Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Bájos farmok, ahol pompás falusi vendégasztal vár!

0:00
0:00

Szabó Sára

A helyi arcok, ízek és szokások megismerésére aligha van jobb módszer, mint elmenni vendégségbe az adott térségbe. „Nem olyan könnyű az!” – gondolhatnánk, ám a vendéglátásnak mégis van egy formája, amelynek éppen ez a közvetlen megismertetés a célja: a falusi vendégasztal! Mutatunk hat barátságos, vidéki farmot, kertet, tanyát, ahol nemcsak finom falatokkal várnak, hanem konyhai fortélyokkal, szívmelengető történetekkel és életre szóló élményekkel is gazdagodhatunk a rendhagyó vendégség során.
A helyi arcok, ízek és szokások megismerésére aligha van jobb módszer, mint elmenni vendégségbe az adott térségbe. „Nem olyan könnyű az!” – gondolhatnánk, ám a vendéglátásnak mégis van egy formája, amelynek éppen ez a közvetlen megismertetés a célja: a falusi vendégasztal! Mutatunk hat barátságos, vidéki farmot, kertet, tanyát, ahol nemcsak finom falatokkal várnak, hanem konyhai fortélyokkal, szívmelengető történetekkel és életre szóló élményekkel is gazdagodhatunk a rendhagyó vendégség során.

A Séf és a Kertész, Pócsmegyer

Török Patrícia kertész és Horváth Gábor séf varázslatos mini birtoka igazi gyöngyszem Pócsmegyeren. Náluk nemcsak falatozni lehet, hanem tanulni is: a kóstolás mellett rengeteget tanulhatunk a vegyszermentes kertgondozásról. Amíg az időjárás engedi, egész évben várják hétvégenként interaktív kertlátogatásra a vendégeket a Szentendrei-szigeti birodalmukba, ahol megtudhatjuk, hogyan lesz egy kis veteményesből organikus birodalom. A Séf és a Kertész játékos feladatokkal is próbára tesz minket: vajon hány ehető virágot, fűszernövényt vagy zöldséget tudunk felismerni pusztán látás vagy szaglás alapján? Az előre meghirdetett, 2,5 órás hétvégi program csúcspontja a háromfogásos kóstolómenü, amely természetesen a kert friss terményeiből készül.

Frankó Tanya és Haluskaház, Békéscsaba

Hogyan lehet önfenntartó tanyasi életet élni mindössze 3 kilométerre a nagyvárosról? A választ meglelhetjük a nullkilométeres vendéglátást folytató Frankó Tanya és Haluskaházban, ahol előzetes bejelentkezés után nemcsak az 5 hektáros, hagyományos, szlovák népi jelleggel berendezett tanyát barangolhatjuk be, de falusi vendégasztalon is részt vehetünk. Az egész évben nyitva tartó békéscsabai birtokon háztáji állatok húsából és a saját kertben termett zöldségekből olyan elképesztő fogások születnek, mint a brindza, a csabai kolbász, a galambleves, liba- és malacsült, a szilvalekváros-mákos derelye, no és a főszereplő haluska! A tanya nemcsak a finom falatokról szól, hanem az élményről is: itt testközelből tapasztalhatjuk meg a természetközeli, falusi lét varázsát. Mi több, kisebb csoportok akár disznóvágásra is bejelentkezhetnek!

Levendula Porta, Kékkút

A kékkúti levendula farmra nem csupán nyáron érdemes ellátogatni: előzetes bejelentkezéssel Keszthelyi Eníd és Tibor családi gazdaságában falusi vendégasztalt kérhetünk, amelyet birtokbejárással is megspékelhetünk. A minimum 10 fős csoportok számára elérhető falusi lakoma része a híres-neves ordás batyu, a raclette-szendvics, fenséges házi sajtok, valamint az ínycsiklandó marhaszalámi. A terülj-terülj asztalkámhoz tartozik továbbá megannyi házi joghurt, sajtkrém, szörp és különleges sajt is – mint a caciotta, a toszkán házi sajt –, valamint a kékpenészes sajtok. Nevéhez híven számos levendulás finomság is elérhető a portán, például a levendula szörp, a levendulavíz vagy a levendulás tejeskávé. A lakoma után igény szerint tehetünk egy sétát a birtokon is: megismerhetjük a szabadtartásban élő állatokat a legelőn, és megnézhetjük a levendulást – nem csak virágzáskor

Őrségi Ízek Portája, Szalafő

Az Őrségben elképesztően szerethető helyek várják a látogatókat, ahol vendégasztal keretében kóstolhatjuk meg a helyi különlegességeket. A falatozás olyan, mintha a nagymama asztalánál ülnénk egy vasárnapi családi ebéd alkalmával, hiszen miközben eszünk, az asztaltársaság és a háziasszony is anekdotázik. Jól figyeljünk ilyenkor, mert könnyen elcsíphetünk egy-két féltve őrzött konyhai titkot! Előzetes bejelentkezés után a szalafői Őrségi Ízek Portáján pillanthatunk be az Őrség gasztronómiájába. Itt Horváthné Tamaskó Ildikó főz, méghozzá majd’ egész évben, amíg az időjárás engedi. Az ízletes, házias fogások között szinte mindig szerepel a menüben a csutris rétes, a dödölle, a gombaleves, a pörkölt és a tökmagolajos káposzta. Ha pedig nem ülünk volán mögé, a házi pálinkát is mindenképp kóstoljuk meg!

Terrapolis – kert és asztal, Tarcal

Mellbevágó a biológiai sokféleség a tarcali Terrapolis kicsi, de dús kertjében. Aki bejön, nem ússza meg a közvetlen testi érintkezést a növényekkel, és ez csak a kezdete a velük való ismerkedésnek. Itt nemcsak a testünk, de a lelkünk is jóllakhat. A házigazda saját permakultúrás kertjéből mindig a lehető legjobbat teszi az asztalra, a világ konyháinak egyszerű és nagyszerű fogásai közül, mint a csicseriropogós, csicsóka–cikória-saláta, kaukázusi diós zöldségkrém, házi tofu és tempeh, kovászos kenyér, fermentált zöldségek. Az egyik fogás télen-nyáron mindig egy levél- és virágkóstoló. Ám nemcsak ízélménnyel, hanem történetekkel is gazdagodhatunk itt – hiszen minden étel mögött ott van az évszakok és a kert ritmusa. A Terrapolis így nemcsak vendégasztal, hanem műhelye a fenntartható étkezésnek és a nem ártás elvének.

Truffle & Beef Birtok, Sümegcsehi

Angus-marha-, barbecue- és szarvasgombarajongók, figyelem! Nem túlzás: a sümegcsehi Truffle & Beef Birtok vendégasztalánál minden falat egy illatos, vidéki varázslat. A családias hangulatú tanyán frissen szedett szarvasgombát kóstolhatunk, amit a birtok saját kutyái, Pipa szimatolki a földből. Az asztalra kerülő fogások alapja a gazdaság Aberdeen Angus marháinak húsa, a marhahús–szarvasgomba párost pedig natúr borok teszik igazán különlegessé. Gyakran barbecue is készül a birtokon. A vendégasztal nem sietős program: ráérősen beszélgethetünk, kóstolhatunk, sőt, a program keretin belül még kutyás keresésre is indulhatunk Pipával és gazdájukkal.