Helyszín címkék:
Bor és nők, avagy asszony a háznál?
Mészáros Gabriella
A nőkkel szembeni történelmi előítéletek a borászatban évszázadokig fennmaradtak, ami nyilvánvaló a XVII. és XVIII. századi Európában. Itt többnyire csupán kurtizánok jutottak be a kizárólag férfiaknak fenntartott ivóhelyekre. Ez a kirekesztés az Újvilágban is folytatódott, ahol a privát úri klubok és vacsorapartik fenntartották az intellektuális kifinomultsággal társított férfiközpontú légkört.
Fogyóban a borértő borivó
Egyre többet hallunk arról is, hogy a jövő borfogyasztóinak száma csökken. A fiatalok körében, aki alkoholos italhoz nyúl, az sokkal inkább keresi a koktélokat, erősebb italokat – ennek lehetnek anyagi, de életvitelbeli okai egyaránt. A bor élvezetéhez némi előtanulmány, idő és leginkább jó társak kellenek, amiből a mai fiatalok gyakran hiányt szenvednek. Márpedig a bor Európában több ezeréves kultúrájával jobb, ha nem törlődik ki az emberek tudatából. Ez igencsak függhet attól, hogy gyermekkorban milyen hatások érik a felnövekvő generációk tagjait. Egyre inkább ismert az a tény is, hogy az anyai gondoskodás a fejlődés során mennyire pozitív hatást gyakorol a gyermekekre. A két dolog itt tökéletesen összeér.
Sokan gondolják – és nem minden ok nélkül – hogy a nők nagyobb hatással vannak arra, hogy gyermekeink a hozott gének mellett mit képesek felvenni az őket körülvevő világból, kultúrából. Az ő felelősségük általában nagyobb, mint a férfiaké. Egyszerűen azért, mert ma is jellemzően a nők töltenek több időt a gyermekek mellett.
Az, hogy egy családban milyen étkezési szokások alakulnak ki, többnyire szintén az asszonyokon múlik. Ebbe épp úgy beletartozik a textilabrosz kérdése, mint az, hogy a gyerekek hol és miként ünnepelnek. Ebben a körben nekünk, magyaroknak a bor helyét és szerepét a családi asztalon érdemes meghatároznunk.
Sok ilyen és ehhez hasonló kérdés merül majd föl azon a kerekasztal beszélgetésen, ahol két kitűnő termelő és egy pályakezdő kereskedő osztja meg gondolatait – és borait – a hallgatósággal.
Beszéljünk a borról, Veszprémben!
Veszprém vonzereje nem kizárólag a Balaton közelségéből adódik. Balatonalmádi, Balatonfüred, Csopak, Paloznak és a környező többi település ma már a távolabb élők számára is remek kirándulóhely. A jó borok mellett igényes gasztronómia és az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően az épített kultúra szépséges elemei is hívogatnak.
Szeptember elején a Balaton Wine & Gourmet Fesztivál Veszprémen belül és a környező településeken is kitűnő alkalom az ismerkedésre, kirándulásra, kikapcsolódásra. A Balaton parton, a közeli Balatonfüred-Csopaki Borvidéken a legjobb balatoni olaszrizlingeket kóstolhatjuk, de szép számmal akad furmint és vörösbor is, ami a hazai kínálat legjavához tartozik. Csopakon érdemes benézni többek közt a Homola Pincébe, a Jásdi Pincébe, a Szent Donát, vagy Petrányi Pincébe, ám ugyanígy kihagyhatatlan borászat a teljesség igénye nélkül Balatonfüreden a Figula Pince és a Zelna Borászat is.