Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Ismerd meg jobban murcit, ezt a gazdag, bolondos, csodás nedűt!

  • Szabó Sára
Kellemesen édeskés, mégis csípős, alkoholos nedű, amelyben vidám táncot járnak az aromák, a szénsav pedig épphogy megcsípi. A német ajkú szomszédainknál már régóta sláger a Sturm az ősz beköszöntével, most rajtunk a sor, hogy rákattanjunk a friss must és a kierjedt újbor közti fenséges italra! Hazánkban nemcsak a kiváló szőlőtermesztéshez alkalmas a terroir, de a magyar fogások is tökéletesen passzolhatnak a murcizáshoz.
Kellemesen édeskés, mégis csípős, alkoholos nedű, amelyben vidám táncot járnak az aromák, a szénsav pedig épphogy megcsípi. A német ajkú szomszédainknál már régóta sláger a Sturm az ősz beköszöntével, most rajtunk a sor, hogy rákattanjunk a friss must és a kierjedt újbor közti fenséges italra! Hazánkban nemcsak a kiváló szőlőtermesztéshez alkalmas a terroir, de a magyar fogások is tökéletesen passzolhatnak a murcizáshoz.

„Hogy mi az a murci? A murcit mindenki szereti!” – kezdi őszinte érzéseivel a beavatást Gyukli Krisztián, a balatonfüredi Gyukli Pincészet fiatal borásza. Ám még mielőtt elragadnának minket az érzések (jaj nekünk, ha két murciszerető ember elkezd beszélgetni) alaposabban is érdemes bemutatni főszereplőnket. Amikor a szüretet követően kipréselik a szőlő levét, friss must születik: egy rendkívül édes, (még) alkoholmentes ital, amely e jellemzői miatt a gyerekek egyik nagy kedvence. Tisztítást és ülepítést követően, ideális körülmények között pár órán belül elkezdődik az erjedés, amely nagyjából 10-14 napig tart. Ekkor javasolt a murcit kóstolni!

Amikor a szőlő friss mustja elkezd erjedni, és az élesztőgombák elkezdik átalakítani a mustban levő cukrot alkohollá, akkor olyan íz és aromaanyagok szabadulnak fel, amelyek a kierjedt és megnyugodott újborban már nincsenek benne. A murciban megtalálható nagyon intenzív tiolos, terpénes, észteres vegyületek sokszor izgalmasabbak, mint egy kiérett újbor

– mondja Gyukli Krisztián.

Mindenkinek megvan a maga murcija

A legszebb az egészben az, hogy a korábban említett 14 napos erjedési időszak alatt a murci ezer arcát tudja mutatni. A fél százalékos alkoholtartalomtól egészen a teljesen kiérett, 12 százalékosig kóstolhatunk a nedűből. Valaki édesebben szereti, amikor még nem tud fejbe kólintani egykönnyen, valaki pedig akkor kortyolja szívesen, amikor már teljesen kierjedt a bor.

Németországban és Bécsben már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend az ott csak Sturmként emlegetett ital. Gyukli Krisztián ezt első kézből tapasztalta a világ egyik legjelentősebb szőlészeti és borászati kutatóintézetében, a Freiburgi Állami Borászati ​​Intézetben. „Ez alatt az évtized alatt láttam, hogy az ősz beköszöntével egymást érik a murcifesztiválok. Az édeskés, szénsavas italhoz egy különleges hagymás lángost is gyakran sütnek, amely a töki pomposhoz hasonlít a legjobban. Németországi tanulmányaim után, Balatonfüredre visszatérve, tele energiával és murciszeretettel, megszerveztük az első balatonfüredi fesztivált” – idézi fel a kezdeteket a fiatal borász. Mindez 2016 őszén történt, abban a hitben, hogy a magyar emberek is olyannyira megszeretik majd a murcit, mint a „sógorok”.

„Nemcsak a felnőttek érkeztek kóstolni, jöttek a gyerekek is. Csömöszölték az erjedésben levő kékszőlő cefréjét, és jöttek velem traktorral a szőlőbe – emlékszik vissza Gyukli Krisztián. A fényes kezdet pedig még fényesebb jövőt rajzolt: a rendezvényhez évről-évre egyre több borászat csatlakozott. Tisztán látszott, hogy az emberek szeretik a murcit, ám egy új tétel bevezetése nemcsak ízlés kérdése a gasztronómiában. A 2021-es év nagy változást hozott: az új bortörvény értelmében lehetőség nyílt a még erjedésben lévő újbor forgalomba hozatalára, ami azelőtt nem valósulhatott meg a gyakorlatban. Ám 2021 óta egy borászati üzem egy évben legfeljebb 100 hektoliter murcit hozhat forgalomba vagy szállíthat ki Magyarország területéről érzékszervi és analitikai vizsgálat elvégzése nélkül. Részben az új bortörvénynek, részben pedig a fiatal borászok munkájának köszönhetően ma már nemcsak Balatonfüred, de Ábrahámhegy és a balatonlellei Kishegy is jegyez murcifesztivált. 

A magyar konyha is készen áll a murcira!

A szabadabb forgalomba hozatal ellenére rendkívül nehéz a murcit beleilleszteni a vendéglátásba, hiszen egy éppen erjedésben levő italról van szó, amelyben nem kevesebb, mint percenként egy liter gáz keletkezik. Ha éttermekben, vendéglátóegységekben nem is, de pincetúrák, borászati látogatások, fesztiválok alkalmával annál inkább érdemes tölteni a pohárba. A német gyakorlathoz híven (sőt, annál kicsit talán még kreatívabban) egyaránt társíthatók hozzá tartalmas, magyaros levesek, az ősszel éppen beérő gyümölcsökből készített piték, a klasszikus zsíroskenyérről nem is beszélve.

 

Összességében a murci remekül passzol a magyar konyha fűszeres, kerek ízvilágához. Úgyhogy murcizásra fel!