Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Éhes vagy? Zebegényben hagyatkozz az orrodra!

  • DunakanyarGO
A sülő húsok illata, a füst, a fűszerek varázslatos felhői az emberek legősibb ösztöneihez szólnak – a láng, a parázs, a zsírcseppek a múltunk és jelenünk szerves részei. A barbecue viszont nem csak a velünk élő hagyományok miatt fontos: az izgalmas technológia olyan aromákkal ajándékozza meg a húsokat, amelyeket semmilyen más módon nem érhetünk el.
A sülő húsok illata, a füst, a fűszerek varázslatos felhői az emberek legősibb ösztöneihez szólnak – a láng, a parázs, a zsírcseppek a múltunk és jelenünk szerves részei. A barbecue viszont nem csak a velünk élő hagyományok miatt fontos: az izgalmas technológia olyan aromákkal ajándékozza meg a húsokat, amelyeket semmilyen más módon nem érhetünk el.

Van abban valami boldogító, amikor beleharapunk a tökéletes hússzeletbe. Meg sem tudjuk magyarázni az érzést, csak mosolygunk szafttól fénylő ajkainkkal – biztos, hogy ha egy pszichológus ilyenkor megkapargatná lelkünk mélyebb rétegeit, egy furcsa időkaput találna, aminek a túlsó felén boldog, torzonborz ősemberek elérzékenyülve néznék az éppen megismert tűz fölött sülő zsákmányt.

 

A grill és a barbecue, a láng meg a parázs ennek a megfogalmazhatatlan, de bennünk élő emléknek a modernkori változata, így nem véletlen, hogy emberek milliói jönnek lázba a füst aromájával tökéletessé tett hústól. Azt utóbbi években idehaza is slágerré vált barbecue, azaz BBQ ugyan az USA-ból érkezett meg Európába, de több nép, több kontinens gasztrohagyományait olvasztotta egybe a telepesek szokásaitól az afrikai, karibi és őslakos törzsek trükkjeiig.

A Dunakanyarban kirándulva érdemes egy kis helyet hagyni a gyomorban, bár, ha a turista bebarangolja a Zebegény környéke túraútvonalakat, garantáltan éhesen érkezik le a faluba. Már messziről látszik a folyó felé tájolt Havas Boldogasszony-templom, amely alanyi jogon is rendkívül izgalmas látnivaló – a Koós Károly tervezte épület tövében viszont ott a BBQ rajongók egyik hazai Mekkája, a Füstölgő Sarok.

Amikor a hazai lacipecsenyék unalmasan sercegő zsírjába néhány éve belecsapott a pár elhivatott barbecues arc, sokan nem értették, mi szükség van arra, hogy akár egész éjszakán át készüljenek a húsok.

Az aravak indiánok barabicu szavából származó név egy rendkívül izgalmas eljárást takar: ugyan sok kiskertből vagy teraszról száll fel jó időben a füst szerte az országban, de az elterjedt grillekhez képest a BBQ mutat néhány óriási különbséget. A legfontosabb a hő, hiszen a Magyarországon megszokott 180-300 fokhoz képest itt sokkal kíméletesebben nyúlnak a húsokhoz. Általában a 110-125 fokot tartják optimálisnak: a hő nem direkt éri, hanem áramlással jut el az alapanyaghoz. Az eredmény a kívül sötét, barknak hívott kéreg, s a belül lágy és bámulatosan omlós hússzeletek.

A Füstölgő Sarok ideális azoknak is, akik csak most ismerkednének meg a hús egy másik arcával: a tökéletes BBQ alapanyag sosem száraz, van zsírtartartalma. A fűszerezés is rendkívül fontos – az amerikai stílus bölcsőjének tekinthető déli államokban minden étterem, minden szakács ragaszkodik a saját titkos keverékéhez, jolly joker pácához. Gyakorlatilag nincs két egyforma íz, bár pár alapfűszer szinte mindenhol megtalálható: a chili, a bors, a zöldfűszerek, a szárított fokhagyma szinte kötelezőek. Ugyan vannak régiók, ahol használnak nedves marinádot is, de általánosan elterjedt, hogy a 4-8 kilós húsokat, vagy a szétnyitott malacokat csak sózzák és szárazpáccal bedörzsölik, mielőtt bekerülnek a nagy, lezárható tetejű pit boxnak hívott szekrényekbe.

 

Faludi Dániel, a Füstölgő sarok vezetője az időigényes eljárás miatt jellemzően nem is tart nyitva hétközben – mivel a vendégforgalom a munkaszüneti napokon sokkal kiszámíthatóbb, ezért úgy időzíti az előkészületeket, hogy a hétvégi napokat lengje be a füst és a sülő ételek zseniális illata. A zebegényi étterem tavasztól őszig tart nyitva: a szezont áprilisban a Füst fesztivállal indítják.

 

A BBQ rajongói már tudják, hogy érdemes követni a facebook oldalukat is, mert a speciális akciókról, extra nyitvatartási napokról ott értesülhetünk: sertés, marha vagy akár szárnyasok is készülhetnek dunakanyari település hangulatos csücskében. Érkezzünk akár kerékpárral, vonattal, autóval vagy a népszerű hajós körjárattal, a hangulatos éttermet percek alatt megtaláljuk a település szívében – amikor Dani süt, még térkép sem kell, elég, ha az orrunkra hagyatkozunk.