Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Hasznos infók és szuper lelőhelyek, ha gombaszedésre adnád a fejed

  • Mészégető Marcsi
A gombaszedés romantikus és igen izgalmas elfoglaltság: kedvünkre bóklászhatunk a természetben, és kutakodhatunk az avarban. Azonban van néhány fontos íratlan szabály, amit mindenképpen tartsunk be.
A gombaszedés romantikus és igen izgalmas elfoglaltság: kedvünkre bóklászhatunk a természetben, és kutakodhatunk az avarban. Azonban van néhány fontos íratlan szabály, amit mindenképpen tartsunk be.

Az ehető finomságok természetben gyűjtögetésének Magyarországon nagy hagyománya van. A vállalkozó kedvűek gyakran járják az erdőt: kora nyáron bodzát, ősszel gombát, a hidegebb idő beköszöntével pedig pirosló csipkebogyót kereshetnek. Mindezek közül azonban a gombaszedés kívánja a legnagyobb odafigyelést a gyűjtögetők részéről, sőt, az sem mindegy, mikor vesszük rá magunkat az erdőjárásra. Gombát szedni ugyanis természetese csak akkor lehet, ha éppen van gomba; többnyire nagyobb esőzések után. De ezen kívül is van néhány jó tanácsunk azoknak, akik az év egy bizonyos szakában úgy döntenek, nyakukba veszik az erdőt vagy a réteket, hogy ehető gombák után kutassanak

Mérgező vagy nem mérgező?

Gombát szedni érdemes olyasvalakivel menni, aki ért is a gombához. Ha éppen nincs kéznél a szakértő, akkor pedig célszerű csak egyfajta gombát összeszedni – a vargánya például igen könnyen felismerhető –, hogy ne keveredjenek a különböző fajták. Sajnos, ha csak egy mérgező is a kosarunkba kerül, azzal tönkretehetjük az összes többit. Ha biztosra akarunk menni – márpedig a gomba esetén nem érdemes a véletlenre bízni –, mutassuk meg a gyűjteményünket egy gombaszakértőnek! Hogy a szakértő biztonsággal meg tudja állapítani, hogy milyen gombát szedtünk, sose távolítsuk el a gomba ismertető jegyeit, azaz a bocskorát, a tönk tövét vagy a gallérját. Az ismeretlen gombákat ne piszkáljuk a természetben, pláne ne azzal az eszközzel, amivel a „jó” gombáinkat szedjük, hiszen így könnyedén átvihetjük a spórákat. Fontos továbbá, hogy a gombát ne tépjük, hanem óvatosan csavarjuk ki a földből. Így nem sérül a termőtest, és ugyanazon a helyen újranőhet a gomba.

 

A hivatásos gombaszakértők elérhetőségét a NÉBIH oldalán megtalálhatjuk!

Mikor szedjünk gombát?

A köztudatban a gombaszezon ősszel van, azonban könnyedén lehet gombát találni télen, tavasszal és persze nyáron is, ha az ember tudja, mit és hol keressen. Érdemes utánaolvasni a különféle fajoknak, ugyanis vannak például olyanok, mint például a téli fülőke, amit akár decemberben is gyűjthetünk. A tavaszi esőkkel és a jobb idővel aztán megszaporodnak a gombák, ez az időszak többek között a kucsmagombák szezonja. Nyáron és ősszel pedig a természet tárháza óriási, csak győzzük feldolgozni a sok finomságot.

Tárolás, elkészítés

A legjobb, ha már az erdőben picit letisztítjuk a levél és földmaradványokat a gombánkról. Kosárba szedni a legpraktikusabb, de figyeljünk arra, hogy ne helyezzünk túl sok gombát egymásra, mert a nagy súly alatt összenyomódhatnak. Az öreg, kukacos gombát ne szedjük össze, csak a nagyjából sértetlen darabokat vigyük magunkkal. Otthon tároljuk papírzacskóban a gombát, és lehetőleg minél hamarabb használjuk fel. Készíthetünk szárított gombát is, például vargányából, amit később felhasználhatunk levesek, pörköltek készítéséhez. Egy igazán ízletes zalai tájétel a vargányás krumplileves, amihez csupán hagymára, krumplira és némi vargányára lesz szükségünk. A levest aztán feldobhatjuk egy kis tejföllel is, de anélkül is isteni.

Hol szedjünk gombát?

Egy biztos, ritkán találkozni olyannal, aki szívesen megosztaná gombalelőhelyeit, azonban vannak térségek, ahol igaz, kis szerencsével, ám jó eséllyel találhatunk ehető gombát magunknak.

 

Ősszel irány az Őrség

 

A vasi erdők vargányában igen gazdagok. Ha szeretjük ezt a markáns ízű gombát, akkor nagyobb esők után érdemes felkerekedni, és bevenni magunkat a fák közé.

 

Télen irány a Börzsöny

 

A fent említett téli fülőke egyik legjobb lelőhelye a Börzsöny. A fák törzsén növő gombafaj már messziről könnyen kiszúrható, jellegzetes színe, illata is csábítja az embert.

 

1 tipp: Körös-Maros Nemzeti Park

 

Ez a helyszín már csak azért is remek úti cél a gombagyűjtők számára, mert itt vezetett gombagyűjtő túrákon is részt vehetünk.

 

Fontos szabályok!

 

1. Magyarországon 58 kiemelten védett gombafaj él, ezeket ne szedjük le!

2. Védett erdőkben csak engedéllyel gyűjthetünk.

3. Az erdőtörvény szerinti szabályozás szerint az állami erdőkben  fejenként maximum 2 kilogramm gombát gyűjthetünk naponta.