Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Vizes gyerekbirodalmak télre, ha egy kis nyarat csempésznél a hétvégédbe

  • Szabó Sára
A hűvösebb hónapokban távolinak tűnhetnek a hosszú nappalok, a vakító napsütés és a mezítlábas mászkálás. A fürdőruha és a karúszók a szekrény mélyén, a parti törölköző és a strandpapucs is téli álmot alszik. Ám nem kell lemondanunk a vizes mókáról akkor sem, ha kint mínuszokat mutat a hőmérő. Íme néhány vizes birodalom, ahol az egész család jól érezheti magát, ha hiányzik a pancsolás!
A hűvösebb hónapokban távolinak tűnhetnek a hosszú nappalok, a vakító napsütés és a mezítlábas mászkálás. A fürdőruha és a karúszók a szekrény mélyén, a parti törölköző és a strandpapucs is téli álmot alszik. Ám nem kell lemondanunk a vizes mókáról akkor sem, ha kint mínuszokat mutat a hőmérő. Íme néhány vizes birodalom, ahol az egész család jól érezheti magát, ha hiányzik a pancsolás!

Kalandok hazánk egyik legdélebbi történelmi városában

Aligha van magyar, aki ne ismerné hazánk egyik legdélebbi városában, a Villányi-hegység lábánál magasodó erődítményt, a Siklósi várat. A kivételes épségben megmaradt patinás épületben érdemes „elveszni” pár órára, a felfedezést pedig gasztronómiai élményekkel megkoronázni. A vár lábánál található ugyanis a Vártalak, egy apró, vintage hangulatú kávézó, amely a népszerű, máriagyűdi Czukor Borsó tulajdonosának második egysége. A minőségre itt is nagy hangsúlyt fektetnek: a kávék mellett kiváló alapanyagokból készült süteményeket, kekszeket és desszertkülönlegességeket kóstolhatunk.

Visszakanyarodva cikkünk témájához: a közelben található a Thermal Spa Siklós, amely a hidegebb hónapokban is megannyi programot kínál a családosoknak. Igazi élmény megérkezni esőből, hóból, fagyból a trópusi forróságba, lehámozni magunkról a rétegeket, és megmártózni a vár falait jelképező színes bástyák vizében. Ám nem érdemes sokáig ücsörögni egyhelyben, hiszen a fürdőcsarnok szinte minden szegletében új és új meglepetések várnak. Egyik legnagyobb dobása a komplexumnak a csúszdarészleg, ahol két óriáscsúszdán mérhetik össze a vendégek a csúszógyorsaságukat a szemközti falon látható mérőórának köszönhetően. Külön szuper élmény a sodrófolyósó, a legkisebbek pedig három különböző gyerekmedencében lubickolhatnak. Végül, de nem utolsó sorban, a siklósi fürdőben a felnőttek örömére több szauna is található. Az épületen kívül orosz szauna üzemel, ahol tematikus felöntéseken is részt vehetünk (az aktuális programokat közzéteszik a közösségi felületeiken, érdemes előre tájékozódni).

Mesébe illő élmények kívül-belül Zalakaroson

A Zalai dombság bizony nemcsak olaszrizlingben és zöldvelteliniben teljesít kiválóan: errefelé ugyanis gyógyító víz csörgedezik a lábunk alatt. A térségben gyógyfürdők egész sora várja a pihenni vágyókat, ám az egyik legkiemelkedőbb, családbarát fürdőkomplexum a Zalakarosi Fürdő. Aki nem hiszi, járjon utána: Zalakaroson mesébe illő a beltéri gyerekbirodalom! Bár a felnőtteket különleges gyógykezelések, csábító szaunavilág és gyógyvizes élmények várják, a gyermekvilág a felnőtteket is könnyen elrabolhatja egész napra. A többszintes élménymedencében csúszdák, zuhatagok, vizes játszótér és megannyi attrakció vár, szinte lehetetlen egy nap alatt mindent kipróbálni. Miközben az utolsó molekulányi feszültség is távozik a testünkből, a gyerekek szinte az összes energiatartalékukat felélik – így lesz a kikapcsolódás maximálisan pihentető.  

Zalakaroson ráadásul nemcsak a fürdő falain belül érdemes kalandokat keresni, hanem azokon kívül is. A fürdőváros úgy vigyáz legfőbb kincsére, az ásványi anyagokban gazdag termálvízre, hogy a távozó gyógyvizet egy mesterségesen létrehozott tóban gyűjti össze. A tavacska és a körülötte levő ökopart szemet gyönyörködtetően csodálatos télen is. Érdemes sétálni egyet a környéken, végigjárni a vízi tipegőn, és átadni magunkat a téli álmot alvó erdő csendjének. A tó mögötti égerfaligetben található továbbá az Égerösvény, ahol megismerkedhetünk Tőzike tündérrel, de a közeli Csiga-túra tanösvény is különleges erdei kalandokat tartogat.

Gyógyulás és feltöltődés Erdély-kapujában

Gyulára, vagyis Erdély-kapujába, ebbe a többszáz éves múltra visszatekintő csodás városba érkezni önmagában különleges élmény. A Békés megyei település a kastélyoktól kezdve a százéves cukrászdán át a négyévszakos programokban gazdag fürdőig számtalan látnivalóval kecsegtet. Érdemes a térképünket böngészni, hiszen a gyulai kalandozásunk során eluralkodhat rajtunk a bőség zavara.

Javasoljuk rögtön a Gyulai Várfürdőben kezdeni a téli kikapcsolódást, de mutatunk pár nevezetességet, ha marad még energiánk a nap végére. A fürdőkomplexum egyik legszembetűnőbb attrakciója a várfürdő két hatalmas csúszdája, amit elnézegetve a felnőtteknek is inába szállhat a bátorsága. Míg az egyik, közel 10 méteres magasságból indul, és még egy vulkán belsejét is megjárja, a másikon egy fánkban ülve száguldhatunk a hullámvasútszerű lecsúszópályán. A kisebb gyerkőcök a 4 személyes csúszdán szülőkkel együtt csúszhatnak, vízbe csobbanhatnak egy valóságos kalózhajóról, vagy pancsolhatnak az élménymedencék egyikében. A felnőtteket természetesen az Aquapalotán kívül is várják izgalmak: a szaunaparkban tematikus szeánszokon és éjszakai wellnessen is részt vehetünk, ha a kicsikre mások vigyáznak. Ne felejtsük el, hogy Gyulán a gyógyászati kezelések is megérnek egy misét; a gyulai termálvíz ugyanis a nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvizek családjába tartozik, vagyis kiválóan alkalmas különböző mozgásszervi, ideg- és bőrgyógyászati panaszok enyhítésére.

Amennyiben maradt még időnk és kedvünk, a Black Sheep Kávézó igazi speciality kánaán, ahol vacsorára kiváló választás lehet a kemencés nápolyi pizza. Ugyancsak remek hely estebédre a Várkonyi Bisztró & Bár, ha pedig édességre vágyunk, akkor az ország egyik legrégebbi cukrászdája, a Százéves Cukrászda. Sütemények, fagylaltok, bonbonok és csokoládék várakoznak a kínálatban, amelyeket élmény elfogyasztani a muzeális, eredeti állapotában megőrzött enteriőrben.