Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

A kakaóbabtól a bonbonáriumig, avagy a bonbonok útja Magyarországon

  • Szabó Sára
Vékony és roppanós burok, telt töltelék, harmonikus ízek és minőségi alapanyagok. Ha valaki egyszer igazi bonbont ízlel, az nem biztos, hogy képes lesz újra a bolti csokoládéhoz nyúlni – és ez így is van jól! Induljunk csokis idő- és ízutazásra, majd a képzeletbeli kiruccanást zárjuk valódi kóstolással. Mutatjuk, hol!
Vékony és roppanós burok, telt töltelék, harmonikus ízek és minőségi alapanyagok. Ha valaki egyszer igazi bonbont ízlel, az nem biztos, hogy képes lesz újra a bolti csokoládéhoz nyúlni – és ez így is van jól! Induljunk csokis idő- és ízutazásra, majd a képzeletbeli kiruccanást zárjuk valódi kóstolással. Mutatjuk, hol!

A csokoládénak mintegy 4000 éves történelme van: már a maják is fogyasztottak kakaóbabból készült finomságokat. Nem a mai értelemben vett csokoládét ették, sokkal inkább fermentálták, szárították, pirították, fűszerekkel (vanília, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj) ízesítették, kőtáblán masszává gyúrták, majd vízzel keverték a kakaómagvakat. Az aztékok az „istenek eledelének” tartották a kakaót. Eleinte az uralkodónak készítették az italt, mivel csodálatos gyógyerőt tulajdonítottak neki. A csokoládé presztízsét az is bizonyítja, hogy az edényeket, amelyben tárolták és fogyasztották a kakaót, speciálisan csak erre a célra készítették.

A kakaóbab hatalmas értéke miatt fizetőeszközként is szolgált. Az aztékok is mitikus erőt tulajdonítottak neki: úgy hitték, a kakaóból készült ital az örök fiatalságot elhozó elixír.

Az aztékok luxuscikkéből európai csemege

A maják kakaóval kapcsolatos ősi tudását az őket leigázó aztékok őrizték évszázadokig, a kakaó valódi felfedezőjeként viszont Hernán Cortés-t szokás emlegetni. A spanyol hódító 1519-ben kötött ki Mexikóban, ahol Montezuma király kedvenc italaként találkozott a kakaóval, mely íze miatt kevésbé, az aztékok körében képviselt magas értéke miatt viszont annál inkább vonzóvá vált számára. 1528-ban, az aztékoktól elkobzott kincsekkel együtt szállította a kakaóbabot a spanyol királyi udvarba, a keserű ital azonban nem nyerte el sem a felfedezők, sem az udvar tetszését. Eleinte kizárólag gazdasági értéket tulajdonítottak neki: hatalmas ültetvényeket hoztak létre, hogy cserekereskedelemben használják a kakaóbabot – így ragadt rá a „pénzmandula” név is. Később, 1600 körül gyógyszerkönyvi besorolást kapott, gyomorbántalmakra, majd immunerősítőként alkalmazták. Népszerűsége akkor pörgött fel igazán, amikor a keserű italt mézzel, virágokkal kezdték ízesíteni.

Magyarországon először Széchenyi István és Kossuth Lajos háziorvosa tett említést a csokoládé jótékony hatásairól, amiből arra lehet következtetni, hogy hazánkban is gyógyszerként kezdték alkalmazni. Az első magyar csokoládé, amelyet immár táblás formában dobtak piacra, a Dremmel és társa nevéhez fűződik és a Fiumei Cacao- és Csokoládégyár Rt. gyárában készültek a 19. század közepén. Hazánkban a német származású Stühmer Frigyes neve is említésre méltó, akinek köszönhetően egy apró budapesti cukorkaüzlet az ország legjelentősebb csokoládégyárává vált. A hamburgi származású cukrászmester munkájának köszönhetően vált a csokoládé luxuscikkből szélesebb rétegek számára elérhető, minőségi finomsággá.

