Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

  Aktív

  Vadkempingtől a glampingig, avagy lakóautózni jó!

  • Szabó Vivien
  Ki ne álmodott volna róla, hogy spontán volán mögé pattan, nem tervez meg semmit előre, csak megy, amerre vezet az út, és ott áll meg aludni, ahol leszáll az éj?
  Ki ne álmodott volna róla, hogy spontán volán mögé pattan, nem tervez meg semmit előre, csak megy, amerre vezet az út, és ott áll meg aludni, ahol leszáll az éj?

  Nem vagyunk ezzel az álmunkkal egyedül! Az utóbbi években egyre népszerűbb a lakóautós utazás Észak-Amerikában, Európában, sőt Magyarországon is.

   

  – "Már közel sem csak a gyerekkorunkból ismert, nyugdíjas németek lakóautóznak, akik egész nyáron át ki sem mozdultak a kedvenc kempingjükből. A mozgalom ismét fénykorát éli, és az újhullámos lakóautósok köre nagyon sokszínű korban, indíttatásban és utazási szokásokban egyaránt – tudtuk meg Horváth Józseftől a Hello Lakóautó.hu társtulajdonosától. – Lakóautóval jövet-menet Európa útjain, parkolóiban és kempingjeiben a következő rétegeket fedeztük fel: furgonlakó fiatalok, vándorló digitális nomádok, többhónapos körúton lévők, áttelelő szeniorok, kempingező családok, alkalmi lakóautóbérlők. Mindannyian más-más élethelyzetben, eltérő igényekkel utaznak, egy dolog azonban közös bennük: a természet szeretete. Ennek megfelelően parkolóik és szállásaik is változatosak, a legegyszerűbbtől a luxusig széles a paletta.”

  Milyen lakóautós parkolókat találunk Magyarországon?

  Vadkemping

   

  Amikor kint alszunk a szabad ég alatt – sátorban, autóban, lakókocsiban – akkor vadkempingezünk. Magyarországon szinte bárhol megtehetjük ezt a természetben, mármint ott, ahol ezt kifejezetten nem tiltják (pl. magánterület, kiemelt természetvédelmi terület), de az írott és íratlan szabályokat érdemes betartani. Pl.: maximum 24 órát tölthetünk egy adott helyen, ne szemeteljünk, ne alakítsuk át a környezetünket. Kalandos, azonban körültekintő helyszínválasztást igényel, ha valóban békés és nyugodt éjszakára vágyunk.

  „Stellplatz”

   

  A vadkemping és a kemping között félúton találjuk a stellplatzokat, magyarul lakóautó parkolókat. Ezek kerítéssel körbevett területek, vízvételi és víz leengedési lehetőségekkel, gyakran áramcsatlakozási pontokkal, azonban kiépítettségük nem éri el a kempingek színvonalát. Ezeken a helyeken a lakóautósok a saját konyhájukat, fürdőszobájukat használják, nincsenek extra kiegészítő szolgálatatások. Az egyik legújabb ilyen parkoló a Somló Stellplatz, ami páratlan panorámával vár minket a hegy lábánál, ha lakóautóval érkeznénk.

   

  Ha a Somló-hegy közelében járunk, könnyen elcsábulunk egy borkóstolóra. Térjünk be az egyik tradicionális családi birtokra – például a Tornai Pincébe – ahol a bormúzeum megcsodálása mellett a helyi specialitásokat is megkóstolhatjuk!

  Klasszikus kemping

   

  Az elmúlt években számos kemping teljeskörű felújításon ment keresztül és nyerte el új, modern formáját. Idehaza a vízparti és a termálvizekhez kötődő kempingek a legkedveltebbek, amelyek komplex szolgáltatásokat nyújtanak. Természetközeli üdülőfaluként működve, saját étteremmel, kávézóval, sport- és szórakoztató programokkal, játszóterekkel rendelkeznek. Parkosított területükön gyakran privát medence, közvetlen vízpart is elérhető vagy karnyújtásnyira találhatók az adott település fürdőjétől. Ilyen például a hévízi Castrum Kemping, amelyen keresztül folyik a híres Hévízi-tó gyógyvizes csatornája.

   

  Ha Hévízen járunk, keressük fel a Hévízi Termelői Piacot, ahol heti 3 nap várnak minket a környéken megtermelt, hagyományos technológiákkal készült sajtokkal, húsokkal, mézekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel!

  Glamping

   

  A luxuskemping, más néven glamping ötvözi a természetközeli, fenntartható szállásokat a minőség és a kényeztetés világával. Itt semmiről sem kell lemondanunk, amit egy hoteltől elvárunk, de mégis a természet lágy ölén érezhetjük magunkat. Szállásunkat szafari sátrak, egyedi stílusú lakókocsik, karavános, fa házikók, igluk vagy jurták adják, amelyekhez wellness élmények és gasztronómiai különlegességek társulnak. Magyarországon a stílus éllovasa a ruzsai pusztában található Homoki Lodge, ami felnőttbarát szellemiségben, luxus jurtákkal vár ránk.

   

  A komplexum része a Homoki Asztal, amely nem csak a szállóvendégek felé nyitott. Mottója a „modern köntösbe bújtatott parasztkonyha” igazi gasztrokalandokat sejtet.

   

  A felsorolt lakóautós csoportok és a parkolók, szállások nem különülnek el egymástól élesen. Folyamatosan alakulnak, igazodnak az új utazói igényekhez. Olyan ez, mint az evolúció. Szépen változik, fejlődik az évek múlásával. A lényeg, hogy találjuk meg a helyünket benne, és ne maradjunk ki belőle!

  Hirdetés