Helyszín címkék:
Bicikli, bor, Baja: leszállunk a bringáról, és jóllakunk
- Jászberényi Attila
Sobri Halászcsárda (Baja)
Egyrészt van ugye a Sugovica, Baja tulajdonképpeni folyója (igazából a Duna mellékága), homokos strandjával, evezős életével, jachtkikötőjével és éttermeivel. Másrészt ezek között ott van a Sobri. Nevét Farkas „Sobri” József, Gundel Károly javaslatára „Magyarország Örökös Halfőző Bajnoka” hagyta a csárdára, halála előtt. A bajai halászlé, és az összes halétel príma itt.
PressO-Coffe and more (Baja)
Türkizkék kanapé és falra akasztott bicikli, s egy újhullámos, speciality kávézó, ahol az alapanyagok egyenesen a szekszárdi Lucky Cap pörkölőjéből érkeznek. Hozzá nyers, vegán, mindenmentes, és nagyon guszta süteményeket is választhatunk, de van mogyorószószos burger, tiramisu von Haus aus, mindenféle fantáziadús facsart levek, és egy szuper házitészta is.
Mama Műhely (Baja)
Egy igazi cuki hely klasszikusokkal és merészséggel. Minden helyben, minden kézzel készül, semmiből nem sajnálnak ki semmit. Az isler egyenesen jön a múltból és érkezik a jövőből, a rigó jancsi nagyon csokis és nagyon finom, a rétes házi, a diótorta sós-karamellás, a dobos az dobos, de a kókuszos meg mangós. El fogunk csábulni biztosan egy kiadós nassolásra.
Rév Csárda (Érsekcsanád)
Gasztrobloggerek zarándokhelye, étteremkalauzok magas polcra helyezett étterme jól eldugva a Duna partján. Ellenben fantasztikus panorámával a folyóra, hidegben kandallótűzzel. A nagy lángon bográcsolt, szigorúan csak frissen rendelhető „halászlék halászléjére” bizony ötven percet kell várni (minimum rendelés két adag), de addig megteszi a szigorúan szűk, de halban gazdag étlap valamelyik kreatív előétele, például egy citromfüves halpástétom kovászolt kenyérrel. Tinusz Gábor dunai halászoknak emelt gasztroszentélye minden délvidéki utazás kötelező eleme.
Szenátor Vendéglő (Bátmonostor)
Bátmonostor nem a világ közepe, inkább mondható Baja előfalujának. Jó választás betérni a Szenátorba, leginkább az állandó huszonöt elemet tartalmazó házirétes gyűjteménye okán.
Bárka Csárda (Nagybaracska)
Nagybaracska csárdájának legfőbb híressége, hogy az örökös halfőzőbajnok, Farkas „Sobri” József itt kezdte szakácspályafutását 1952-ben, és itt is fejezete be 1996-ban. Ide zarándokoltak a világ minden tájáról halászlét enni művészek, politikusok, hírességek és egyszerűen csak a rajongók. A bajai halászlé ugyanis csak a kívülállók számára merül ki abban, hogy gyufatészta is van benne. A könnyűnek tűnő elkészítés komoly hozzáértést, anyagismeretet és finom fogásokat rejt, ezeket csiszolta tökéletesre Sobri József, és adta át utódjának, Márkó Jelasitynak, aki az étlapot tovább bővítette a Délvidék szerb és horvát ízeivel.
Pincelakat (Császártöltés)
Császártöltésen szintén van egy remek pincesor, s itt találjuk a Pincelakat nevű igényes, jól megcsinált szálláshely-borház-étterem kombót, ahol adnak a felmenőkre, van tehát gegele és ongris (apróhús, illetve szűzpecsenye gombás, kolbászos lecsóval), és sajtos galuskás, pirított hagymás sváb szűzérme. És nem utolsósorban a szűkebb környék egyetlen wellness-e, sós vízű medencével és dézsafürdővel.
Fürtös Étterem (Kecel)
Kecel nem az a hely, ami szerepelne az étteremkalauzok térképén, de ha eltekerünk Bajától idáig, bizonyosan enni kell, és erre a legjobb választás a Fürtös. Olvasmányos étlap (csak levesből van kilenc-, desszertből tizenkétféle, churrosig bezárólag), halmozottan tartalmas adagok az oldschool vidéki vendéglátás értelmében, de nyitottan a ráknyársra, szuvidált húsokra, édesburgonyára és bébirépára is.