Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Karácsonyi készülődés vegán módra

  • Hegedüs Robi
Árvai Anita 2018-ban nyitotta meg a balatonalmádi Veganeeta Home étterem-kávézót, ahol kizárólag növényi alapanyagból készült finomságokat árul. Az ünnepi időszakra való készülődés beköszöntével arról kérdeztük, milyen jellegzetességei és kihívásai vannak a vegán karácsonyozásnak. Válaszaiban hasznos bevásárlási tippeket és receptötleteket osztott meg velünk.
Árvai Anita 2018-ban nyitotta meg a balatonalmádi Veganeeta Home étterem-kávézót, ahol kizárólag növényi alapanyagból készült finomságokat árul. Az ünnepi időszakra való készülődés beköszöntével arról kérdeztük, milyen jellegzetességei és kihívásai vannak a vegán karácsonyozásnak. Válaszaiban hasznos bevásárlási tippeket és receptötleteket osztott meg velünk.

Mik lesznek idén az ünnepi szezon népszerű vegán alapanyagai?

Én ezekben a hónapokban a következő klasszikus és szezonális alapanyagokból szeretek dolgozni; ahogy, azt anyukám és nagymamám tette. Ilyentájt érdemes sok lencsét, sütőtököt, káposztát, céklát és egyéb gyökérzöldségeket fogyasztani. Készítsünk belőle korhelylevest, rakott egytálételeket és töltött káposztát! Édességhez almát és diót biztosan fogok használni, a körtéből kompótot főzök. Régi receptekből és saját kísérletezésekkel egyaránt dolgozom, de azt hiszem, ez a vegán konyhában magától értetődik.

 

Hova jár a vegán szakács vásárolni? Hol jutsz hozzá a legjobb alapanyagokhoz?

Engedd meg, hogy kedvenc mottómmal válaszoljak; az egyszerűség nagyszerűség. A fenntarthatóság mellett a másik vesszőparipám a helyi kiskereskedők támogatása. A hüvelyesek, gabonák, zöldségek és gyümölcsök 90%-át helyi, esetemben balatoni kisboltokból szerzem be. Egyedül a szójából készült, száraz alapanyagokhoz nehezebb itt hozzájutni, de ezekből eleve ritkán veszek, nem a kedvenceim. A fűszereket a hentesnél válogatom össze. Igen, oda is járok, de erről majd később. Nagy szupermarketekbe ritkán tévedek be, de ott is nagy a választék. 

 

Találkoztál esetleg vegán pultokkal a hagyományos karácsonyi vásárokon?

Nálunk tapasztalatom szerint nem jellemző, vagy még nem jött divatba az ilyen. Úgy értesültem, Bécsben már megcsinálták. Én személyesen Athénban találkoztam hasonlóval. Ott naturális vásárnak hívták, és fantasztikus volt látni, hogy a termékek háromnegyede tisztán növényi alapanyagú volt. Úgynevezett vegán piaccal jómagam próbálkoztam itt Almádiban. Ha minden jól megy, jövő év elején új helyre költözünk és a tervek szerint ott újra bevezetném a piaci kipakolást.

 

Említenél néhány ünnepi fogást, amelyet biztosan fel fogsz szolgálni a vendégeidnek?

Lesz nálunk babgulyás, gombás ételek, sütőtökkrémleves, és a korábban említett töltött káposzta. Desszertnek almás-diós süteménnyel, köles túrós-mákos pitével és bejglivel készülök. Utóbbinál a máktöltelék nagyanyám receptkönyvéből való, a tészta receptje, saját fejlesztés. Ugyanakkor szeretem becsenni más nemzetek karácsonyi ételeit is a menübe. Így tervezek orosz-lengyel pirogot vagy blinit, azaz orosz palacsintát is sütni. A konyhámban nemzetközi békét hirdetek.

Mondanál olyan recept ötleteket, amelyekkel otthon is könnyen lehet boldogulni?

Minimális főzni tudással bármelyik ételt lehet vegán alapanyagokból variálni.

Mondok egy példát: lencsepörkölt hús helyett. A saját komfortunkhoz mérten álljunk neki. Mondjuk nem szerencsés rögtön gluténmentes desszertekkel kezdeni, ahhoz már kell némi rutin. Nemrég például posztoltam a sütőtökös rizottó elkészítéséről, előtte a quinoás rakott cukkiniről. Főzőkurzusaimon ömlesztve kapják az infót a résztvevők.

 

Melyek a legnagyobb kihívások a vegán ünnepi menüsor összeállításánál?

Attól függ, mit csinálsz. Általános szabályként azonban elmondhatom, hogy „vegánul” sütni-főzni időhatékony és energiatakarékos. Ezek nem elhanyagolható szempontok manapság. Én húsból is főzök otthon a nagyobbik fiam kedvéért, és látom, hogy a csirkés tepsis ételek háromszor annyi idő alatt készülnek el, mint például a vegán tepsis krumpli. Valamiért elterjedt, hogy a vegán elkészítési módok bonyolítják a folyamatot, pedig épp ellenkezőleg: rengeteg időt tudunk megtakarítani vele, ráadásul hozzájárulunk a fenntartható jövőhöz, segítve a globális élővilág túlélését. Lehet ennél ünnepibb gondolatot találni?