Helyszín címkék:
A kovász nyomában: Soproni lelőhelyek
- Käesz Judit
Erhardt pékség
A tulajdonos Erhardt Zoltánt közel két évtizede nyitotta meg Sopronban éttermét, melynek alsó szintjén egy tradicionális borospince található, s ahol tavasztól hangulatos kerthelyiségében fogyaszthatjuk el ebédünket vagy vacsoránkat. (Sőt, a történelmi belváros peremén panzióval is maradásra bírnak bennünket.) 2019-ben láttak neki saját kovászos péksüteményeket készíteni, eleinte csak heti két alkalommal, előre rendelve lehetett ezekhez hozzájutni, majd kinyitották az étterem tőszomszédságában saját pékségüket. Zoltán éjjel 3 kor kelt, fél 4-kor már a pékségben volt, hogy tökéletesítse a kenyereket, indítsa az éttermet, koordinálja a panzió bővítését. Így a jó kenyér hamar nemcsak az ő szenvedélye, hanem a soproniak kedvence lett.
Ő maga 2018-ban ismerkedett meg a kovászos kenyerek világával, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) által szervezett kenyeres kurzuson. Itt érezte először igazán, hogy ezzel még neki dolga lesz. Gyermekkorában Rábapatyon sütött életében először kovászos kenyeret a nagymamájával, és már akkor is lenyűgözte a forró kemence és a belőle kikerülő hatalmas, ropogós héjú kenyér illata, íze. Francia parasztkenyér, a diós-szilvás rozskenyér, bagett, ciabatta, a csücsök – igen, az, amit annyira szeretünk: kenyér csücsök önálló darabként – sajtos perec, briós, kalács, croissant, kakaós vagy diós-fahéjas csiga vár Bennünket nap mint nap a pultban. Szendvicsek formájában is megkóstolhatjuk őket, a rántott húsos az örök kedvenc!
Kovászüzem
Másik kedvelt helyünk a belvároshoz közeli, egészen pontosan a piacnál található Kovászüzem. Neve sokatmondó. Belépést követően beleláthatunk a munkálatokba is, hiszen itt a pékek nyitott térben dolgoznak: láthatjuk, ahogy dagasztják, nyújtják a tésztát, szemünk előtt készülnek a péksütemények, figyelhetjük, hogyan töltik meg őket édes vagy sós töltelékkel, és helyezik a sütőkbe, kemencékbe. Hagyományos technológiával dolgoznak, kovásszal készítik a termékeket, bio alapanyagokat használnak, és magyar termelők termékeit részesítik előnyben. Kenyerek, kalácsok, kakaós csigák, túros batyu, töltött croissant és mindenféle édességek kaphatók a pékségben. Helyben szendvicsként is elfogyaszthatjuk mindezt, mindig van valamilyen újdonság, amit érdemes megkóstolni. Az Alsólövérekben is kaphatók a pékség termékei.