Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Ettél már gyrost kifliben? Mutatjuk, hol érdemes megkóstolni!

 • Séra Zsanett
  Ha a hagyományos pitában kínált török változathoz van szokva az ember, bizony meg fog lepődni, ha Nyíregyházán járva megéhezik, és gyrost kér valamelyik büfében. Az ország keleti végében ugyanis puha kifliben kínálják ezt a népszerű ételt, amelyet szigorúan csirkemellhússal töltenek meg. Cikkünkben utánajártunk, hol érdemes kipróbálni ezt a nyíregyi finomságot!
  Ha a hagyományos pitában kínált török változathoz van szokva az ember, bizony meg fog lepődni, ha Nyíregyházán járva megéhezik, és gyrost kér valamelyik büfében. Az ország keleti végében ugyanis puha kifliben kínálják ezt a népszerű ételt, amelyet szigorúan csirkemellhússal töltenek meg. Cikkünkben utánajártunk, hol érdemes kipróbálni ezt a nyíregyi finomságot!

  Szabolcsország fővárosának egyik gasztronómiai különlegességeként tartják számon a kiflis gyrost – már ami az ide látogató turistákat illeti, a helyieknek ugyanis ez az eredeti recept.

   

  A kiflis gyros legendáját minden nyíregyházi ismeri. A gyros-őrület a ’80-as évek vége felé kezdett begyűrűzni a városba. A nyíregyházi változat szülőatyja, Gyors Jancsi pita hiányában kitalálta, hogy hot-dog kifliben fogja kínálni ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyorskaját. Hússal, lilahagymával és tejfölös alapú mártással töltötte meg, ami nyerő ízkombinációnak bizonyult. A ’90-es években aztán egy helyi pékségben kifejlesztették azt a bizonyos nyíregyházi gyroskiflit, amit a mai napig ugyanúgy, kézzel készítenek.

  A nyíregyházi gyros másik titka – a kifli mellett – a hús: saját fűszerezésű csirkemellet használnak az ismert büfék, így nem kell aggódnunk azon, hogy esetleg valami fura falatra harapunk. De a szósz sem a megszokott joghurtos, hanem a tejfölalapú tartármártás. A kifli-hús-mártás szentháromságát koronázza meg a reszelt trappista sajt, ami szintén egy elhagyhatatlan összetevője a nyíregyi gyrosnak. Na, de nézzük, hogy hol érdemes megkóstolni ezt a sokak által kedvelt helyi finomságot!

  Total Gyros

  A Total gyorséttermek Nyíregyháza négy helyszínén várják az éhes vendégeket, a kínálat pedig mindenhol más és más. Első üzletük 2003-ban nyílt, sikerük pedig azóta is töretlen. Nemcsak a helyi lakosok, de az átutazók is gyakran felkeresik az éttermeiket, amit meg tudunk érteni, hiszen baráti áron kaphatók finomabbnál finomabb ételek, ráadásul az adag is kiadós. Ha gyrosra fáj a fogunk, akkor a belvárosi vagy az örökösföldi éttermüket érdemes megcéloznunk (utóbbiban egyébként isteni finom pizza is kapható). A Totalban a tökéletes fűszerezésű csirkemellet saját maguk nyársalják, majd sütik, így mindig garantált a kiváló minőség. A gyrost attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek, kérhetjük kicsi vagy nagy kifliben, illetve menüben is, amihez sült burgonya és egy választott üdítő dukál.

  Giri Gyros

  A Giri Gyros több évtizedes múltra tekint vissza, és rengeteg törzsvendéggel büszkélkedhet, amire nemcsak a kiváló ételek, hanem a barátságos kiszolgálás is okot szolgáltat. Ha valaki szeretne kicsit vadabb vizekre evezni a nyíregyi gyorsok világát illetően, akkor a legjobb helyen jár: a májas, baconös, vegyes sajtos (füstölt és trappista) kombó garantált siker, akármennyire is hangzik elsőre furcsán. Aki a pikánsabb ízeket kedveli, az is megtalálja a számítását itt, ugyanis különböző erősségű csípős szószok közül lehet választani, az enyhétől az extra erősig. A gyroskiflit mindenképpen pirítva kérjük, és ne lepődjünk meg, ha dugig töltik hússal és zöldséggel, itt ez a megszokott rutin. De semmi gond, végül is nem egy szépen evő versenyre érkeztünk!

  Twin Peaks Büfé

  A Twin Peaks már 30 éve biztos pontként szerepel Nyíregyháza gasztrotérképén. A Búza téren található kis fabódé sok mindent látott az elmúlt évtizedekben, többször is életmentő szerepet töltött be a hétvégi bulizásban megfáradt fiatalok számára. A hosszú nyitvatartási időnek köszönhetően a Budapestről késő este hazaérkező éhes nyíregyháziak első útja is ide vezet általában. Ha pedig valaki nagyon siet, be se kell mennie a büfébe, hiszen a kiadó ablakon keresztül is le tudja adni a rendelését. Viszont arra készüljünk fel, hogy a sort bizony bent is, kint is ki kell állni, hiszen nagy népszerűségnek örvend a hely. A gyrosunkat kérhetjük normál vagy óriás kifliben, kevés, közepes vagy sok hússal, és természetesen a többi feltétet is személyre szabhatjuk. Így biztosan olyan étel kerül az asztalunkra, amilyet mi szeretnénk.