Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kiváló halas strandételek, amikért élünk-halunk!

0:00
0:00

Szabó Sára

A hazai halas strandétel-kínálat egy ideje egyre izgalmasabb, hiszen folyamatosan jelennek meg újabb és újabb kiváló ételkreációk az étlapokon. Harcsaburger, pontyropogós, szarvasgombás pisztráng vagy tokhalgombóc – csak néhány ízelítő az elképesztően kreatív street food remekekből, amelyeket itthon, magyar halból, fenségesen készítenek. Összegyűjtöttünk néhány kihagyhatatlan fogást, amelyekről talán még nem is hallottál!
A hazai halas strandétel-kínálat egy ideje egyre izgalmasabb, hiszen folyamatosan jelennek meg újabb és újabb kiváló ételkreációk az étlapokon. Harcsaburger, pontyropogós, szarvasgombás pisztráng vagy tokhalgombóc – csak néhány ízelítő az elképesztően kreatív street food remekekből, amelyeket itthon, magyar halból, fenségesen készítenek. Összegyűjtöttünk néhány kihagyhatatlan fogást, amelyekről talán még nem is hallottál!

Fish & chips új köntösben a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban

A Balaton északi partján, Fövenyesen található a Kalóz Strandbisztró, ahol hekket ugyan nem, de annak „meghackelt” változatát, a Harcsa&Krumplit megtaláljuk az étlapon. Ez a különleges fogás a magyar fish & chips újragondolt változata, amelyet nemcsak az északi parton járva, hanem akár messzebbről is érdemes kipróbálni – még akkor is, ha csak ezért ülünk autóba.

A szürkeharcsafilét ropogós bundában sütik, mellé házi készítésű szószokat és friss burgonyát kínálnak.

Érdekesség, hogy a Harcsa&Krumpli 2015-ben az Év Strandétele versenyt is megnyerte, ám nemcsak ezt a fogást érdemes megkóstolnunk. A harcsaburgerük szintén megér egy misét: a 15 dekás harcsafilé mellé friss zöldségek és házi paradicsomszósz kerül a buciba, amitől igazán különlegessé válik ez a halburger. A Kalóz Strandbisztró hangulata laza, a kilátás pazar – így gasztronómiai élményként és kikapcsolódásként is telitalálat a fövenyesi egység.

Kukorica krémleves halmozaikkal Alsőörsön

Alsóörsön, közvetlenül a Balaton partján található a Fogas Bisztró – egy kihagyhatatlan megálló a halas ételek szerelmeseinek! A kétévente megújuló étlapon mindig találunk új, kreatív fogásokat, közülük pedig az egyik legizgalmasabb újdonság a hideg kukoricakrémleves halmozaikkal! A frissítő, halas, krémes leves pazar fogás a nyári napokban, amelyet érdemes kiegészíteni a szezon újdonságai közül a lazac rillette-el, vagy a mindenmentes zöldborsófőzelékkel, melyhez házi harcsakolbász jár! A Fogas Bisztróban kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a glutén- és laktózérzékenyek is gond nélkül választhassanak az étlapról. A kínálat nemcsak a Balaton partján, de az egész térségben magasra teszi a mércét – különösen azok számára, akik nem akarnak kompromisszumot kötni a minőség terén.

„Pontyropi” a tiszaörvényi HelloHalban

Halcsipsz, haltepertő vagy pontyropogós – sokféle neve van a Tisza-tó partján, Tiszaörvényen található HelloHal Halfalatozó egyik régóta étlapon szereplő halas street food fogásának. A Hal’ a carte étlap a hazai édesvízi halak birodalmába kalauzolja el a vendégeket, és bár érdemes végigkóstolni valamennyi tételt, a pontyropogóst kifejezetten ajánlják a törzsvendégek. A fogás különlegessége, hogy pontyhúsból készül, speciális vágástechnikával szálkamentessé téve, majd ropogósra sütve. A hozzá kínált szószok, köretek és a barátságos környezet tökéletesen kiegészítik a halas élményt. Aki a Tisza-tónál jár, ne hagyja ki!

Szigligeten készül a legendás keszeg – Oszi bácsi öröksége

Szigligeten, a Balaton partján található Oszi bácsi Halsütödéje, ahol a ropogósra sült keszeg a fő attrakció. A beirdalt, paprikás lisztbe forgatott halat forró olajban sütik ki, majd friss kenyérrel és sült krumplival tálalják. A keszegen túl pedig igazi közönségkedvenc a szálkamentes harcsatörzs fokhagymás pesztóval! A hagyományos ízek kedvelőinek ideális választás Oszi bácsi birodalma, hiszen a klasszikus balatoni halsütő hangulatát idézi meg. Nincs túlbonyolítva, de minden falatban ott van a balatoni nyár és a nosztalgia – nem beszélve Oszi bácsi örökségéről, amely messze földön híres Szigligeten és szerte az országban. Non plus ultra, hogy minden hal gluténmentesen készül! Ez a hely igazi toplistás állomás a halszeretők körében!

Ne csak kóstolj, használd a SZÉP-kártyád is!

A balatoni halas fogások iránti rajongás töretlen – a gasztronómiai élményekhez pedig egyre többen társítják a Széchenyi Pihenőkártyát, amely mára fontos szerepet tölt be a belföldi nyaralások, kikapcsolódások tervezésében. Legtöbben szállásfoglaláskor vagy a vendéglátóhelyeken -, így például egy ízletes balatoni halas fogásra költik az egyenlegüket. Az elfogadóhelyek és a kártyabirtokosok száma évről évre bővül, így még teljesebbé válhat a kulináris élményekkel teli kikapcsolódás.

„A Széchenyi Pihenőkártya nagyon népszerű pénzügyi megoldás, a hazai turizmusban is fontos szerepet tölt be a költések fedezésében. Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre jobban kedvelik ezt a juttatási formát, az ügyfelek előszeretettel használják a rendelkezésükre álló egyenleget. Azon túl, hogy különleges balatoni fogásokat élvezhetünk, a kártya rugalmasságának és az újonnan bevezetett lehetőségeknek köszönhetően a SZÉP-kártya egyre több helyen és egyre több mindenre, akár sportolásra is használható, így még inkább élményekben gazdag lehet a kikapcsolódás” – mondta el Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója.

Hirdetés