Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Van, amiből nem lehet pálinkát főzni? Avagy: hazai pálinka különlegességek

0:00
0:00

Szabó Vivien

A pálinka évszázadok óta szorosan összefonódik Magyarországgal: nem pusztán ital, hanem egy történelmi és kulturális hagyomány, melyet generációk óta ápolunk és örökítünk tovább. Míg a szilvapálinka és a barackpálinka nagy kedvence sokaknak, a pálinkakészítők alkotói szabadsága határtalan, így újabb és újabb különlegességeket hoznak létre. Almapálinka, som, sőt akár kivi párlat, és még megannyi izgalmas új íz csábít minket kóstolásra.
A pálinka évszázadok óta szorosan összefonódik Magyarországgal: nem pusztán ital, hanem egy történelmi és kulturális hagyomány, melyet generációk óta ápolunk és örökítünk tovább. Míg a szilvapálinka és a barackpálinka nagy kedvence sokaknak, a pálinkakészítők alkotói szabadsága határtalan, így újabb és újabb különlegességeket hoznak létre. Almapálinka, som, sőt akár kivi párlat, és még megannyi izgalmas új íz csábít minket kóstolásra.

Új ízek felé vesszük az irányt

A pálinka igazi magyar kultital, a szilva-, a barack- és a meggypálinka méltán közönségkedvencek, de mit találunk ezeken túl? A lehetőségek tárháza szinte végtelen, újabb és újabb alapanyagok és ízkombinációk színesítik a hazai pálinka piacot.

„A pálinka kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készíthető, ezért a lehetőségek korlátozottak, de mára rengeteg elegáns almapálinka van a piacon, ahogy megjelentek a citrusos jegyeket tartalmazó birs pálinkák is. Nálunk, a Balaton partján mindig erős volt a szőlőpálinka felhozatal, valamint egyre több fogyasztónak tetszenek a csodálatos törkölypálinkák is – melyek már messze nem olyanok, mint nagyapáink idejében. Nálam jelenleg a som, a kivi (igen, magyar!), és egy új szerelem, az izabella szőlő az új termék, de igen keresett a fekete berkenye és a sajmeggy is”

- meséli Pach Gábor, a Fenegyerek Pálinka alapítója. 

A Fenegyerek izgalmas nedűit – többek között az említett sajmeggy pálinkát is, melyben mandulás jegyek találkoznak a meggy friss jellegével –, Zamárdiban személyesen is megkóstolhatjuk. A főzdében a kóstoló mellett szívesen mutatják be a főzés lépéseit és a feldolgozás folyamatát is, vagy rendelésre mobil oktató berendezésükkel akár helyszíni főzést is vállalnak.

Gyümölcsös édeshármas

Még maradunk Zamárdiban, a szintén itt működő Zimek Pálinka Manufaktúrában, ahol az izgalmas ízpárosításokra esküsznek: az Édes 3as nevű egyedi kombinációjuk cigánymeggy, feketeribizli és málna házasításából készül, de van itt még igazi kompótos ízélményt nyújtó, eperfahordóban érlelt almapálinka is. A manufaktúrában kóstolásra is lehetőségünk van, ahol a pálinkamesterek elkalauzolnak minket a pálinka csodálatos világába. A bemutató során magyar és angol nyelven is megismerhetjük a magyar pálinka és a Zimek Pálinka Manufaktúra történetét, valamint betekintést nyerhetünk a lepárló berendezés működésébe is, amit akár főzés közben is szemügyre vehetünk.

A gyümölcs útja a fától a pohárig

Az Alföld felé véve az irányt, a soltvadkerti Schiszler Pálinka madárberkenye pálinkája, egy igazi meglepetésekkel teli, marcipános illatú, de ízében édeskés, egyszerre virágos és gyümölcsös ital vár ránk. A helyszínen a Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóházában, egy modern épületben, amely egyszerre szolgál kóstolóteremként és pálinkafőzdeként, megismerhetjük a pálinkafőzés fortélyait és a gyümölcs útját a fától a pohárig.

Harmonikus ízek és illatok

Gyulára nem csak a pároskolbász miatt érdemes ellátogatni: a Gyulai Pálinka Kóstolóház pálinka kínálata legalább ennyire kecsegtető! A harmonikus, fűszeres kajszibarack pálinka enyhén édeskés, gyümölcsös ízzel bűvöl el, az illatos szőlő pálinka elegáns muskotály-karakterrel lep meg, melyeket az őszi napsütésben érlelt, töppedt szőlőszem aromáknak köszönhet. A Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóházában részt vehetünk főzdelátogatáson és szakmai tárlatvezetésen is, a főzőmester közreműködésével. A pálinkafőzde mellett található, Báró Harruckern János korát hűen tükröző Pálinkakóstoló Ház igazán egyedi élményt nyújt, ha szeretnénk végigkóstolni kiváló pálinkáikat.

Közel 100 különböző pálinka

A Békési Manufaktúra málna pálinkáját is érdemes megkóstolni, mely friss gyümölcs illatával és hosszú, kellemes lecsengésével ejtheti rabul a szívünket. De említhetjük az enyhén édeskés kökény pálinkát is, ami erősen fűszeres illattal és mandulás háttérrel mutat be egy teljesen új ízvilágot. Az egykori zsinagógából átalakított Békési Szilvapálinka Centrum egyben múzeum és élményközpont, ahol lehetőségünk van látványpálinkafőzésen és pálinkakóstoló programokon részt venni. A kóstoló galérián 90 különböző Békési pálinkát lehet megkóstolni, emellett betekintést nyerhetünk a pálinkafőzés folyamatába és a pálinkakultúrába is.

Ahogy felfedezzük Magyarország pálinkakultúrájának gazdag világát, rájövünk, hogy a pálinka sokkal több, mint egy ital – egy utazás a gyümölcsök ízének és illatának felfedezésében. Minden kortyban ott rejlik a hagyomány és az innováció találkozása, ahol a múlt találkozik a jövővel. Fedezzük fel az egyedi aromákat és induljunk el egy ízes kalandozásra Magyarország csodás tájain!