Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Albatrosz, par, hendikep, avagy: miért jó golfozni?

  • Francisck Réka Alíz
A golf – bár nem vált tömegsporttá – már nem feltétlenül minősül ’úri huncutságnak’. Meglehet, hogy elkezdeni könnyű, de vigyázat: élethosszig tartó szenvedéllyé válhat!
A golf – bár nem vált tömegsporttá – már nem feltétlenül minősül ’úri huncutságnak’. Meglehet, hogy elkezdeni könnyű, de vigyázat: élethosszig tartó szenvedéllyé válhat!

Hazánkban több mint 100 éves hagyománya van ennek a játéknak, és napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A golfklubok sokat tesznek azért, hogy megszerettessék ezt a sportformát a magyarokkal, és eltöröljék a sztereotípiákat. Számaik azt mutatják, hogy egyre több fiatal csatlakozik a junior klubokhoz – sőt, előfordult már, hogy csecsemőnek váltottak klubtagságot, ugyanakkor 90 év fölöttiek is játszanak a pályán.

Egészséges

A hát egyenes, lábak enyhén hajlítva, mindkét talp a földön. A rendszeres golfozás segíthet abban, hogy formában maradjunk, illetve izomzatunkat és állóképességünket is javítja. Egy játszma alatt 400 kalóriát könnyűszerrel elégethetünk. A séta már magában egészséges, de az ütők cipelése is fittebbé és erősebbé tehet minket. A golfozáshoz megfelelő formában kell lennünk. Azoknak a golfozóknak, akik hosszútávon űzik ezt a sportot, erősek, energetikusak, hajlékonyak. Valaki egyszer azt mondta, ha javítani szeretnél a golftudásodon, menj vissza az időben, és kezdd el fiatalabban. Ezzel együtt 8 éves kor alattiaknak nem igazán ajánlják a klubok ezt a sportot, bár azt hozzáteszik: Tiger Woods 2 éves sem volt, mikor elkezdett ismerkedni a golffal.

Tudtad? A kezdő golfozót a szakzsargonban nyúlként aposztrofálják.

Ütős üzlet

Állítólag a golfpályán több megállapodást kötnek, mint a tárgyalóteremben. Ez így talán túlzás, ám egy dolog biztos: a golf mindenkit ellazít, és stresszmentes környezetben szabadabban, nyugodtabban lehet beszélgetni. Társas lények lévén, ez érthető. Néhány órát a golfpályán ütögetni sokunk számára üdítő élmény. A lelkünknek is jót tesz, hogy friss levegőn vagyunk, gyönyörű környezetben, körülöttünk pedig minden zöld. Legalábbis a szezon ideje alatt – ez Magyarországon áprilistól egészen október végéig tart.

Ki lóbálta meg legelőször?

Általában a skótokat említjük, ha arról van szó, ki kezdett elsőként golfjátékba, ám azt, hogy valójában ki találta fel, még mindig homály fedi. Amit tudunk, az az, hogy a golf legalább 500 éve létezik, hiszen II. Jakab skót király egy 1457. március 6-i rendeletében betiltotta a golfot és a futballt, mivel nem fértek össze az íjászattal, amelynek a skót birodalom olyan nagy fontosságot tulajdonított. Egyesek úgy vélik, hogy St. Andrews környékén néhány birkapásztor unalmában nyúlüregekbe gömbölyű kavicsokat kezdett el ütögetni botjával, és később ebből alakult ki a golf. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy már a 14. században golfhoz hasonló játékokat játszottak Hollandia, Belgium és Franciaország területén is. A sportot Angliában a skót VI. Jakab terjesztette el, amikor 1603-ban az ország trónjára lépett. A játékot sokáig durva felületen játszották, ahol fű sem volt mindenhol, csak néhány földbe vájt lyuk a kicsit kiegyenlítettebb földfelületeken. Az emberek kezdetben sokáig anélkül áldoztak ennek a tevékenységnek, hogy klubokba vagy bármilyen egyéb társulásokba verődtek volna. Ez 1744-ben változott meg, amikor edinburghi golfozók megalapították a Honorable Company of Edinburgh Golfers nevű társaságot. Ez idő tájt a golf 13 szabállyal bírt, és az Egyesült Királyságból, valamint Írországból érkező sportolók évente összemérhették tudásukat. Néhány évvel később Society of St. Andrews Golfers néven megalakult az első golfklub, amelynek 1834-ben IV. Vilmos király lett a vezetője.

Kis magyar golftörténelem

Magyarországon a golfot először a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Andrássy Géza gróf mutatta be 1902-ben a fővárosi Lóversenypályán. Az első pálya Tátralomnicon épült 1908-ban, és 1909-ben itt rendezték meg az első versenyt is. A 20-as években a magyar golf sokat fejlődött, sőt 1926-1936 között már az európai élvonalba emelkedett. Dr. Gáti Ferenc a világháborúk után 1974-ben nagy fába vágta a fejszéjét – a magyar golf újjáélesztésén tevékenykedett. 1979-ben megalapította a Kék Duna Golf Club-ot, illetve ugyanebben az évben Kisorosziban egy pályát kezdett el építtetni. A kommunizmus bukása után 1989-ben újra megteremtődtek a körülmények a golf térhódításához, és megalakult a Magyar Golf Szövetség. A Szövetség azon nyomban az Európai Golf Szövetség és a Világ Amatőr Golf Tanácsának (mai nevén Nemzetközi Golf Szövetségnek) tagja lett. Magyarország 1921 óta vesz részt hivatalos tornákon.

 

Ma Magyarországon összesen 20 pálya található, köztük 18-lyukú, 9-lyukú, 6-lyukú, és úgynevezett „beütő” pályák is vannak, országszerte. Amennyiben barátkozni kezdünk ezzel a sporttal, érdemes olyan helyet választanunk, ahol igazán komplex élményben lehet részünk, a kapcsolt szállás és/vagy kulináris kitérők okán. Tatán az Old Lake Golf Club és a Platán kooperációja izgalmas elegy, ugyanígy a Zircen fellelhető Forest Hills Hotel & Golf – s ha már ott vagyunk, a Zirci Apátsági Manufaktúra felkeresését is ajánljuk.