Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

A magyar kalandok parkja Ópusztaszeren

  • Novitatis
    Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark több, mint 55 hektáron várja látogatóit közel 40 féle programmal: a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek rejt valamilyen izgalmas lehetőséget, csak tudjanak választani!
    Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark több, mint 55 hektáron várja látogatóit közel 40 féle programmal: a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek rejt valamilyen izgalmas lehetőséget, csak tudjanak választani!

    Az emlékpark talán legismertebb látványossága, a Feszty-körkép az egyik főépületben, a Rotundában kapott otthont. A 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű kört formázó, A magyarok bejövetele címet viselő panorámakép monumentális méretével és részletes kidolgozottságával évtizedek óta káprázatba ejti az Ópusztaszerre a látogatókat. A kapcsolódó tárlatok, új kiállítások kialakítása során kiemelt fókuszt helyeznek a korszerű, multimédiás megoldások beemelésére, így több izgalmas interaktív kiállításelemmel is találkozhatunk. A régészet iránt érdeklődők részt vehetnek a „régész furfang” foglalkozáson, melynek keretében betekintést nyerhetnek a régészeti munkálatokba és az antropológia tudományába, akik viszont inkább az irodalom felé húznak, becsatlakozhatnak az Egy csésze irodalom a Feszty-szalonban nevű irodalmi randevúra, ahol Feszty Árpád híres irodalmi szalonjának díszletei között idézhetik meg korának íróit, költőit és legfontosabb irodalmi momentumait.

    Érdemes felkeresni a Szeri Gyógynövényház és kertet is, mely a középkori kolostori kertkultúra mintájára épült fel, 2017-ben. A Gyógynövényházban kerül megrendezésre a „Szeri praktika” program, melynek során egy közel tíz évszázados időutazásra invitálják a résztvevőket. A foglalkozás során betekintést nyerhetnek a monostorkert titkaiba: megtapinthatják, megszagolhatják a legjellegzetesebb ősi gyógy- és fűszernövényeket, megismerhetik felhasználási módjaikat. Szintén ezen a helyszínen merülhetnek el az agyagozás rejtelmeiben is a kreatívabb jelentkezők, akár már öt éves kortól. Kialakításra került a létesítményben egy ajándékbolt is, melyben helyi, kistérségi termelők, iparosok, művészek egyedei termékei kaphatók.

    Azonban nem csak az emlékpark belső terei nyújtanak izgalmas lehetőségeket: számos kültéri látványosság is akad. A szabadtéri néprajzi gyűjtemény, azaz a Skanzen, több korhű épületnek ad otthont, melyekben megismerhetjük az egykori parasztok mindennapi életét. A skanzen, a klasszikus kiállításokkal szemben nagyon is él, sőt mi magunk is aktívan „részt vehetünk a kiállításban”, az itt megtartásra kerülő foglalkozásokon keresztül. És mi is lehetne annál élettelibb, mint a friss hamuban sült pogácsa illata? A „Süssünk, süssünk” program keretében a látogatók betekintést nyerhetnek a kemencében sütés tudományába, a liszt készítésétől a friss finomságok elkészültéig. A legkisebbek eközben megismerhetik Halász Palkó meséjét népmesei és népzenei elemekkel tűzdelt drámapedagógiai program keretében.

    A jurtatábornak otthont adó Nomád parkban szintén színes programok tömkelege várja a látogatókat: kipróbálhatják többek között a körmönfonást, a nemezelést, a rézdomborítást és a rovásírást, de tanulhatnak a ló és az ember kapcsolatáról is, melynek keretében a bátrabbak akár fel is pattanhatnak (egy fotó erejéig) a paripák egyikére. Az aktív kikapcsolódást kedvelőknek szinte kötelező elem a „Bakot lőttem” íjászati program, ahol nem csak kezükbe vehetik a híres visszacsapó íjat, de próbára is tehetik ügyességüket célba lövésben. A Puszta Háza az emlékpark környezet- és természetvédelmi oktatóközpontja, ahol az erdő kincsei program lehetőséget ad az erdő növényeinek és állatainak játékos megismerésére. A „Barátaink a madarak” foglalkozáson részletes felkészítést kaphatnak a madárfelismerés tudományából, hogy akár már énekük alapján is be tudják őket azonosítani.

    Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egész évben várja látogatóit, változatos programokkal, rendezévnyekkel – azonban egyes programok szezonális jelleggel működnek, így érdemes előzetesen érdeklődni. Könnyen visszatérő vendégekké válhatunk, hiszen az emlékpark teljes egészét szinte lehetetlen egy nap alatt felfedezni: mindig van még egy rejtett kincs, új program, amit igazán kár lenne kihagyni!