Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Szállás

Remek szállások, ha fenséges reggelire vágynál ébredés után!

  • Szabó Sára
Egy hosszú naphoz kiadós reggeli dukál! Akár passzív, akár aktív a pihenés, amit tervezünk, fontos, hogy miként indul a reggelünk. Egy fenséges kávé, tea vagy narancslé, néhány finom falattal a környékbeli termelőktől – vagy éppen a kertből – teljesen más megvilágításba helyezi az ember napját. Mutatunk három olyan szállást, amelyek nemcsak önmagukban kiemelkedőek, de a reggelijük is mennyei!
Egy hosszú naphoz kiadós reggeli dukál! Akár passzív, akár aktív a pihenés, amit tervezünk, fontos, hogy miként indul a reggelünk. Egy fenséges kávé, tea vagy narancslé, néhány finom falattal a környékbeli termelőktől – vagy éppen a kertből – teljesen más megvilágításba helyezi az ember napját. Mutatunk három olyan szállást, amelyek nemcsak önmagukban kiemelkedőek, de a reggelijük is mennyei!

Friss kézműves pékáru extrákkal, a Hét kenyér Ökovendégházban

A Balaton-felvidéki Hideg hegyen található Hét kenyér Ökovendégházban káprázatos balatoni panorámával, természetközeli csenddel és finom falatokkal várják a vendégeket. A Kazinczy Gyöngyvér építész által megálmodott vendégház ráadásul nemcsak egyszerű szállás, de ékes példa arra, hogyan lehet közművek nélkül élni. A 4 fő számára ideális házikó önellátó, amit rendkívül izgalmas élmény megtapasztalni. Az esővíz ciszternában gyűlik, az áramot és a meleget kandalló, illetve megújuló energiák biztosítják. A Hét kenyérben ráadásul fenséges a reggeli: a szezonálisan alakuló tételek a kertből, illetve a környékbeli termelőktől érkeznek tányérunkra. Sajtok, szarvasgombás különlegességek, lekvárok, tejtermékek – minden rendkívül ízletes. A pékárut külön kiemeljük, hiszen az a szomszédos kézműves pékségben készül. Gyöngyvér férje, Bodor István saját kemencéjükben készíti a kenyereket, süteményeket, pizzát – frissen és ropogósan.   

Kulináris kitérő egy 19. századi vízimalomban, az Almalombban

A hosszúhetényi Almalombmely 2022 őszén elnyerte a Michelin kalauz zöld csillag minősítését - egy 19. századi vízimalomból lett gasztromenedék. A Kulináris Kitérő és Találkozóhely legújabb felújított szereplője az apartmanház, egy építészeti védelem alatt álló épület-együttes. A szintén 19. század eleji barátságos kis parasztház 6, különböző stílusban felújított szobát rejt. Ahogy már az Almalomb tulajdonosaitól (és a felújításban közreműködő Ybl-díjas építésztől, Pelényi Margittól) megszokhattuk; az építészeti hagyományok maximális tiszteletben tartásával, a fenntarthatóság jegyében álmodták újra a 19. század eleji házikót. Ízlésük csodálatra méltó, izgalmas kortárs megoldásokkal színesítik a népi építészet remek elemeit. Ha itt szállunk meg, számítsunk fenséges reggelire, amelyet – úgy, ahogy az utca túloldalán található étteremben – helyi termelők alapanyagaira támaszkodva állítanak össze, az évszak kincseivel főszerepben. Ha az Almalombra esik a választásunk, mindenképp látogassuk meg a malommúzeumot, és tegyünk egy kellemes sétát az épületek között; megannyi meglepetés vár ránk.  

Présházból lett menedék, termelői finomságokkal az Eged Lodgeban

Akár gyerekekkel, akár csak kettesben, az Eged Lodge szuper választás. A szőlőcskei présházból lett szálláshely igazi kuriózum. Csodás panorámával, szemet gyönyörködtető belső térrel és takaros kis kerttel (ó azok a cseresznyefák!) csavarja el a fejünket. A 4 fő számára kényelmes kis házikó minden évszakban tartalmas időtöltést biztosít. Mindegy, hogy passzív vagy aktív pihenésre vágyunk, biztosan megtaláljuk a számításainkat. A Lodge ugyanis az egri borvidék szívében fekszik, Eger és Noszvaj között félúton. A környéken remek borászatok, fürdők és éttermek vannak, de ha csak kirándulnánk, akkor másszuk meg a Nagy-Eged hegyet, vagy látogassunk el a Szomolyai kaptárkövekhez. A fenséges reggelit a noszvaji Zsenge szállítja házhoz. A szezonálisan változó csomagban mindenféle termelői finomságot találunk, mi szem-szájnak ingere. Sajt- és szalámi válogatás, tojás, joghurt, roppanós virsli, zöldségek, gyümölcsök, tej, narancslé és frissen sütött kenyér. A csomagot ráadásul vegán, laktózmentes, illetve gluténmentes változatban is kérhetjük.