Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Indul a sütőtökvadászat, ezeken a helyeken szüretelheted az őszi csodát!

  • Szabó Sára
A hazai gasztronómiának évszázadok óta része a különböző színű és alakú, zamatos sütőtök. Sütve, mézzel, levesben, pitében vagy kávéba – ma már rendkívül változatos formában fogyasztjuk! A tökéletes recepthez pedig minőségi alapanyag dukál: mutatjuk hol, és kinél érdemes beszerezni az őszi csodát Baranyában.
A hazai gasztronómiának évszázadok óta része a különböző színű és alakú, zamatos sütőtök. Sütve, mézzel, levesben, pitében vagy kávéba – ma már rendkívül változatos formában fogyasztjuk! A tökéletes recepthez pedig minőségi alapanyag dukál: mutatjuk hol, és kinél érdemes beszerezni az őszi csodát Baranyában.

Helyi kosárközösségek

Mint ahogy egyre több térségnek, Baranyának is célja, hogy a rövid ellátási láncra törekedve közelebb hozza egymáshoz a helyi termelőket és a vevőket. Ennek az elképzelésnek a mentén születettek meg a kosárközösségek, többek között a Pécsi Kosárközösség is. Az ő segítségükkel közvetlenül a gazdáktól, utaztatás, csomagolás és tartósítás nélkül juthatnak a fogyasztók friss élelmiszerhez. Nekünk is a pécsi csapat egyik tagja, Radnóti Zsolt segített eljutni a baranyai termelőkhöz, akiknél sok más finomság mellett idén sütőtök is termett.

Eredeti „prágai sütőtök” Gajdos Györgytől

„Az úgy volt, hogy elmentünk Prágába sörözni” – kezd bele a sztorizásba Gajdos György, aki Kozármislenyben vezeti vegyszermentes kertjét. És mint minden történet, ami úgy kezdődik, hogy „Prágában söröztünk…”, ez is jól végződik. A csapat ugyanis betévedt egy helyi delikáteszbe a cseh fővárosban, és vettek egy gyönyörű, kerek sütőtököt. A gyümölcs annyira finom volt, hogy a gazda hozott is haza a magokból: és azóta is azt termeli!

 

A környéken prágai sütőtökként elhíresült tök egy kerek, viszonylag édes, sűrű, szárazabb fajta. 1-3 kilós terméseket hoz, és mivel keveset terem, az ára is magasabb. „Ám aki megkóstolja, az azonnal megérti, hogy miért drágább” – állítja az őstermelő. Se méz, se fűszer nem kell rá, és ennél a töknél biztosan nem fog érvényesülni a mondás, miszerint „ha nem lesz jó, majd csinálunk belőle levest!”. György sütőtökét a Pécsi Kosárközösségen keresztül, illetve a szombatonként megrendezett Búza téri piacon tudjuk beszerezni (kivéve, amikor tájfutóverseny szólítja távol őt).      

Sütőtökös ivólé és lekvár is készül Borjádon

Óbert Ágnesék pár hektáros borjádi földjén két fajta tök terem: az édesebb ízvilágú, hosszúkás Orange, illetve a szürke héjú, nagydobosi fajta. Ezutóbbiból kisebb mennyiségben szüretelnek, mivel idén először fordul termőre ez a fajta, és bár a szárazság miatt előreláthatólag nem lesz rekordtermés az idei, az eredmény rendkívül zamatos! A friss gyümölcsön túl a terveik szerint készül majd almával kevert sütőtökös ivólé, valamint sütőtöklekvár is. A termékeket a Pécsi és a Mohácsi Kosárközösségen keresztül is beszerezhetjük, de Ágnesék töttösi raktárából is hozhatunk közvetlenül.

Mivel az összes termést egyben szedik be szeptember végén, ezért lehet, hogy nem tudják az összes sütőtököt étkezési céllal hasznosítani – de Ágneséknél semmi nem megy a kukába! A szüretelt mennyiségből pécsi és Pécs környéki vendéglátóegységeknek, valamint baranyai gyermekotthonnak is szállítanak. Amit pedig nem tudunk mi, vásárlók elfogyasztani, az a környékbeli tenyésztőkhöz kerül, mangalicatakarmánynak. „Törekszünk rá, hogy ne vesszen semmi se kárba, igyekszünk feldolgozni, hasznosítani a növény minden részét” – mondja a termelő.        

 

Ágnes 6 éves kisfia is egyébként aktívan segédkezik a gazdaságban. Természetimádatából fakadóan kíváncsian érdeklődik minden munkafolyamat iránt, ezért még az is megeshet, hogy az ízletes szerzeményünket apró kis kezek szüretelték.