Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Az első magyar sajtolású olívaolaj

  • Mészégető Marcsi
Az olajfa a mediterrán térség jellegzetes növénye, a látványa a legtöbbeknek a külföldi nyaralások emlékét idézi. Persze itt-ott már Magyarországon is találkozhattunk ezzel a szürkészöld fával, de többnyire csak dísznövényként fordult elő. Termő fát gondozni, majd abból olajat üttetni, befőttet készíteni itthon, már egészen más tészta. Éppen ezért akkora szenzáció Török Csaba első magyar olívaolaja, mely több mint egy évtized kitartó munkájának eredménye.
Az olajfa a mediterrán térség jellegzetes növénye, a látványa a legtöbbeknek a külföldi nyaralások emlékét idézi. Persze itt-ott már Magyarországon is találkozhattunk ezzel a szürkészöld fával, de többnyire csak dísznövényként fordult elő. Termő fát gondozni, majd abból olajat üttetni, befőttet készíteni itthon, már egészen más tészta. Éppen ezért akkora szenzáció Török Csaba első magyar olívaolaja, mely több mint egy évtized kitartó munkájának eredménye.

Egy közös pont már biztosan van a világhíres festőművész, Vincent van Gogh és a közgazdászból lett borász, Török Csaba között. Mindketten rajonganak az olajfáért. Azonban, míg előbbi 19 mesteri művével fejezte ki szenvedélyét, utóbbi úgy döntött, hogy pionírként olajfák termesztésébe kezd a Balaton-felvidéken, azon belül is a Szent György-hegy ásványi anyagokban gazdag lejtőjén. A több mint egy évtizeddel korábban indult kísérlet eredménye pedig ma már történelem: Csaba 2020-ban elsőként sajtolt Magyarországon saját termesztésű bogyóból olívaolajat. „Az egész olajfaprojektem úgy indult, hogy volt 200 fám, ebből mostanra 30 maradt, amelyek 3 és 500 év közöttiek. Milliókat költöttem és sokat tapasztaltam, a tökéletes stratégiát azonban még mindig nem ismerem. Alapvetően két út lehetséges, ha az ember olajfát szeretne. Az első, hogy viszonylag olcsón vásárol 2 éves fácskákat, amiket elültet, és vár. Többek között arra, hogy a mediterrán körülményekhez szokott növény adaptálódjon a magyar viszonyokhoz, és túlélje a telet, végül megerősödve jó pár év után termést adjon. A másik út, ha vesz minimum 50-100 éves fákat, amik már sok telet megértek, így több az esély arra, hogy a növények életben maradjanak. Én az utóbbit találom jobbnak, a sikert azonban így sem garantálja semmi.

Ha belegondolunk, hogy húsz évvel korábban egy másik mediterrán növény, a fügefa is ritkaságszámba ment, ma pedig a háztáji kiskertek nagy kedvence, akkor az olajfaligetek és a magyar olívaolaj sem tűnik elképzelhetetlennek.

 „A magyarázat viszonylag egyszerű – mondja Csaba – a növénytani határok eltolódtak, ma nálunk az éghajlat az 50 évvel korábbi horvát vagy olasz viszonyokhoz hasonlít, ahol az olajfa ugyebár őshonos. Ebből kiindulva semmi akadálya, hogy nálunk is elterjedjen ez a növény.

Ígéretes a magyar olívaolaj

Az első sajtolásból kevés olaj lett (2,5 liter), aminek oka a technológiai háttér hiánya volt. De, ami a mennyiségnél sokkal fontosabb, hogy azok, akik megkóstolták, azt mondták, sokkal jobb az íze, mint az általuk korábban ismert olívaolajoké. Ez nem feltétlen a térség sajátos adottságainak köszönhető. Lehet, hogy csak egyszerűen arról van szó, hogy bio körülmények között termelünk, vagy jobbak a fáink, de az sem mellékes, hogy kézzel szedjük a bogyókat. A növénytermesztésben jellemző az is, hogy azok a zöldségek, gyümölcsök, amiknek hosszú érési időt biztosítunk, egyszerűen jobbak lesznek.

 

Jó példa lehet erre a paradicsom. A fólia alatt termő, primőr paradicsom, és a napon érlelt szabadföldi változat között ég és föld a különbség. Nem kérdés, hogy utóbbi mind ízben, mind tápanyagban ezerszer jobb. Bár az olajbogyó íze számtalan tényezőtől függ, az biztos, hogy remek olajat a zöld és már színesedett bogyók kombinációjából lehet készíteni, ez biztosítja az olaj friss ízét. De nemcsak olaj készülhet a bogyókból, hanem sós vizes tartósítás, azaz fermentálás után befőttnek is el lehet tenni. A nyilvánvaló előnyei, mint az ízletes olaj és befőtt mellett az olajfa meghonosítása egyfajta „klímatanusítvány” is a borásznak, ugyanis, ha az olajfa életben marad, azzal megnyílik az út olyan szőlőfajták előtt is, amelyeket ezidáig nem termesztettek az országban.

Legendás páros: olíva és szőlő

„A két növény szimbiózisa megkapó számomra, részben ezért kezdtem olajfákkal foglalkozni. Az olasz vidékeken is jellemzően egymás mellett él ez a két növény. A másik okom, hogy egyszerűen rajongok az olajfákért.”

Csaba nemcsak az olajfatermesztés terén számít úttörőnek. Szőlészetének védjegye is egy olyan fajta, a toszkán sangiovese, aminek borásztársai nem sok jövőt jósoltak 20 évvel korábban, amikor az első tőkét elültette a vulkanikus Balaton-felvidéki földbe. A szőlő és a belőle készült Tabunello elnevezésű bora azóta feltette a borrajongók térképére a 2HA Pincészetet. Egyébként éppen a toszkán kötődés inspirálta arra Csabát, hogy a szőlőtőkék közvetlen szomszédságában olajfákat termesszen. „A két növény szimbiózisa megkapó számomra, részben ezért kezdtem olajfákkal foglalkozni. Az olasz vidékeken is jellemzően egymás mellett él ez a két növény. A másik okom, hogy egyszerűen rajongok az olajfákért.