Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Egy könnyed esti borozás Sopronban

  • Käesz Judit
A Soproni borvidék borait a belvárosban is megkóstolhatjuk - az itt lévő helyek kínálatában megtaláljuk a soproni borászok, borászatok különlegességeit. Emellett egy igazi Heurigerbe is ellátogathatunk kalandozásaink során!
A Soproni borvidék borait a belvárosban is megkóstolhatjuk - az itt lévő helyek kínálatában megtaláljuk a soproni borászok, borászatok különlegességeit. Emellett egy igazi Heurigerbe is ellátogathatunk kalandozásaink során!

Tastevino

A Tastevinot, ahol Lukács Szabolcs sommelier tulajdonos vár bennünket, Sopron belvárosában találjuk. Egyszerűen jól érzi itt magát az ember, hiszen igazán különleges tételeket kóstolhatunk. Szabolcs nagyon széles hazai és külföldi borkínálatot, pezsgő és champagne sort állított össze, melyeket természetesen meg is tudunk vásárolni. Érdemes a segítségét, tanácsát kikérni a választáskor, segít eligazodni a rengeteg bor kínálta útvesztőben, hogy megtalálhassuk a minél inkább nekünk szóló nedűt. Egyébként a hely neve maga is a kostolócsészére (tastevin) utal. Minden hónapban érkezik egy vendégborász, így alkalomadtán egy tematikus kóstolóba is bele tudunk futni. (Ha pedig novemberben is visszatérünk, akkor a Tastevino open rendezvényre is ellátogathatunk, amely egy kötetlen sétáló kóstoló, ahol alkalmunk van a borászok kínálásával a különböző tételeket megkóstolni, évről évre.

Koffer borbár

Nem kell messze mennünk, a Koffer borbár is a Várkerület azonos oldalán található. Nem elhanyagolható, hogy teraszáról látjuk a Mária oszlopot és a Tűztornyot. Sopron egyik hangulatos régi épületében működik, erről a beltéri boltívek és ablakok is mesélnek. A borbárt hárman nyitották, akik elhivatottak a minőségi borok forgalmazásában, olyannyira, hogy közülük ketten (Orosz Csaba és Péter) saját borászatukat, a Stubenvoll pincészetet is irányítják. Ők régi poncichter (magyarul babtermelő, de a kifejezés a németajkú soproni szőlősgazdákra utal) család tagjai, akiknek gyerekkoruk óta meghatározó szerepet tölt be életükben a szőlő és a bor. A soproni borok repertoárja itt kimondottan széles. Emellett fehér- rozé- és vörösborokat kínálnak az ország különböző bortermelő vidékeiről, és külföldről, de pezsgőkülönlegességek, pálinka és egyéb röviditalok is szerepelnek az itallapon. Csak olyan tételt tartanak, amit ők is bármikor szívesen, kompromisszumok nélkül ajánlanánk barátaiknak.

Fontosnak tartják, hogy a kóstolás élmény legyen, így szinte mindent poharaznak, ami a polcon megtalálható. Ez minimum hetven, de sok esetben inkább száz nyitott és bármikor kóstolható bort jelent.

Natura Vinotéka

Átkelve a Várkelület másik oldalára, Molnár Balázs Natura Vinotékája vár ránk. Itt több mint 600 féle magyarországi és külföldi bor, pálinka, pezsgő, cognac, whisky és rum között válogathatunk. Választékukat muzeális borok és borritkaságok is színesítik. A borszaküzlet 300 éves hangulatos pincéjében borkostólókat is tartanak, de Molnár Balázs nemcsak ezen a területen, hanem Natura ökotúráin is örömmel lát mindenkit.

Steigler pince

A Steigler pince Sopron poncichter negyedének szívében, a Balfi úton található. A valamennyi helyi jellegzetességet magán viselő pincerendszert évszázadokkal ezelőtt alakították ki Sopronban, a lakóházak alatt. Ebből a korból maradt ránk ez a pince épület is, melyben ők borkóstolást és pincelátogatást vezetnek. A Steigler Pince két karizmatikus ember – a természetesség-hagyományok-minőség hármasságát fő vezérlőelvnek tekintő Lőrinczy Bálint tulajdonos és Varga Tamás borász – vállán nyugszik. Boraikhoz az alapanyagot, a saját 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényeiken termelik meg. A szőlőbirtok a Soproni borvidék legjobb területein fekvő Steiger, Frettner és Spern Steiner dűlőkben helyezkedik el. 

Bruckner borászat

Kicsit távolabb a belvárostól egy igazi Heurigerbe is ellátogathatunk: a Bruckner borászatba. Heurigernek hívják azokat a vendéglőket Ausztriában, amelyek újbort szolgálnak fel. A Bruckner család tagjai évszázadok óta soproni polgárok, a 18. századtól kezdve foglalkoznak borkészítéssel, és ami a legfontosabb: ezek kimérésével, a jól ismert osztrák Heurigerek mintája alapján. A borozóban lent a pincében, vagy fent a cserépkályha mellett, tavasztól pedig a kerthelyiségben kóstolhatjuk nemcsak a finom borokat, hanem kísérőként a helyben készült borkorcsolyákat, süteményeket.