Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Szállás

Karnyújtásnyira a természet: 5 szálláshely, ahol igazán különleges élményben lehet részed

  • Csiki Judit
A stressz és a túlterheltség ellen minden szakember bizton ajánlja a természet közelségét. Mutatunk öt szálláshelyet, ahol valóban karnyújtásnyira vagyunk az érintetlen erdőtől, mezőtől, és sokszor az állatoktól is.
A stressz és a túlterheltség ellen minden szakember bizton ajánlja a természet közelségét. Mutatunk öt szálláshelyet, ahol valóban karnyújtásnyira vagyunk az érintetlen erdőtől, mezőtől, és sokszor az állatoktól is.

A természet közelsége a testünket és a lelkünket is visszarepíti egy ősi, a mainál nyugodtabb állapotba. Jó, ha elhagyjuk néha a járművek zaját, a technikai eszközök pittyegését, ha megtapasztaljuk milyen az, amikor a csillagokat az utcai lámpák fényszennyezése nélkül láthatjuk, vagy amikor az autók tülkölése helyett a madarak hangjára ébredünk. A természet színei is minden évszakban nyugtatóan hathatnak ránk. Szerencsére egyre több szálláshelyre jellemző, hogy nem elkülönít a természettől, hanem annak részévé tesz: ezeken a helyeken valóban csak egy lépés az érintetlen erdő!

 

Mohatetős Lombház, Üröm

A lombházak között is valódi kuriózumnak számít a Budapesttől nem messze, a Pilis kapujában található ürömi Mohatetős Lombház. A 15 négyzetméteres, nagy terasszal rendelkező építmény az erdőben, a fák lombjai között foglal helyet, ugyanakkor a modern kényelmi berendezésekben sem szűkölködik. Az épület klimatizált, és wifi is van benne, a vacsoránkat pedig a grillezőhelyen is elkészíthetjük. Az egyedi tervezésű épület különlegessége továbbá a zöldtető, valamint a tájolása, amelyeknek köszönhetően a nyári hónapokban sem igen kell tartanunk a hőségtől, télen pedig a dézsafürdő, s a szauna is hozzájárul az egyedi élményhez. A házból észak felé a Pilis hegyeinek panorámáját élvezhetjük.

 

Jurta Szállás, Dobogókő

Őseink hagyományos szálláshelye, a jurta nyújtotta természetközeli élményeket próbálhatjuk ki a Magyarország egyik ősi, spirituális központjának tartott Dobogókőn. Az osztatlan, nagy légtér, a természetbe olvadó, könnyű épületszerkezet és az építkezéshez használt természetes alapanyagok segítenek a környező természettel való összeolvadásban. A 8 személyes jurták, amelyekben hálózsákban aludhatunk, egész évben használhatók, ha az időjárás megkívánja, fatüzeléses kályhával fűthetők.  Van áramforrás és világítás is, míg a vizes helyiségek, a modern, sótéglás női-férfi zuhanyzó és mosdó különálló épületben helyezkednek el. Étkezésre a közeli vendéglőkben is nyílikvan lehetőség.

 

Kerca Bio Farm, Kercaszomor

Az Őrség a természetközeli utazások egyik kedvelt úti célja. Itt, az őrségi Nemzeti Park területén, Kercaszomoron, négy különböző ház várja a Kerca Bio Farm látogatóit. A 10 hektáros lovasbirtok közvetlenül az erdő szélén, a Kerca patak partján helyezkedik el. A farmon többek között andalúz lovakat és szürkemarhákat tenyésztenek, a vendégek pedig az állatok ellátásába is bekapcsolódhatnak, de lovaglásra, kocsikázásra is van lehetőség. A házak 3-7 fő elhelyezésére alkalmasak, fürdőszobával és konyhával felszereltek, és fűthetőek is. Közös úszómedence is tartozik hozzájuk.

 

Ezererdő Vendégház, Egerbakta

A Bükk hegység lábánál fekvő csendes település, Egerbakta legizgalmasabb természeti kincsei az Európában is ritkaságnak számító tőzegmohos láptavak. Az Ezererdő Vendégházból körülbelül másfél órás sétával érhetők el a tavak, de az erdő közelségét akkor is élvezhetjük, amikor épp a szálláson tartózkodunk. A szobák az erdő felé nyílnak, így már reggelizés közben elmerülhetünk a madárdalban és az erdő illatában. A parkban grillezéshez és tűzrakáshoz alkalmas terasz és kerti tó is helyet kapott (ezek használatáról a tűzgyújtási tilalmat szem előtt tartva tájékozódjunk), a környéken pedig számos sportolási lehetőség várja az aktív pihenésre vágyókat.

 

A fák ölelése vendégház, Csárdaaranyos

A természetközeli rönkház Bükkaranyos nyaralói között, Csárdaaranyoson áll. Az épületet fenyőerdő veszi körül, de a ház belül is fenyőillatú, hiszen, erdélyi borovi fenyőből készült kézi ácsmunkával. A hűvös, friss erdei levegőben kifújhatjuk a város levegőjét a tüdőnkből – de amellett, hogy a teraszon élvezzük az erdő csendjét, a kültéri jakuzzi meleg vizében is felmelegedhetünk. A házban nincs internet, így azoknak is ideális, akik kimondottan offline üdülést terveznek.