig hat kilométerre áll két templomrom. Az egyik házakkal körülölelve, Zsámbék szívében, a másik a szántóföld közepén, magányosan. A töki romtemplom biztosan nem akar konkurálni a premontreiek monumentális és lélegzetelállítóan szép, gótikus-román stílusú bazilikájával. Szépsége éppen abban rejlik, hogy évszázadok óta egy elhagyatott, békés helyen simul a tájba. Bár nagyon különböző a két, nagyjából egy időben épült épület, sorsukban mégis van valami közös: sok száz éve használaton kívül vannak.

  A Zsámbéki romtemplomot a Franciaországból érkező szerzetesek építették, míg a töki templom egykor a falu plébániája lehetett. Furcsamód a település egyszer csak feljebb költözött – csupán találgatások vannak arra vonatkozóan, hogy miért. Egyesek szerint egy megáradt patak kényszerítette az egykori lakókat, hogy a hegyoldal felé húzódjanak, mások viszont azt mondják, hogy a helyiek a folyamatos, a középkorban mindennaposnak számító dúlások elől költöztek inkább az értékes bort rejtő pincéik közelébe. Akárhogy is, Töknek később nem lett katolikus temploma, hiszen az itteniek a református vallást vették fel, az egykori imahely pedig lassan kőhalom lett. Csak a földeken dolgozók használták: árnyékot adó falai alatt találtak pihenőhelyre a nyári munka közepette. Az 1700-as években egy földrengésnek áldozatul esett zsámbéki rom viszont a település lakosainak életében mindig is fontos szerepet játszott: a visszaemlékezések szerint sokat játszottak itt a gyerekek, a falubeli építkezésekhez pedig bőséggel hordtak el köveket innen. Az ikonikus rom ma már kiemelt műemlék, és várja mindazokat, akik szeretik a vadregényes helyszíneket.

  1 hely: Ha pedig 360 fokos képekben utazol, irány az etyeki körpince-sor! A XIX. század első felében létesült, 22 pincéből álló épületegyüttes különlegessége a beépítés formája: akármerre fordulunk, takaros pincékkel találjuk szemben magunkat! Világviszonylatban sincs párja! (Ha panorámafotót készítenél, érdemes még a fák teljes levelesedése előtt menned!)