Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Gyógyulj a természettel: gyógyvizek, amelyek ivókúrára is tökéletesek

  • Csiki Judit
Aki wellness-üdülést tervez, annak lelki szemei előtt máris megjelenik egy finom, meleg gyógyvizes medence. A gyógyító csobbanás hatása ráadásul ivókúrával is kiegészíthető!
Aki wellness-üdülést tervez, annak lelki szemei előtt máris megjelenik egy finom, meleg gyógyvizes medence. A gyógyító csobbanás hatása ráadásul ivókúrával is kiegészíthető!

Gyógyvízben fürdőzni remek dolog, és számos, főleg mozgásszervi betegség esetén valódi gyógyhatással bír – feltéve persze, hogy az orvosi utasításokat betartva fürdünk. Hazánk rendkívül gazdag gyógyvízkincse azonban nem csak így hasznosítható. Sok olyan fürdőnk van, ahol a helyi gyógyvízben nemcsak megfürödhetünk, hanem a poharunkat is megtölthetjük vele az ivókutaknál.  A gyógyvizes ivókúrát sokszor a fürdőkúrával együtt alkalmazzák, hogy fokozza annak hatását. Számos gyógyvizet csak annak forrásánál lehet eredményesen használni, mivel palackozva idővel elvesztené a hatását. Egy-egy ivókúra során testsúlykilógrammonként 20-30 ml gyógyvizet érdemes elfogyasztani, hogy valóban érvényesüljenek is a víz gyógyászati hatásai. Ám mielőtt bárki is ivókúrába kezdene, érdemes az orvossal konzultálnia, aki előírja, hogy milyen gyógyvizet, milyen adagban fogyasszon. Az orvosi vizsgálat során az is kiderül, nem szenvedünk-e olyan betegségeben (például veseelégtelenségben, vérző gyomor- és bélbetegségben, valamint akut epe-, máj- vagy gyomorgyulladásban), amely kizárja az ivókúrát. Az orvosilag jól felépített ivókúrák átlagosan négy hétig tartanak, hatásuk a gyógyvíz összetételétől és hőmérsékletétől is függ. Vajon melyek a legjobb fürdők, ha egyszerre szeretnénk csobbanni, és ivókúrába kezdeni?

Gyógyászat és reform kori városközpont: Balatonfüred és a füredi savanyúvíz

Annak, aki járt már valaha Balatonfüreden nem kell bemutatnunk a város központjában álló Kossuth Lajos-forrást. A platán- és gesztenyefák árnyékában megépült 12 oszlopos „kútház” látványnak sem utolsó, de persze az ideérkezőket elsősorban inkább a víz gyógyhatása vonzza. A helyiek otthonra, mindennapos fogyasztásra is viszik, ivókúraként a gyomorhurut, az epe- és bélbántalmak esetén nyúlt segítséget. A város híres Szívkorházában fürdőkúra során is alkalmazzák, hiszen ez a szénsavas víz remek kiegészítő kezelést nyúlt a szívbetegségekben, szívbillentyű bántalmakban szenvedőknek. A Kossuth-forrás mellett Balatonfüreden a Polányi-kútnál és a Berzsenyi-forrásnál is megkóstolhatja bárki a híres füredi savanyúvizet, utóbbi ráadásul a tavat megkerülő bicikiliút mentén található.

Hévíz csodái

A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb termáltava. A több tízezer éves Pannon-tengerből származó gyógyvíz és gyógyiszapja számos mozgásszervi és reumatikus betegség kezelésére alkalmas. Ám a gyógytó csodái ezzel még nem érnek véget, hiszen a hévízi ivókutak vize is gyógyító hatású. A víz azért is különleges, mert gyorsan lebomló radontartalma miatt nem lehet palackozni, csak helyben érdemes fogyasztani. Ekkor azonban erőteljes fájdalomcsillapító hatása mellett a belső elválasztású mirigyekre és az anyagcserére is jó hatással van. A városban két helyen is megkóstolhatjuk a kénes gyógyvizet. A Rózsakert étteremben található ivókút mellett akár meg is pihenhetünk egy kicsit, míg elkortyolgatjuk a vizet, emellett a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Fedett fürdő épületében is található egy ingyenesen használható ivókút.

Bükfürdő: szórakozás és feltöltődés az egész családnak

A büki gyógyfürdőben nemcsak gyógyászati szolgáltatásokat vehetünk igénybe, hanem az egész család jól szórakozhat. Az élményfürdő medencéitől a csúszdákig, a szaunavilágtól a medical wellness részlegig mindenki talál itt az ellazulását vagy épp az aktív pihenését segítő szolgáltatást. Míg a medencék gyógyvize elsősorban a mozgásszervi panaszokra hat kedvezően, az ivókúra a krónikus gyomorhurutot és az emésztési zavarokat enyhíti, de csontritkulás megelőzésére és kezelésére is ajánlják. 

Harkány: a csúszdától az ivókútig

A harkányi fürdőhöz szintén csatlakozik az élményfürdő, a komplex wellnessrészleg, a gyermekek számára kialakított fürdőrészleg, sőt, nyáron a strandfürdő, valamint 2016-tól egy csúszdapark is várja a vendégeket. A gyógyvíz fürdőkúraként a reumatológiai betegségek, valamint egyes nőgyógyászati problémák, illetve a pikkelysömör gyógyításában válhat be. Ivókúraként pedig az emésztést javítja az itteni víz, de a magas vérnyomás és vércukorszint beállításában is segíthet.