Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Finomságok faluról: manufaktúrák, kistermelők Buda környékén

0:00
0:00

Káldi Emese

Milyen a tej, a joghurt vagy a túró, ha őszinte? Mi az az „etyeki hófehér”? Mit keres Pákozdon a „jamaicai álom”? Minderre választ kaphatunk, ha kóstolókörútra indulunk a Buda környékén működő kistermelők és manufaktúrák között. Ne felejtsünk el kosarat vinni magunkkal!
Milyen a tej, a joghurt vagy a túró, ha őszinte? Mi az az „etyeki hófehér”? Mit keres Pákozdon a „jamaicai álom”? Minderre választ kaphatunk, ha kóstolókörútra indulunk a Buda környékén működő kistermelők és manufaktúrák között. Ne felejtsünk el kosarat vinni magunkkal!

Mivel nem városi rohanásra, hanem vidéki gasztro-kalandra készülünk, érdemes lelassulnunk! Buda környékének kanyargós útjain haladunk, amerre a fák fölött még párában úsznak a dombok. Végre kipróbálhatjuk, mire képes a kis SUV, amit a kocsi.hu-n néztünk ki, és ami a hétvégére társunk lesz a felfedezésben. A kisautó csomagterében hűtőtáskák és kosarak sorakoznak, ebbe pakoljuk majd a nap zsákmányát: a házi kolbászt, sajtokat, szörpöket és egyéb finomságokat. A termelők kedvesek, mesélnek a saját történeteikről, mi pedig úgy érezzük, hogy nemcsak termékeket viszünk haza, hanem élményekkel is gazdagodunk.

 

A kocsi.hu-n nemcsak autót talál az ember, hanem ötletet is az útra. Akár egy megbízható SUV-ot, vagy kombit keres a piacozáshoz, akár egy terepjárót a hegyekre, dombokra – egy jó autó nem státuszszimbólum, hanem inkább az élmények kulcsa!

A történetek

A régi pest-budai piacokról nem hiányozhatott a feketére sült sváb kenyér, a bolgárkertészek ízletes zöldsége, vagy a milimárik (értsd: tejeskofák) csupraiban illatozó friss tej. Jellemzően a környező falvak szorgos gazdái látták el a várost élelemmel, hajnalonta megrakott szekerekkel igyekeztek a piacterekre, kiterítették ponyváikat, és arról adták el árujukat. A szakácsnő, vagy olykor maga a ház úrnője a cselédlánnyal együtt vette szemügyre a kínálatot, hogy döntsön a megvásárlandók felől.  Ma is rengeteg finomság terem Buda környékén, amelyekkel akár a valódi, akár az online piacokon találkozhatunk. Ha azonban szeretjük azt is látni, hogy hol és hogyan készülnek az asztalra kerülő ínycsiklandó falatok, vegyük nyakunkba a Buda környéki településeket! 

 

Míg régen a budakesziek, etyekiek, nagykovácsiak, solymáriak és más főváros melletti falvak lakói főleg almával, káposztával, krumplival, körtével, kenyérsütéshez szükséges búzával és egyéb alapélelmiszerekkel szolgáltak a városiak számára, ma speciálisabb a kínálat. Egészséges, tartósítószer-mentes, zamatos és mindenekelőtt helyi termékeket találunk a környéken.

Sajtimádóknak

Etyeken az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra termékeibe „kóstolhatunk bele”. Itt saját, bio minősítésű szénával etetett állatok tejéből készítenek különféle sajtcsodákat, például az etyeki hófehér névre keresztelt lágysajtot, de kísérleteznek görögös, provence-i vagy épp görögszénamagos ízesítéssel is.

 

Ha a Budapesttől alig harminc kilométerre, a Zsámbéki-medence szélén lévő településre látogatunk, a világhírű borok mellé szerezzünk be finom sajtokat is! Ezt megtehetjük néhány tíz kilométerrel arrébb is: a zámori kecskesajt Pusztazámoron készül, ízesítik fokhagymától kakukkfűn át olíváig mindenféle fűszerrel, de érdemes megkóstolni a joghurtokat is. A Zámori Kecskefarm legelőjét több mint huszonöt éve nem érte vegyszer, cserébe tele van sokféle gyógynövénnyel. Varázslatos vidék, ahol közösségi programokat is szerveznek, bemutatva a sajt- és tejtermékkészítés menetét. Részt vehetünk a birtokon legelőtisztításban, etetésben, trágyahordásban, fejésben, úgyhogy, ha valaki kipróbálná a parasztéletet, itt jó helyen jár.

Húskedvelőknek

Elsősorban sajtban „utazik” a pákozdi Kádas Sajtmanufaktúra is, ahol kecske és magyar tarka tehén tejéből készítenek harapnivalót. Az itt kapható sajtok főként a mediterrán ízvilágot tükrözik, de árulnak „kecskemézet” is (ez kecskesavóból, norvég recept alapján karamellizálással készített savóméz). Ám ami miatt a húst preferálóknak is szívből ajánljuk a helyet: a manufaktúrában különféle chutney-k és chiliszószok is készülnek, az enyhébbtől a méregerősig. Az egyik ilyen a „jamaicai álom” – grillezett szárnyasok utolérhetetlen kiegészítője. A szép vidéken működő manufaktúrában örömmel látják a vendégeket is – de tudjunk róla, hogy bejelentkezés szükséges!

 

Remek húsok mellett élményt is kínál a törökbálinti Cinege tanya. Ebben a családi tangazdaságban – ahol igyekeznek példás körülmények között tartani az állatokat, termeszteni a növényeket – tárt karokkal várják a látogatókat, akik akár lovagolhatnak, kocsizhatnak is, de önmagában élmény a fővárostól kőhajításnyira elmerülni ebben az idilli vidéki környezetben. Aki pedig az egészséges táplálékon, stresszmentes környezetben nevelt tanyasi állatok – szarvasmarha, borjú, kecske – húsából vásárolna, leadhatja rendelését a tanya honlapján.