Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Mézédes utazás, avagy méz-töri kezdőknek és haladóknak

0:00
0:00

Szabó Sára

Kevés összetettebb élőlény él a Földön, mint a méh. Kutatások bizonyítják, hogy képesek felismerni az emberi arcokat, érzelmeket mutatnak, sőt, még számolni is tudnak! Ezek a kis csodalények nemcsak intelligensek, hanem nélkülözhetetlenek is a földi élet fenntartásához. Riasztó antiutópia, hogy ha a méhek kihalnak, az emberiség is veszélybe kerülhet. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy támogassuk a méhészeteket, és megbízható forrásból vásároljunk mézet!
Kevés összetettebb élőlény él a Földön, mint a méh. Kutatások bizonyítják, hogy képesek felismerni az emberi arcokat, érzelmeket mutatnak, sőt, még számolni is tudnak! Ezek a kis csodalények nemcsak intelligensek, hanem nélkülözhetetlenek is a földi élet fenntartásához. Riasztó antiutópia, hogy ha a méhek kihalnak, az emberiség is veszélybe kerülhet. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy támogassuk a méhészeteket, és megbízható forrásból vásároljunk mézet!

A legősibb édesítőszer, az „Istenek eledele”

Egy 16 000 éves spanyol sziklarajz tanúsága szerint már az ősember is ismerte, fogyasztotta és szerette a mézet. A méhészkedés első nyomai a Krisztus előtti 7. évezredre tehetők, ám az első nagy méztermelők az ókori egyiptomiak voltak. A méz és a méhviasz értékes árucikkeknek számítottak, de fejlett orvostudományukban is alkalmazták őket fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre és sebfertőtlenítésre. Természetesen az élvezeti cikkek – mint a mézsör és a mézes sütemények – szintén népszerűek voltak ebben az időszakban.

Kép forrása: https://www.omme.hu/

 

1370-ből származó írásos emlékek alapján tudjuk, hogy hazánkban már a honfoglaló magyarok is foglalkoztak méhészettel. Megjelent a mézbor, a mézeskalács, a mézsör és a márc, azaz egy édes, frissítő ital. A magyar konyhában a méz süteményekbe és különféle ételekbe is bekerült, hiszen ez volt az egyetlen édesítőszer az ipari cukorgyártás megindulása előtt. Bár a 17. században az olaj és a paraffin elterjedése, valamint a cukorfinomítás rohamos fejlődése miatt háttérbe szorult, napjainkban a méz ismét fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban.

Egészséges és fontos

Érdekesség, hogy a magyarok évente átlagosan 1 kilogramm mézet fogyasztanak – Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint azonban minden nap meg kellene ennünk egy kanállal ebből a csodaszerből! A méz igazi immunerősítő bomba: tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, vitaminokkal, valamint olyan esszenciális tápanyagokkal, amelyeket a szervezetünk nem képes önállóan előállítani.

A méhek beporzó tevékenysége nélkül minden hatodik élelmiszer eltűnne a boltok polcairól, így a méhészet szerepe messze túlmutat a méztermelésen – a méhészek munkája alapvető ökológiai és élelmiszerbiztonsági jelentőséggel bír.

Talán elsőre nem is gondolnánk, de hazánkban közel 30-féle mézfajta ismert. Ezek többsége azonban csak kis mennyiségben áll rendelkezésre, és jellemzően közvetlenül a termelőktől, a méhészektől vásárolható meg.

Milyen a jó méz?

Átlátszó vagy vörösesbarna, virágillatú vagy enyhén savanykás – a méz rendkívül sokféle lehet. Aromája, illata, íze, összetevői és színe alapján számos típust különböztethetünk meg. A méz tulajdonságait elsősorban az határozza meg, hogy a méhek milyen növények virágairól gyűjtötték a nektárt. Hazánkban a leggyakoribb fajták az akác-, hárs-, napraforgó- és repceméz. A termék jellemzőit ugyanakkor gyakran olyan külső tényezők is befolyásolják, amelyek a termelőtől függetlenek – például a méhlegelő összetétele, a nektárforrások változatossága vagy a gyűjtés idején jellemző időjárási viszonyok.

 

A megfelelő méz kiválasztásakor azonban fontosabb szempontok is vannak, mint a színe vagy illata. A méz bizalmi termék – amikor helyi méhésztől vásárolunk, közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a termelővel, így pontosan tudhatjuk, honnan származik, amit fogyasztunk. A minőséget nemcsak a személyes kontaktus biztosítja, hanem az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által forgalmazott, termelői mézesüvegek is. Ezeket kizárólag hivatalosan regisztrált méhészek vásárolhatják meg, és mi, fogyasztók is könnyen felismerhetjük őket.

Érdemes figyelni az üvegen található zárszalagra is, amely egyrészt azt jelzi, hogy a termék kizárólag természetes, magyar eredetű mézet tartalmaz, másrészt garanciát nyújt arra, hogy a méz az OMME laboratóriumi vizsgálata alapján is megfelel a minőségi követelményeknek. Ha tehát valódi, tiszta, megbízható forrásból származó mézet szeretnénk fogyasztani, a legjobb, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk – ezzel nemcsak saját egészségünket támogatjuk, hanem a hazai méhészek munkáját és a méhek fennmaradását is.

Mézédes helyek országszerte

Mézmúzeum – Vizsoly

A zempléni dombvidék festői faluja nem csak a Vizsolyi Biblia hazája! A Mézmúzeumba látogatók megismerkedhetnek a méhészet évszázados hagyományaival, a méz előállításának folyamatával, a méhészeti eszközök történetével, sőt, akár saját mézet is „pörgethetnek”! Az interaktív kiállítás mellett kóstoláson és tematikus programokon is részt vehetünk.

 

Vadvirág Méhes- és Gyógyítókert – Orfalu

Az Őrség egyik legeldugottabb és legbékésebb településén található ez a természetközeli birtok, ahol a méhészet a gyógy- és vadnövények világával fonódik össze. A látogatók betekintést nyerhetnek a természetes méhészkedésbe, megismerhetik a mézhez kapcsolódó népi gyógymódokat, és akár gyógyteákat, virágporokat is kóstolhatnak. A falusi vendégasztal mellett a nyugtató hatású zümmögés-terápiát is kipróbálhatjuk, és a birtokon lévő bájos apartmanban meg is szállhatunk!

Zümmögő tanösvény – Környe

Környén rendhagyó módon pillanthatunk be a méhek titokzatos világába: az ország első Zümmögő sétánya nemcsak andalgásra csábít, hanem játékos formában „mesél” a beporzókról, a méhészkedés izgalmas kulisszatitkairól és a természet csodáiról. Interaktív táblák, izgalmas feladatok és szemet gyönyörködtető környezet vár ránk.

Hirdetés