Hello Hungary tipp: a maklári csokoládégyár melletti Stühmer Márkabolt, Cukrászda és Cremeriában a teljes Stühmer csokoládé- és kézműves bonbon választék megtalálható!

Az első bonbon Magyarországon: a konyakos meggy

Dremmel és Stühmer mellett egy harmadik szál is igen fontos bonbon-fronton. Egy genfi cukrászcsalád gyermeke, Émile Gerbeaud egy szerencsés párizsi találkozás során ismerte meg Kugler Henriket, aki az akkor már hatalmas hírnévnek örvendő Gizella téri cukrászdájának keresett méltó utódot. A svájci cukrász Budapestre költözött, átvette a Kugler cukrászda (ma Gerbeaud Cukrászda) vezetését, 1886-ban pedig csokoládégyárat alapított Magyarországon. Az ő alkotása lett az első magyar bonbon, ami nem más, mint a konyakmeggy! Sajnos a háborúk, valamint az államosítások visszavetették a minőségi csokoládé készítést Magyarországon, de Borbély Bélának, a Stühmer gyár idős mesterének segítségével lassanként újraéledt a bonbongyártás.

 

Ma a Stühmer, Szerencsi, Szamos és megannyi kézművesműhely ontja magából finomabbnál finomabb termékeit. Amióta könnyebben hozzá lehet jutni kiváló csokoládéalapanyagokhoz, azóta nincs megállás Magyarországon! Rengeteg hazai, illetve nemzetközi siker születik a lelkes és elhivatott hazai mestereknek köszönhetően. A trend tisztán látszik: inkább kevesebb, de minőségi csokoládé-fogyasztás – mondja Kántor Éva, a pécsi Heaven’s Chocolate csokoládémestere, aki nem csak mesél, de szívesen meg is mutatja a szakma csínját-bínját.

 

Éva szerint a jó csokoládé alapfeltétele, hogy kiváló minőségű kakaóbabból készüljön, és nagy figyelmet fordítsunk a fermentálás, szárítás-pörkölés, finomítás, ízesítés folyamataira is. A jó csokoládét megfelelő körülmények között, pontos hőmérsékletet biztosítva, mozgatva temperálják, így lesz selymes állagú, fényes felületű és roppanós a végeredmény.

A jó bonbon ízei egyensúlyban vannak. A burok legyen vékony és roppanós, a töltelék telt, mindenképpen természetes alapanyagokból, ízfokozókat és aromákat messze elkerülve!

Remek ízpárosítások születhetnek a bonbonban

„Én a területszelektált, vagyis a „single origin” csokoládék megszállottja vagyok. Ez annyit tesz, hogy a csokoládét az adott térségben begyűjtött kakaóbabokból készítik és nem vegyítik az ültetvények terméseit. Ízük így igen jellegzetes lesz a helyi adottságok, valamint a kakaó fajtája függvényében. Az alkohol is izgalmas hozzávaló, nemcsak az ízeket emeli ki, de tartóssá is teszik a bonbonokat. Mindemellett szeretek kísérletezni is: néhány éve a kakaógyümölcs húsából készített méz állagú sziruppal is dolgozom, de használok abszolút cukormentes étcsokoládét is. Külön öröm, amikor a hozzám érkező iskolai csoportok apróságait meg tudom győzni arról, hogy van élet a bolti csokoládén túl is. Sokféle alapanyagot bemutatok, kiemelem a különbségeket, kíváncsivá teszem őket az újdonságokra is” – mondja Kántor Éva.

Szuper lelőhelyek Magyarországon

Számos hazai és nemzetközi verseny mellett a Great Taste Awardson is díjaztak már hazai csokoládémestert a maximálisan adható, három csillagos kitüntetéssel. A komáromi ZAX kézműves csokoládé bolt, a szigetszentmiklósi Sweetic Csokoládé Manufaktúra is bezsebelte már a nívós elismerést, de a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda kézműves bonbonjai is megérnek egy misét. Ha pedig Pécsett járunk, ne hagyjuk ki a Heaven’s Chocolate látványműhelyét sem, ahol még az apróbb fortélyokat is elleshetjük!