Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

A kovász nyomában: Soproni lelőhelyek

  • Käesz Judit
Igen jó érzéssel tölti el az embert, amikor lisztes kötényes, szorgos embereket lát, akik nap mint nap illatos és ízletes pékárut készítenek számunkra. Sopronban a poncichter negyedben a Balfi utcai Erhardt pékség, míg a belvároshoz közel a Kovászüzem várja a kovászos kenyér és péksütemények rajongóit. Ér éhesen érkezni!
Igen jó érzéssel tölti el az embert, amikor lisztes kötényes, szorgos embereket lát, akik nap mint nap illatos és ízletes pékárut készítenek számunkra. Sopronban a poncichter negyedben a Balfi utcai Erhardt pékség, míg a belvároshoz közel a Kovászüzem várja a kovászos kenyér és péksütemények rajongóit. Ér éhesen érkezni!

Erhardt pékség

A tulajdonos Erhardt Zoltánt közel két évtizede nyitotta meg Sopronban éttermét, melynek alsó szintjén egy tradicionális borospince található, s ahol tavasztól hangulatos kerthelyiségében fogyaszthatjuk el ebédünket vagy vacsoránkat. (Sőt, a történelmi belváros peremén panzióval is maradásra bírnak bennünket.) 2019-ben láttak neki saját kovászos péksüteményeket készíteni, eleinte csak heti két alkalommal, előre rendelve lehetett ezekhez hozzájutni, majd kinyitották az étterem tőszomszédságában saját pékségüket. Zoltán éjjel 3 kor kelt, fél 4-kor már a pékségben volt, hogy tökéletesítse a kenyereket, indítsa az éttermet, koordinálja a panzió bővítését. Így a jó kenyér hamar nemcsak az ő szenvedélye, hanem a soproniak kedvence lett.

Ő maga 2018-ban ismerkedett meg a kovászos kenyerek világával, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) által szervezett kenyeres kurzuson. Itt érezte először igazán, hogy ezzel még neki dolga lesz. Gyermekkorában Rábapatyon sütött életében először kovászos kenyeret a nagymamájával, és már akkor is lenyűgözte a forró kemence és a belőle kikerülő hatalmas, ropogós héjú kenyér illata, íze. Francia parasztkenyér, a diós-szilvás rozskenyér, bagett, ciabatta, a csücsök – igen, az, amit annyira szeretünk: kenyér csücsök önálló darabként – sajtos perec, briós, kalács, croissant, kakaós vagy diós-fahéjas csiga vár Bennünket nap mint nap a pultban. Szendvicsek formájában is megkóstolhatjuk őket, a rántott húsos az örök kedvenc!

Kovászüzem

Másik kedvelt helyünk a belvároshoz közeli, egészen pontosan a piacnál található Kovászüzem. Neve sokatmondó. Belépést követően beleláthatunk a munkálatokba is, hiszen itt a pékek nyitott térben dolgoznak: láthatjuk, ahogy dagasztják, nyújtják a tésztát, szemünk előtt készülnek a péksütemények, figyelhetjük, hogyan töltik meg őket édes vagy sós töltelékkel, és helyezik a sütőkbe, kemencékbe. Hagyományos technológiával dolgoznak, kovásszal készítik a termékeket, bio alapanyagokat használnak, és magyar termelők termékeit részesítik előnyben. Kenyerek, kalácsok, kakaós csigák, túros batyu, töltött croissant és mindenféle édességek kaphatók a pékségben. Helyben szendvicsként is elfogyaszthatjuk mindezt, mindig van valamilyen újdonság, amit érdemes megkóstolni. Az Alsólövérekben is kaphatók a pékség termékei.