
Helyszín címkék:
Rejtett kincsek a föld alatt – a fekete gyémánt, azaz a szarvasgomba nyomában
Hajdú Gábor
Disznógomba, drága pöfeteg, földi kenyér, gímgomba, kutyaorr gomba, trifla és trufola – mindegyik kifejezés ugyanarra a számos misztikummal övezett, a gurmandokat lázban tartó fűszerre utal. A szarvasgombát már a babiloni és arab népek is fogyasztották, fénykorát minden bizonnyal a francia Napkirály udvarában élte. XIV. Lajos nemcsak fogyasztani, hanem termeszteni is szerette volna, utóbbi azonban kudarcba fulladt. Hazánkban a szarvasgomba legrégebbi magyar említése az 1380-1390-es évek környékén keletkezett Besztercei Szójegyzékből való, felhasználását egy XVI. századierdélyi fejedelem udvari szakácskönyve is említi. A szarvasgomba története arról tanúskodik, hogy talán semmihez sem fogható fényes karriert futott be a konyhaművészetben, amelyet a hozzá társított, az emberi természetre gyakorolni vélt vagy valós hatásának is köszönhet. Mindenesetre, míg az egyes történeti korszakokban a kiváltságosok fogyaszthatták, a XIX. században indult termesztéstechnológiának köszönhetően a polgári konyhákban is létjogosultságot kapott. Napjainkban a klímaváltozás miatt egyre csökken az előfordulása a természetes élőhelyeken, az elmúlt évtized mára termőre forduló szarvasgombás erdő- és ültetvénytelepítéseinek köszönhetően azonban nem kell lemondanunk az élvezetéről.

Gasztro- és élménytúrák
Ha valami igazán különleges élményre vágyunk, érdemes kipróbálni a szarvasgombakereséssel egybekötött élménytúrákat, ahol nemcsak a természet szépségét, hanem ennek a ritka gasztronómiai kincs megszerzésének izgalmát is megtapasztalhatjuk. A szarvasgomba felkutatása évszázados hagyományokra épül, s ma már bárki átélheti a vadászat varázsát képzett kutyák és tapasztalt vezetők kíséretében.

Szenvedélyük a szarvasgomba
Az Érsed Éden ültetvénye Nyugat-Magyarországon, közel az Alpok lábaihoz, egy Rába ártéri területen helyezkedik el. Az ősi Rába folyó időszakos kiöntéseivel újabb és újabb talajrétegek alakultak ki. Ez a talajtípus és a közeli folyók nyújtotta mikroklíma ideális helyszínt biztosít a szarvasgomba termesztéshez. Az ültetvényt egyedivé teszi, hogy hosszas kutatómunka eredményeként több szarvasgombafajt is termesztésbe vontak, így itt jelenleg egyaránt terem nyári, nagyspórás és kései szarvasgomba, valamint kísérletek folynak a szarvasgombák királyaként emlegetett isztriai szarvasgomba termesztésbe vonására is. A gasztrobirtok programjai között szerepel birtokbemutatás, a triflával kapcsolatos tudnivalókról – gyűjtés, tárolás, felhasználás – szóló előadás, sőt, megismerhetünk különféle szarvasgomba fajokat is. Ezután profi keresőkutya invitálja a vendégeket egy izgalmas szarvasgomba vadászatra, majd a birtok éttermében mesterszakács által készített szarvasgombás kóstolókkal kínálják a látogatókat.

A kutyáké a főszerep
A Gerecse déli lankáin található Közép-Európa egyik legnagyobb szarvasgomba-ültetvénye. A 2013-ban létrehozott birtokon mára átélhetővé vált mindaz, amit a szarvasgombászat jelent: az idelátogatók családias légkörben találkozhatnak a termelőkkel, és végigkísérhetik a gomba útját a földtől az asztalig. A gasztroturisztikai programon az ismeretterjesztést, az élményt és a falusi vendégasztal-szolgáltatást gyúrták össze. A program itt is egy szarvasgombáról szóló előadással kezdődik, ezt követően a kutyáké a főszerep: segítségükkel izgalmas vadászatban lehet részünk. Akik nemcsak a kíváncsiságukat, hanem az éhségüket is csillapítanák, azok számára szarvasgombás menüsort állítottak össze a vendéglátók.

Marha és szarvasgomba
A házias ízek és a vidéki kikapcsolódás harmóniáját élhetik át azok, akik ellátogatnak a Dunántúl szívében, a Balatontól 20 km-re található Truffle&Beef Birtokra, ahol a szarvasgombán kívül a Skóciából származó, a világ egyik legkedveltebb húsmarhájának számító Aberdeen Angus-t is tenyésztenek. Nem véletlen, hiszen a szarvasgomba és a marha találkozásából csodálatos fogások születnek – gondoljunk csak például a Tournedos Rossini-re! A gasztrobirtok programjain szakképzett kutyák segítségével kereshetünk szarvasgombát, amelyet azután falusi vendégasztalukon tálalnak fel marhából készült húsételek kísérőiként.
A szarvasgombakereséssel egybekötött élménytúrák nemcsak különleges programok, hanem hidat képeznek a természet, a gasztronómia és a hagyományok között. Akár egy családi kirándulás, akár baráti csapatépítés vagy romantikus program részeként, felejthetetlen élményt nyújthatnak.
