Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

    Badacsonyi „ginnadratta”, avagy bazalt és boróka, türkizkék palackban

    0:00
    0:00
    „Bárcsak hazavihetném ezt a panorámát!” Valószínűleg sokan éreztünk már így a Balaton-felvidék varázslatos kilátásában gyönyörködve. A türkizkék tó, a lágy szellő, a szabadság fuvallata: olyan életérzés, ami pillanatok alatt feltöltheti a lélek akkumulátorait. Most sikerült mindezt palackba zárni, méghozzá gin formájában! A Badacsony első ginje a Sipos Borház ajándéka mindazoknak, akik egész évben vágyódnak a koccintható felhőtlenség élményére.
    „Bárcsak hazavihetném ezt a panorámát!” Valószínűleg sokan éreztünk már így a Balaton-felvidék varázslatos kilátásában gyönyörködve. A türkizkék tó, a lágy szellő, a szabadság fuvallata: olyan életérzés, ami pillanatok alatt feltöltheti a lélek akkumulátorait. Most sikerült mindezt palackba zárni, méghozzá gin formájában! A Badacsony első ginje a Sipos Borház ajándéka mindazoknak, akik egész évben vágyódnak a koccintható felhőtlenség élményére.

    Bortól borókáig: a Sipos Borház fürtön túli története

    Sipos Balázs Tihamér, a borház tulajdonosa DNS-ében hordozza a borászat alkímiáját, hiszen édesapjának a szőlőművelés és a borkészítés lett a hivatása, sőt: már a nagypapája is örömmel ízlelgette a szőlőben rejlő lehetőségeket, ráadásul dédnagyapja az Esterházyak badacsonyi vincellére volt. Balázs története azért különleges, mert volt idő, amikor paragrafusokra cserélte a hordókat. Édesapja halála után azonban feleségével, Dórával együtt úgy döntött, hogy a tárgyalótermek világából heti 2-3 napra visszatér a család gyökereihez, és a vendégház üzemeltetése mellett a borkészítésben is maradandót alkot. Az elképzelés valósággá vált: a vendégszobákkal is kiegészülő borház évről-évre finomabb borokkal kényezteti a rajongóit, a helyszínen pedig kóstolókat és rendezvényeket is tartanak. Balázs szíve azonban azt súgta, a borház tud ennél többet is. Igaza lett!

    „Van egy ötletem!” – egy baráti beszélgetés ajándéka

    Az élet különös forgatókönyvíró. Balázs és egy, az éttermek világában otthonosan mozgó régi barátja, Paizs Máté egy frissítő gin-tonik mellett beszélgetve vizionáltak arról, mi lenne, ha a Sipos Borház egy ginnel is előrukkolna. Néhány nappal később már mindketten Pavlicsek Csaba perkátai birodalmában voltak, hogy az ország egyik legjobb pálinka- és ginfőző mesterével találják ki a következő lépést. Csaba, aki ugyanazzal a szívből jövő lelkesedéssel beszél a ginfűszerekről, mint Balázs a borokról, pillanatok alatt belelkesedett. És bár eddig ginhez még nem adta a nevét, rögtön érezte, hogy ez olyan projekt, amiből nem szeretne kimaradni.

    Párlat szívvel-lélekkel és Badacsonnyal fűszerezve

    Boróka: a gin alfája és omegája, amely a Sipos ginből sem hiányozhat. Balázs viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a kuriózum-faktort ne a bor, hanem valami sokkal izgalmasabb garantálja. Valami, ami a tökéletesen megkomponált ízek közé a Badacsonyt is belecsempészi. Végül ő maga állt elő a fenomenális ötlettel: mi lenne, ha a fűszereket bazaltkövön áztatnák? Csaba szeme felcsillant, az alkohol és a fűszerek pedig elindultak a ginné válás útján: három receptúra született, amelyek közül egy neves szakemberekből verbuvált zsűri egyöntetűen választotta ki a befutó kombinációt.

    Csillagos ötös ízkombináció

    Badacsony első ginjében az elegáns és a hagyományos gin ízei paroláznak egymással, és hogy véletlenül se unatkozzanak, Csaba egészen új és korszakalkotó ízprofilokkal egészítette ki őket. A titkos alapanyagok gondoskodnak az egyedi és megismételhetetlen aromákról: az első korty után a citrusfélék – friss lime, grapefruit, narancshéj – zamata jár táncot az ízlelőbimbóknak, a gyógynövények és a fűszerek – többek között szegfűszeg, koriander és fekete bors – pikáns összjátéka pedig ezután lép színre.

    A Sipos gin ízszerelem a javából – legalábbis ezt mondják azok a szerencsések, akik már kóstolták. Sőt, alkotójának, Pavlicsek Csabának még a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen a pálinkamester államvizsgán is szerencsét hozott: azért vitte magával, hogy meséljen róla, ha olyan tételt húz, amihez passzol a gin. Mint kiderült: a vadonatúj gin híre megelőzte: a bizottság pedig csillagos ötöst adott Badacsony első borókás párlatának.

    Le a sÜveggel a türkiz palack előtt!

    A Balaton színét idéző palack matt, festett üvegből készül, a dizájn pedig Balázs felesége, Dóra és Micheller Evelin, a borház marketing és design felelősének az érdeme. Markáns megjelenése és nem elhanyagolható súlya egyaránt jelentőségteljessé teszi. És bár a benne lévő nedű nem tart örökké, a palack igen: dekorációnak is beillő külseje miatt egész évben segít felidézni a Balatoni életérzést.

    Sipos gin: válasz mindenre!

    A Sipos borház összes borán fellelhetünk rejtett, filmes utalásokat, és természetesen a Sipos gin is beállt a sorba, Evelin kérésére. „Don’t panic!” – hirdeti az ismert logó mellé elrejtett felirat, amely a Galaxis útikalauz stopposoknak című regénynek/filmnek állít emléket: és valóban, a Sipos ginnel semmi ok pánikra, különösen, hogy a legtöbb ginnel ellentétben nem 40 fokos, hanem 42. Nem véletlenül: aki ugyanis olvasta a regényt, jól tudja, hogy a 42 – akárcsak a Sipos gin által képviselt életérzés – mindenre válasz!

    Hirdetés