Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Mesebeli program: a lovasszán

  • Hype&Hyper
Havas táj, gyönyörűre fagyott ágak, szánon utazó mítikus lények - amikor a Télanyó megrázza a hódunyháját megannyi varázslat kúszik be a valóságba is. Manapság Magyarországon ugyan porcukorként púderezi a tél a földet, de vannak vidékek, ahol még nem ritka a vastag hótakaró. Mátra és Bükkszentkereszt a mai napig az a két helyszín, ahol megelevenedik egy csipetnyi bűbáj - csengőszó és patadobogás, íme az elfeledett, de annál izgalmasabb lovasszán.
Havas táj, gyönyörűre fagyott ágak, szánon utazó mítikus lények - amikor a Télanyó megrázza a hódunyháját megannyi varázslat kúszik be a valóságba is. Manapság Magyarországon ugyan porcukorként púderezi a tél a földet, de vannak vidékek, ahol még nem ritka a vastag hótakaró. Mátra és Bükkszentkereszt a mai napig az a két helyszín, ahol megelevenedik egy csipetnyi bűbáj - csengőszó és patadobogás, íme az elfeledett, de annál izgalmasabb lovasszán.

A szánokat már ősi idők óta használjuk, és különböző kultúrákban különböző változatai alakultak ki. Az első szánok valószínűleg egyszerű fadarabok vagy faágak voltak, amelyeket a hó vagy jég felszínén húztak vagy tolattak. A lovasszánok eredete és fejlődése régiófüggő, és sokféle változatuk alakult ki a különböző éghajlati és kulturális környezetekben. Például az északi népek, mint a szamojédok vagy az inuitok, hosszú ideje használják a szánokat a hóval borított területeken történő közlekedésre és áruszállításra. Természetesen mi most egészen más célból hozakodunk elő az ötlettel, hogy a havas időszakban pattanjunk deszkára, húzzuk fel a legmelegebb kabátunkat, és próbáljuk ki ezt az érdekes sportot!

A lovassportok szerelmesei akár alternatívaként, de a kényelmesebb túrázók is könnyen azonosulhatnak a lovasszánozás élményével. Magyarországon is egyre népszerűbb ez a tradicionális és vonzó időtöltés, amely lehetőséget nyújt a természet közelségének megélésére és a lovakkal való kapcsolat elmélyítésére. A lovasszánozás lehetőséget nyújt arra, hogy kiszakadjunk a városi zajból és élvezzük a csendet és a téli táj szépségét. A szánon ülve újabb perspektívából vehetjük szemügyre az erdőt és fedezhetjük fel annak rejtett világát. A lovasszán sikere talán abban is rejlik, hogy bármilyen társasággal is veszünk részt rajta, garantált élménnyé növi ki magát - legyen egy családi program, romantikus lánykérés, vagy egy program a barátokkal való kiruccanáson.

Magyarország, bár nem nevezhető hagyományos téli sportok paradicsomának, mégis számos lehetőséget kínál a lovasszánozás rajongói számára.Kezdve Bükkszentkereszttel, ami a lovasszán sport egyik központja, kiváló lehetőséget kínál mind a szánozás kedvelőinek, mind pedig a versenyzőknek. A település a Bükki Nemzeti Park területén található, így csodálatos természeti környezetben szánozhatnak az idelátogatók. Ha az idő is engedi, akkor megrendezik a már hagyománynak tekinhető Bükkszentkereszti Lovasszán-versenyt, ahol a egy családias rendezvényen belül mérhetik össze lovak és “lovasaik” az erejüket. A verseny látványnak sem utolsó, közkedvelt a fotósok körében de ha izgalmakra vágyunk, akkor is érdemes kilátogatni a helyszínre. A kétnapos esemény látványdisznóöléssel kezdődik, majd a gasztronómiai élmény után elkezdődik a lovasszánozók versenye, amelyet több kisebb verseny követ - a résztvevők megmérkőzhetnek a szánkó, a hóépítő és a fánkevő versenyeken is.


Ha a romantikusabb, csendesebb szánozást preferáljuk igazán rusztikus élményt biztosít a mátrai lovasszán túra. A vadregényes táj ezzel az elegáns programmal a  régi idők életérzését közvetíti a szánozók felé. A Mátra alapból előszeretett helyszín a lovasok körében, hó nélkül is számos lovas program és lovarda található a környéken.

A Gyöngyös-Mátra egyesület a környéken rendszeresen hirdet meg tereplovaglási lehetőségeket, melyeken elmondásuk szerint a ló és lovasa számára is hihetetlen pillanatok élhetők át. A programot azon vendégeinknek ajánlják, akik korábban szereztek már némi jártasságot lovasként, és szívesen élvezik az állat közelségét. Ha a ló helyett a hó közelsége ihlet meg inkább valakit, akkor pedig az ország legmagasabban fekvő falvainak ölelésében található Mátraszentistváni Síparkot érdemes megcélozni, ahol a kényelmes síelők szelíd lankákkal, a kihívásokat keresők pedig lendületes utakkal találkozhatnak a 10 különböző útvonalon.

 

Ha nem sietünk, hanem kivárjuk a pillanatot, mesebeli helyekre kalauzolnak minket a fent említett túrák. A csípős hideg és a ló nyugodtsága a leghidegebb napokon is feltölti a kirándulókat, nem hiába mondják, hogy a szánozás leginkább terápiás program: hallani a ropogó havat, a szán csúszását és együtt lélegezni a természettel a mediterrán kedvelő lelkeket is felmelegíti. Természetesen a kirándulásokat megelőzően ne feledkezzünk meg a megfelelő, réteges öltözködésről sem, amit kiegészít a szánon kapott takaró és meleg tea. 

 

A fent említett programok időjárástól függőek, így érdemes előzetesen érdeklődni a programok felől.