Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Téli Balaton-körkép

  • Hype&Hyper
Mi jut először eszünkbe a Balatonról? Talán a nyári vakáció, a lángos, a tűző nap és a tó ikonikus, türkizbe hajló zöld színe. Habár sok balatoni emlékünk valószínűsíthetően inkább nyári, nem szabad megfeledkeznünk a térségről télen sem, hiszen a magyar tenger és környéke megannyi programot rejt a hidegebb időszakban is.
Mi jut először eszünkbe a Balatonról? Talán a nyári vakáció, a lángos, a tűző nap és a tó ikonikus, türkizbe hajló zöld színe. Habár sok balatoni emlékünk valószínűsíthetően inkább nyári, nem szabad megfeledkeznünk a térségről télen sem, hiszen a magyar tenger és környéke megannyi programot rejt a hidegebb időszakban is.

Nem csak szimpla túrázás: szarvasgomba-, és tobozvadászat!

A Balaton-felvidéken nagyszerű túraútvonalak találhatóak – nem véletlen, hiszen a meséket idéző környezetet és jellegzetes természeti adottságokat gyorsan szívébe tudja zárni az ember. Ha valaki mégsem leli örömét a menetelésben, netán másféle kihívásra vágyik, gyorsan megtalálhatja a számításait a szarvasgomba- vagy a tobozgyűjtésben – ugyanis mindkettőnek megvan a hagyománya a térségben. Szarvasgomba “hajtóvadászaton” a Pécselyi-medence erdeiben, szervezett túra keretein belül vehetünk részt. Az egyedülálló programon szakemberek vezetésével ismerhetjük meg a triflák világát az erdőben, és azon túl is – a konyhában.

Ha Balaton, akkor piac!

Legyen tikkasztó hőség vagy csípős hideg, egy piaci élmény minden évszakban remek választás! A Balaton-felvidék egyik jól ismert termelői piaca a hűvös idő beköszöntével sem alszik téli álmot. A Liliomkert Piac évszaktól függetlenül várja a látogatókat minden vasárnap. 

 

Rendhagyó panoráma

Ha igazán egyedi téli kilátásra vágynánk, a Tölgyes Kúria kiváló választás lehet. A tölgyfák alatt egy privát igluban, hóesésben is élvezhetjük a táj szépségét. A 6 férőhelyes, fűtött igluhoz saját pincér is rendelkezésünkre áll. Igazán kellemes érzés a melegből szemlélni a festői téli látképet!

Gőztúra a mínuszokban

Hévíz, az élet forrása – állítja a mondás. A különleges adottságokkal rendelkező termálvizes tavon télen is hasonlóan zajlik az élet. A Hévízi-kifolyó vize a tóhoz hasonlóan télen is eléri a kellemes, 20 fokos hőmérsékletet, aminek köszönhetően a hidegebb hónapokban is hódolhatunk a folyami vízi sportoknak. A madarak költési időszakához igazodva a nemzeti park csak ősszel és télen engedélyezi a túrázást a patakon, így a természettel összehangolva evezhetünk zavartalanul. A környezet látványnak sem utolsó, hiszen a jégtáblákat tündérrózsák helyettesítik, a gomolygó gőz pedig tovább fokozza a különleges élményt. A Hévízi-kifolyón a kajaktól kezdve a SUP-ig találhatunk túralehetőségeket, melyek októbertől várják a kalandvágyókat.

Síelés a Balaton mellett, miért is ne?

Nem szükséges a szomszédos országokba utazni, ha egy kis csúszásra vágyunk! Bakancsot és sílécet fel, ugyanis az eplényi sípályán a kezdőktől egészen a profi snowboardosokig mindenki megtalálhatja a helyét. A Síaréna Vibe Park a majdnem 8 ezer méter hosszú pályarendszerével az ország leghosszabb sípályájává nőtte ki magát. A Magyarországon egyre ritkábban látott vastag hóréteg hiánya sem okoz gondot, hiszen a hóágyúknak köszönhetően az Alpokhoz hasonló tájban gyönyörködhetünk.

Örök klasszikus

Ugyan a Balaton vize ritkán fagy be annyira, hogy gondtalanul korcsolyázhassunk rajta, szerencsére akad pár hely, ahol csúszhatunk. Ilyen például a „régi motoros” balatonlellei műjégpálya, a hokimeccsekre is alkalmas csodálatos panorámás pálya Balatonbogláron, vagy a nagy sikerű Várudvar jégpálya Szigligeten.