Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Családi kalandok Békés megyében: témaparkok, tanösvények

  • Káldi Emese
Gyerekes dolgok? Egyáltalán nem! Aki járt már jófajta kalandparkban, informatív és izgalmas tanösvényen, annak nem kell bizonygatni: ezek a helyek nem csak a gyerekek számára jelenthetnek jó élményt! Felejthetetlen családi kalandokból nincs hiány Békés megyében sem – tippeket adunk, hogy hol keressük őket!
Gyerekes dolgok? Egyáltalán nem! Aki járt már jófajta kalandparkban, informatív és izgalmas tanösvényen, annak nem kell bizonygatni: ezek a helyek nem csak a gyerekek számára jelenthetnek jó élményt! Felejthetetlen családi kalandokból nincs hiány Békés megyében sem – tippeket adunk, hogy hol keressük őket!

Békéscsabán a CsabaPark csónakázó tavánál eddig is jól szórakozhatott gyerek és felnőtt – a vízibicikli-kölcsönzés vagy az állatsimogató mellett 2022 tavaszától azonban egy izgalmas mászópark is lehetőséget ad a kikapcsolódásra. A vállalkozó kedvűek nyolc méter magasan próbálhatják ki magukat a drótkötélpályán, de akik még feljebb vágynak, egy 16 méteres mászótoronyba is felkapaszkodhatnak, több nehézségi szinten. Sőt! A nagyobbak a tó felett átívelő canopy-pályán is lecsúszhatnak, majdnem 300 méter hosszan. A parkban egyébként a rendezvényhelyszínek mellett egy kedves játszótér és étterem is van, sőt, a Tanya- és Gabonamúzeum is itt található, így bátran tervezhetünk akár hosszabb időtöltést is itt!

Szintén gyönyörű, erdős-ligetes helyen találjuk a Gyula és Békéscsaba között épp félúton elhelyezkedő Pósteleki Szabadidőparkot. Az egykori Széchenyi-Wenckheim család kastélyának ősfás parkja vadregényes helyszín, a gyerekeknek nagy élmény a 20. század elején épült, hajdan több mint hetven helyiséget számláló, pazar kastély romjainak körbejárása is. Meglódul az ember fantáziája itt, és ebben segítséget nyújt a Wenckheim-Széchenyi tanösvény is, hiszen a kihelyezett információs táblákon a régi uradalmi életről, a kastély berendezéséről is olvashatunk, sőt, archív fotókból is bőven láthatunk! Általában is jó itt sétálni, a mini-vadasparkban őzeket, szarvasokat figyelni, körbebringázni a parkot vagy akár lovashintón kocsikázni egyet. Az aktív pihenést szolgálja a kemping területén lévő játékpark is, ahol van trambulin, kisebb drótkötélpálya, homokozó, de sakkozni vagy malmozni is lehet az óriásbábukkal.

Békés megyében az is nagyon izgalmas, hogy a látszólag egyhangú, sík tájat a Körösök vizei rendre keresztezik, olyan varázslatos helyeket kialakítva, mint a Szarvasi Arborétum, azaz a Pepi-kert. Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy az egyik legváltozatosabb élményeket kínáló hazai növénykert ez.  Van itt  fűszer-, és gyógynövénykert és bibliai témájú tanösvény meditációs térrel, és mindezek szomszédságában egy izgalmas ökojátékpark, ahol ahol játszva ismerhető meg a különböző élőhelyek növény és állatvilága. Csupa izgalmas játék várja itt a gyermekeket, akik a vakond kémlelőn kukucskálhatnak, vagy rovarok hátára ülve hintázhatnak. A tartalmas program egy hosszabb vezetett túrával járható be.

 

Aki inkább rövidebb sétát tervez, annak viszont a Csodaösvény végigjárása is remek szórakozás. Ez egy olyan, feladatokkal tűzdelt kalandpálya, melyet bejárva a játékosoknak meg kell menteniük az arborétumot az örök téltől és hidegtől. Akik szeretnék teljesíteni a 12 változatos rejtvényből álló küldetést, mesetarisznyát kapnak, melyben mindenféle segédeszköz és egy füzet van, s ha követik Mázlit, a baglyot az ösvényen, és ügyesen oldják meg a feladatokat, az arborétum megmenekül. Természetesen az ösvény a Pepi-kert legszebb részeire viszi el a résztvevőket, így játszva fedezhetjük fel az egyébként nem kis területet!

S ha mindez nem lenne elég, az arborétumtól akár függetlenül is látogatható a Mini Magyarország Makettpark (de van kombinált jegy is). Órákat lehet eltölteni benne azzal, hogy rácsodálkozunk az hazai és a határon túli magyar kastélyok, várak, templomok szépségére, belemerülünk a mini-Balaton részleteibe – közel száz kicsinyített helyszínt láthatunk. De kétségkívül a legjobb az egészben az, hogy ebben a parkban minden (majdnem) olyan, mint a valóságban. Ha megnyomjuk az egyes makettekhez tartozó gombokat, megelevenedik a látvány: a vonatok szélsebesen száguldani kezdenek, vagy megszólal a templom harangja. Nem csoda, ha a gyerekek mellett itt a felnőttek is mosolyogva szedik a lábukat a vonatokat követve – az élmény tényleg magával ragadja az embert.