Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Márton-napi vigasságok: ezeken a helyeken eheted a legfinomabb libacombot!

  • Mészégető Marcsi
Márton napja a középkor óta gazdasági határnap volt: ekkor hajtották be az állatokat, és ekkor kapták meg a pásztorok a járandóságukat. A többek közt a jószágok védőszentjeként is ismert Szent Márton emléknapja Magyarországon különös jelentőséggel bír – érdemes ilyenkor megkóstolni a libából készült, tradicionális finomságokat és az újbort. Vajon hol juthatunk hozzá a legfinomabb falatokhoz? Mutatjuk!
Márton napja a középkor óta gazdasági határnap volt: ekkor hajtották be az állatokat, és ekkor kapták meg a pásztorok a járandóságukat. A többek közt a jószágok védőszentjeként is ismert Szent Márton emléknapja Magyarországon különös jelentőséggel bír – érdemes ilyenkor megkóstolni a libából készült, tradicionális finomságokat és az újbort. Vajon hol juthatunk hozzá a legfinomabb falatokhoz? Mutatjuk!

Szent Márton az egyik hagyomány szerint a mai Szombathelyen, akkori nevén Savariában, más elképzelések szerint pedig a mai Pannonhalmi Bencés Apátságnak otthont adó hegyen született a római birodalom kései éveiben. A katonai karriert otthagyva megtért, és bár az egyházban nem vágyott magas pozícióra, Tours püspökének választották. Itt kapcsolódnak be történetébe a ludak: a püspöki kinevezéssel érkező hírnökök elől ugyanis Márton a libaólba bújt, de az állatok gágogásukkal elárulták hollétét, így végül 371-ben püspökké szentelték. Emléknapja, november 11. a jószágok istállóba hajtásának, a pásztorok kifizetésének és az újbor kóstolásának napja is volt. Nem véletlen, hogy a mai Márton-napi programok is finom libafalatokkal emlékeznek a szentéletű püspökre.

Kinyílnak a pinceajtók

A bor és a gasztronómia játsszák a főszerepet november 11-én a hajósi Pincefaluban rendezett Márton-napi ünnepségen. A 24 utcából és közel 1200 pincéből álló pincefaluban Márton napján megnyílnak a kapuk, a pincelátogatások során pedig nemcsak a Mártonnapi újborokat, hanem a hajósi pincék jellegzetes fehérborait, a chardonnayt és a cserszegi fűszerest is lehetőségük lesz megkóstolni a látogatóknak. A libavacsora sem maradhat el, a kacsa- és libacomb mellett lesz libazsíros kenyér lilahagymával, desszertként pedig lúdlábtortát szolgálnak fel.

November 11. és 13. között a Pannonhalmi Borvidék pincéi nyitják meg kapuikat és szerveznek vezetett pincelátogatásokat, ahol a borok mellett a helyi finomságokat is meg lehet kóstolni. A sofőröknek sem kell aggódniuk, hiszen számukra alkoholmentes „sofőrjegyet” is lehet váltani, amely ételkóstolót, és esetenként egy elvihető üveg bort foglal magában.

Hagyományos mulatságok

Kevesen tudják, hogy a Világörökségi Hollókő védőszentje is az ilyenkor ünnepelt Szent Márton. Rá emlékezve rendeznek a faluban november 12-én Márton-napi vigasságot, ahol felelevenítik Szent Márton csodatételét, de vitézi bemutatók, középkori és libás játékok is várják a hagyománytisztelő közönséget. Természetesen libából és kacsából készült finomságokból, gyors harapnivalóként pedig libazsíros kenyérből és házi süteményekből sem lesz hiány.

Bogácson is komolyan veszik a Márton-napi falatozást, hiszen a hagyomány szerint ez lenne az utolsó nap a karácsony előtti 40 napos böjt előtt, amit még önfeledt falatozással lehet tölteni. Mivel a karácsony előtti böjtöt kevesen veszik szigorúan, így a helyi, libás finomságokkal „megfűszerezett” napok átcsúsznak november 12-13-ra. A Cserépi úti pincesoron finom ételek és búcsú várják az idelátogatókat.