Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Kövesd az ungvári gerillaszobrászt hazánk csodás városaiba!

  • Szabó Sára
Manapság már nem teljesen ismeretlen fogalom, mégis kevesen tudják, mit is foglal magába pontosan a street art. A műfaj kapcsán egyre több magyar képzőművész neve említhető, akik szemüvegén keresztül egy-egy város felfedezése is izgalmas kalandokat rejt. Az egyik legszerethetőbb ukrán-magyar szobrászművész, Kolodko Mihály mini bronzszobraira ráadásul kellemes sétaútvonalak mentén bukkanhatunk rá.
Manapság már nem teljesen ismeretlen fogalom, mégis kevesen tudják, mit is foglal magába pontosan a street art. A műfaj kapcsán egyre több magyar képzőművész neve említhető, akik szemüvegén keresztül egy-egy város felfedezése is izgalmas kalandokat rejt. Az egyik legszerethetőbb ukrán-magyar szobrászművész, Kolodko Mihály mini bronzszobraira ráadásul kellemes sétaútvonalak mentén bukkanhatunk rá.

Ha a street artról egy magányos falon árválkodó graffiti jut eszedbe, rossz irányba tapogatózol, hiszen ennél sokkal változatosabb a téma. A street art egy mára világszerte elismert művészeti stílus, amely leginkább köztereken és nyilvános helyeken mutatja meg magát tehetséges művészek dolgos keze által, például falakon, épületeken, járdákon és egyéb felületeken a városokban.

A műfaj a graffitiknél ma már jóval több, célja a művészi önkifejezés és a kommunikáció megteremtése magával a közösséggel. Ide tartoznak a festmények, murálok, matricák, stencilmunkák vagy akár installációk. Egyes művészek politikai, társadalmi vagy kulturális üzeneteket közvetítenek alkotásaikon keresztül, míg mások az esztétikai élményre fókuszálnak inkább: így, vagy úgy, ezek a művek a városkép meghatározó jellegzetességei. Az elmúlt évtizedekben egyre több elismert street art művész lépett a fényre, elősegítve és támogatva ezt a kreatív műfajt.

Egy ungvári művész, aki levette a lábáról a magyarokat (is)

Hogy egy szeletet ehessünk magából a street art tortájából, vessünk egy pillantást az ukrán-magyar szobrászművészre, Kolodko Mihályra, akinek alkotásai egyre szélesebb körben terjednek, és ma már nemcsak szülővárosában, Ungváron, hanem számos magyarországi településen is megtekinthetőek. A kárpátaljai művész pályája elején nagyméretű, köztéri szobrokat alkotott. Kisebb, makettek formájában örökítette meg ötleteit, anyagi fedezet híján pedig több apró szobra is készült. 

 

A művész apró, de nagyon hatásos miniszobrokat készít bronzból, amelyek nem csak a figyelmet ragadják magukkal, hanem mélyenszántó gondolatainkat is útnak indítják. Mély nyomot hagynak a nézőben ezek az parányi kincsek, ugyanis a közösség figyelmét fontos társadalmi és politikai ügyekre irányítják. Kolodko Mihály művészete tehát nemcsak esztétikailag eteti az éhező szemeket, hanem üzeneteivel is aktívan részt vesz egy társadalmi párbeszédben.

 

Csodás alkotásai Magyarországon is megtekinthetők, és gyakran az adott ország jellegzetességeire vagy aktuális témákra reflektálnak.

Szoborba zárt vers

Petőfi Sándor mindenki által jól ismert, szívünknek oly kedves verséből Morzsi és tyúkanyó figurája alkotják az Anyám tyúkja című szobor emlékezetes párosát, Vácott, a vasútállomás kapujától jobbra. Ez a város még két másik Kolodko-alkotással is büszkélkedhet. A Kőkapunál uralkodónőnk ájulását megörökítő Mária Terézia extázisa című szobrot, míg a Március 15. téren Sajdik Ferenc karikatúráját pillanthatjuk meg.

 

Amikor a sok látnivaló után nem csak kultúrára éhes az ember, mit is lehet találni a Dunakanyar kapujában? A Remete Pince Étterem és a Mihályi Patisserie Vác két gasztronómiai gyöngyszeme. A Révkapu Étterem Mária Terézia melange-a pedig egy remek kávés ital, amelyet a város marketing mixébe építettek be.

 

A vidéki miniszobrok különleges helyeken találhatók meg, lássuk a következő vidéki spotot, ami nem más, mint Tihany

 

Ha elindultunk a Pisky sétányon, megcsodálhatjuk a balatoni panorámát, a kőfal mentén pedig rábukkanhatunk Gombóc Artúr szobrára, amelyet a Pom Pom meséi című rajzfilmsorozatból ismerhetünk. A levendulaillatban gazdag város csalogató gasztro kedvence lehet az Echo Étterem. Egy pohár finom bor, gyermekkorunk ízei, a végtelen Balaton és a Tihanyi Apátság látványa. Az étterem páratlan gasztroélménye mellett ígéretes körpanoráma vár ránk a tihanyi Visszhang-Domb tetején.

 

A Balaton környékén járva ki ne hagyjuk Veszprémet!

 

A lenyűgöző hangulatot sugárzó LeoNóra miniszobor a Séd patak partján pihen, csupán egy karnyújtásnyira a Margit romoktól és a remek Fricska étteremtől, ahol még Mel Gibson is megfordult annak idején. Ha családdal, gyerekkel kirándulunk, a Veszprémi Állatkert egy magáért beszélő ajánlat kicsiknek-nagyoknak egyaránt.

 

Végül, de nem utolsó sorban: Nyírbátor

 

A bajszos Sóhordó szobra a településen egykor átmenő Sóút előtt áll, hogy tisztelegjen a múlt előtt és emlékeztessen bennünket a hely jelentőségére. A Nyírségben pedig jószívvel ajánljuk a Kakukk Éttermet és Panziót, a maga kedvesen tájjellegű ételeivel..