Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Hordozóval Sisinél, avagy irány a Grassalkovich-kastély!

0:00
0:00
  • Szabó Sára
Nem gyakori, hogy egy kastélyban a gyerekek, sőt a kisbabák is jól érezzék magukat, ám Budapesttől nem messze kivételes programlehetőség kínálkozik a családosoknak! A Gödöllői Királyi Kastélyban nemcsak gyereksarok és játszóterek várják a kicsiket, de kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és rendezvények is épülnek a legkisebbek szórakoztatására. Mutatjuk, merre érdemes indulni, ha egész napos kulturális programra vágynánk Gödöllőn!
Nem gyakori, hogy egy kastélyban a gyerekek, sőt a kisbabák is jól érezzék magukat, ám Budapesttől nem messze kivételes programlehetőség kínálkozik a családosoknak! A Gödöllői Királyi Kastélyban nemcsak gyereksarok és játszóterek várják a kicsiket, de kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és rendezvények is épülnek a legkisebbek szórakoztatására. Mutatjuk, merre érdemes indulni, ha egész napos kulturális programra vágynánk Gödöllőn!

A fővárostól alig 30 kilométerre, a Rákos-patak völgyében építtette fel I. Grassalkovich Antal azt a kastélyt, amely később I. Ferenc József és Sisi királyi rezidenciájaként lett ismert. A területen található Magyarország legnagyobb barokk palotája: kertje 26 hektáros, barokk színháza pedig Európában is ritkaságnak számít. Múzeumlátogatás keretében ez ugyanúgy megtekinthető, mint a Királydombi pavilon, a lovarda, a kastély Rudolf- és Gizella-szárnya, illetve Horthy Miklós kormányzó bunkerének rekonstrukciója. Az intézmény egész évben kínál programokat, széles repertoárjában kulturális fesztiválok, koncertek – no meg gyerekeknek szóló rendezvények, kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások is sorakoznak. S hogy mit is kínálnak pontosan kicsiknek és nagyoknak? Mutatjuk!

Herceg Egerváry Elemér egész évben vár

Állandó programokból és szolgáltatásokból bizony nincs hiány a kastély parkjában! A Gödöllői Királyi Kastélyban egész évben elérhetőek a felfedező csomagok, amelyek keretében játékosan ismerhetjük meg és barangolhatjuk be a kastélyt és a parkot. Ilyen a Levelek a kastélyban, a Parkmesék herceg Egérváry Elemérrel, valamint az ingyenesen elérhető játéklap, az Egérleső Meselyukak. A kastély hatalmas kertjében találunk mezítlábas ösvényt és játszóteret is. Az ösvény és a mellette fekvő favonat mászóka remek lehetőség a kötetlen játékra, a játszótéren baba-mama pad is található.

 

A gödöllői kastély állandó kiállítása 31, gyönyörűen felújított termen vezet végig minket, amelyekben megismerhetjük a kastély teljes történetét a kezdetektől egészen napjainkig. Találunk egy sarokszobát is, egyedi fejlesztésű játékokkal, meseszőnyeggel, kastélymakettel, mesekönyvekkel, amelyek lehetőséget teremtenek a családoknak egy kis pihenésre, továbbá a kastély kávézójában is van egy gyereksarok. Az egyedi tárlat műtárgyvédelmi okokból nem látogatható babakocsival, ám a kisgyermekkel érkező vendégek számára remek alternatívát kínál a kastély:

a ruhatárban 6 db babahordozó kölcsönözhető ingyenesen.

Az épületben kisgyermekes szobát is találunk, ahol lehetőségünk nyílhat a nyugodt etetésre, szoptatásra, pelenkázásra. A szoba könnyen megközelíthető helyen, a kastély földszintjén található, használatához nem szükséges belépőjegyet váltani, így mindenki számára elérhető a kastély nyitvatartási ideje alatt. Az állandó kiállítás látogatása során továbbá igényelhetünk audioguide-ot, amelyből gyerekek számára is elérhető egy speciális változat: az Egérfüles Mesetelefont,  amelyben herceg Egérváry Elemér és barátai a kalauzok, 6-10 éves korosztályig használhatják a kicsik. A kamasz korosztály számára pedig Töriteló készült, amely egyszerűsített nyelven magyarázza el a kastély történetét.

Különleges tárlatvezetések és családi programok, amelyeket nem érdemes kihagyni

A kiemelt családi napokon túl egész évben, az évszakokhoz és ünnepkörökhöz kapcsolódva szerveznek programokat, ilyen például az Advent, az Elemér-nap, az Erzsébet-nap, az Erzsébet karácsonya, a húsvét, az Ibolya-nap, valamint a Koronázási hétvége. Az ünnepeken túl a Mama, nézd! elnevezésű program kisbabával érkezők számára kínál tárlatvezetést, amely során megismerhetjük, hogyan alakult az anyaság, a gyermeknevelés, a szoptatás és a szülő-gyermek kapcsolat az elmúlt korokban. Az idegenvezetők a túrák témáinak kiválasztásakor is figyelnek arra, hogy reflektáljanak a hivatás, a család, valamint a párválasztás és párkapcsolat témakörökre, az ezekhez kapcsolódó múzeumi tartalmakkal együtt.

Mindezeken túl érdemes keresni a havi gyerekprogramokat is! A Kastélylurkók Klubja az 1-4. osztályos gyermekek számára, havi egy alkalommal, szombati napon meghirdetett szakkör, ahol megismerhetik a kastély tereinek és egykori lakóinak életét. E program alatt a szülők is látogatást tehetnek a múzeumban önállóan, vagy tárlatvezetéssel. A Mesélő lakosztályok is havi rendszerességgel meghirdetett, családoknak szóló vezetés, mely során közösen és játékosan fedezhetik fel a látogatók a kastély állandó kiállítását.

Hirdetés