Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Tatai gasztro-körkép, fine diningtól hamburgerig

  • Káldi Emese
Már jó ideje nem csak szalámis szendvicsekkel a hátizsákban lehet kirándulásokat tervezni az országban. Szinte bárhová látogat az ember, néhány remek helyet biztosan talál, ahol csillapíthatja az éhségét. A festői Tatára ez sokszorosan is igaz: alig lehet választani a megannyi lehetőség közül. A hamburgerektől a különleges pizzákon át a fine dining falatokig mindent kóstolhatunk itt!
Már jó ideje nem csak szalámis szendvicsekkel a hátizsákban lehet kirándulásokat tervezni az országban. Szinte bárhová látogat az ember, néhány remek helyet biztosan talál, ahol csillapíthatja az éhségét. A festői Tatára ez sokszorosan is igaz: alig lehet választani a megannyi lehetőség közül. A hamburgerektől a különleges pizzákon át a fine dining falatokig mindent kóstolhatunk itt!

Talán a hely szelleme teszi, hogy Tatán az átlagosnál jóval több olyan vendéglátóhely van, ahová mindenképp érdemes betérni. A finom falatok élvezete, az étkezések ceremóniája ugyanis a környék egykori birtokosainak, az Esterházyaknak is nagyon fontos volt. Herenden egymás után készültek a család különböző ágai számára az étkészletek, a kastélyokba pedig a legjobb szakácsokat szerződtették, akiknek nem ritkán feladatuk volt újításokkal is előrukkolni: így született meg az Esterházy-rostélyos vagy az Esterházy-torta is. Örökségük mintha nyomot hagyott volna Tatán: a kínálat pazar, és igencsak nehéz eldönteni, hogy hol hódoljon az evés élvezetének az ember.

Vár a vár!

Aki a vizesárok felett átsétálva érkezik a vár falai közé, akkor is megéhezik, ha egyébként nemrég evett. A vár bejáratától néhány lépésnyire áll egy aprócska bódé, ahonnan mennyei illatok szállnak ki. A Bástya halsütőben a szokásos(nál jóval finomabb és akár gluténmentesen elkészített) sült halak (pisztráng, hekk, süllő) mellett lazactatárt, haltepertőt vagy halpástétomot is kérhetünk, különféle köretek, szószok és isteni savanyúságok kíséretében. A papírdobozos, kézbevevős ételeket elfogyasztva máris elegendő muníciót szerzünk a vár bevételére! Tata egyik legfestőibb pontja lehet a következő megállónk: a Zsigmond pince és terasz ugyanis a vár tó felé eső részén, a víztükör fölé valósággal benyúló kiszögellésen várja a vendégeket. Ráadásul nemcsak a kilátás pazar, hanem az itt kapható ételek és italok is! A Zsigmond pince belső tereiben ropogósra sült, igazi nápolyi pizzák készülnek – a hely mottója szerint tatai stílusban. Lassú kelesztés, minőségi alapanyagok és lazaság – ennyi a titok. Ha ez nem lenne elég, akkor a hely koktéljai is megérnek egy próbát, és a környék mikropincészeteinek boraiból is többféle szerepel az itallapon.

Tókör

Nem kell messzire menni ahhoz, hogy egy másik különleges helyen ülhessünk asztalhoz: a Platán Udvarház többféle felejthetetlen élményt kínál az ínyencek számára. A különböző toplistákon évek óta szereplő hely nemrégiben megújult, így ma már egy lazább hangulatú Bisztró és egy fine dining étterem is működik itt egyszerre. Válasszuk akármelyiket a többfogásos menüsorok közül, nem nyúlhatunk mellé, ahogy a bisztróban sem. A pacal és galamb mellett itt igazi tányérhúst is kirendelhetünk, és máris a Szindbád című filmbe képzelhetjük magunkat, velős piritóssal és gőzölgő húslével. A Platán – mely egyébként az egyik legmenőbb szálláshely is az országban – külön cukrászatot is üzemeltet, úgyhogy érdemes eleve úgy készülni, hogy még maradjon hely a gyomrunkban a franciás finomságoknak!

Két régi malomépület felújítása után 2021 nyarán nyitott meg a Malom és kacsa bisztró és rendezvénytér. Itt leginkább a kacsából készült ételeket ajánljuk: szalonkacsát (a szalontüdő mintájára) is kóstolhatunk, de az ízelítő a spájzból névre hallgató előétel is csupa kacsa-finomságot takar. Csillagos nyárestéken pedig kellemes akusztikus koncert hangjaira falatozhatunk…

 

Akár vége is lehetne itt a cikknek, hiszen bőven ajánlottunk ízélményeket eddig is, de nem hagyhatjuk ki a tatai gasztro-körképből az Építők parkjának és környékének kulináris kínálatát, és persze magát a helyszínt sem. Ez az Öreg-tó vízközeli bázisa, ahol bátran cipő nélkül mászkálhatunk nyáron, sőt, a szabadstrand megnyitásától akár nyakig belegázolhatunk a vízbe. A gyerekek játszóterezhetnek, a kutyák szaladgálhatnak, kenut, vízibiciklit bérelhetünk. Na meg persze jókat ehetünk! A választék bőséges: van itt klasszikus büfé hot-doggal és palacsintával, aprócska beülős hely gulyáslevessel, fagylaltozó, de nagyszabású gasztro-központ is. A mi kedvencünk mégis a Spájz, mely a tóparttól kissé távolabb található. A retró kerthelyiségben egy szétszedett, sárgára festett Trabant virágágyásként éli új életét, ahogy a büfé is a régi időket idézi: burgerek egész sora, gofri, sőt még főtt kukorica is kapható, tavasztól őszig.