Helyszín címkék:
Ettél már gyrost kifliben? Mutatjuk, hol érdemes megkóstolni!
- Séra Zsanett
Szabolcsország fővárosának egyik gasztronómiai különlegességeként tartják számon a kiflis gyrost – már ami az ide látogató turistákat illeti, a helyieknek ugyanis ez az eredeti recept.
A kiflis gyros legendáját minden nyíregyházi ismeri. A gyros-őrület a ’80-as évek vége felé kezdett begyűrűzni a városba. A nyíregyházi változat szülőatyja, Gyors Jancsi pita hiányában kitalálta, hogy hot-dog kifliben fogja kínálni ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyorskaját. Hússal, lilahagymával és tejfölös alapú mártással töltötte meg, ami nyerő ízkombinációnak bizonyult. A ’90-es években aztán egy helyi pékségben kifejlesztették azt a bizonyos nyíregyházi gyroskiflit, amit a mai napig ugyanúgy, kézzel készítenek.
A nyíregyházi gyros másik titka – a kifli mellett – a hús: saját fűszerezésű csirkemellet használnak az ismert büfék, így nem kell aggódnunk azon, hogy esetleg valami fura falatra harapunk. De a szósz sem a megszokott joghurtos, hanem a tejfölalapú tartármártás. A kifli-hús-mártás szentháromságát koronázza meg a reszelt trappista sajt, ami szintén egy elhagyhatatlan összetevője a nyíregyi gyrosnak. Na, de nézzük, hogy hol érdemes megkóstolni ezt a sokak által kedvelt helyi finomságot!
Total Gyros
A Total gyorséttermek Nyíregyháza négy helyszínén várják az éhes vendégeket, a kínálat pedig mindenhol más és más. Első üzletük 2003-ban nyílt, sikerük pedig azóta is töretlen. Nemcsak a helyi lakosok, de az átutazók is gyakran felkeresik az éttermeiket, amit meg tudunk érteni, hiszen baráti áron kaphatók finomabbnál finomabb ételek, ráadásul az adag is kiadós. Ha gyrosra fáj a fogunk, akkor a belvárosi vagy az örökösföldi éttermüket érdemes megcéloznunk (utóbbiban egyébként isteni finom pizza is kapható). A Totalban a tökéletes fűszerezésű csirkemellet saját maguk nyársalják, majd sütik, így mindig garantált a kiváló minőség. A gyrost attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek, kérhetjük kicsi vagy nagy kifliben, illetve menüben is, amihez sült burgonya és egy választott üdítő dukál.
Giri Gyros
A Giri Gyros több évtizedes múltra tekint vissza, és rengeteg törzsvendéggel büszkélkedhet, amire nemcsak a kiváló ételek, hanem a barátságos kiszolgálás is okot szolgáltat. Ha valaki szeretne kicsit vadabb vizekre evezni a nyíregyi gyorsok világát illetően, akkor a legjobb helyen jár: a májas, baconös, vegyes sajtos (füstölt és trappista) kombó garantált siker, akármennyire is hangzik elsőre furcsán. Aki a pikánsabb ízeket kedveli, az is megtalálja a számítását itt, ugyanis különböző erősségű csípős szószok közül lehet választani, az enyhétől az extra erősig. A gyroskiflit mindenképpen pirítva kérjük, és ne lepődjünk meg, ha dugig töltik hússal és zöldséggel, itt ez a megszokott rutin. De semmi gond, végül is nem egy szépen evő versenyre érkeztünk!
Twin Peaks Büfé
A Twin Peaks már 30 éve biztos pontként szerepel Nyíregyháza gasztrotérképén. A Búza téren található kis fabódé sok mindent látott az elmúlt évtizedekben, többször is életmentő szerepet töltött be a hétvégi bulizásban megfáradt fiatalok számára. A hosszú nyitvatartási időnek köszönhetően a Budapestről késő este hazaérkező éhes nyíregyháziak első útja is ide vezet általában. Ha pedig valaki nagyon siet, be se kell mennie a büfébe, hiszen a kiadó ablakon keresztül is le tudja adni a rendelését. Viszont arra készüljünk fel, hogy a sort bizony bent is, kint is ki kell állni, hiszen nagy népszerűségnek örvend a hely. A gyrosunkat kérhetjük normál vagy óriás kifliben, kevés, közepes vagy sok hússal, és természetesen a többi feltétet is személyre szabhatjuk. Így biztosan olyan étel kerül az asztalunkra, amilyet mi szeretnénk.