Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Az Amazonas felső folyása a Tisza-tavon

  • Jászberényi Attila
Egy mesterséges alkotás, ami a második legfontosabb vízi turisztikai célpont lett Magyarországon. Különös világ, van benne minden, élővíz, lagúnák, szigetek, nádasok, vízi rétek, óriási medencék, hihetetlen élővilág és legújabbkori attrakciók. Ez a Tisza-tó, ami nincs, de szerencsére van, ha pedig nem lenne, ki kéne találni.
Egy mesterséges alkotás, ami a második legfontosabb vízi turisztikai célpont lett Magyarországon. Különös világ, van benne minden, élővíz, lagúnák, szigetek, nádasok, vízi rétek, óriási medencék, hihetetlen élővilág és legújabbkori attrakciók. Ez a Tisza-tó, ami nincs, de szerencsére van, ha pedig nem lenne, ki kéne találni.

Nincs, mert a Tisza-tó megjelölés leginkább marketingnév, a medencék a Tisza nevű folyó tó formájú, mesterséges mellékágai. Viszont egy csomó nagyvárosból (Budapest, Eger, Miskolc, Debrecen, Szolnok) könnyen megközelíthető. Helyi közlekedési eszközünk feltétlen a bicikli és a hajó legyen. Bicajjal kihagyhatatlan egy körtúra a remek minőségű, aszfaltozott gáton a medencék körül, a hetven kilométer – szintemelkedés hiányában – egy nap alatt is könnyedén abszolválható, fantasztikus látképpel, lépten-nyomon strandokkal, kikötőkkel, kocsmákkal, egy komplett erőművel, kedves falusiakkal és festett, kazettás mennyezetű templomokkal – kötelező irodalom az idelátogatóknak. 

A Tisza-tó Fürede

Abádszalók délen van, a népszerű helyi Siófok, de ez az északi part, és valóban: Tiszafüred a Tisza-tó Balatonfürede. Az utóbbi években itt volt a legtöbb innováció, itt épült a legtöbb attrakció, szezonban egymást érik a programok és fesztiválok. A strand mindent visz, hatalmas, gondozott park egy holtág partján, és este átsétálhatunk a négycsillagos Balneum Hotel teraszára egy remek vacsorára.  

 

Tiszafüred-Örvény egy másik világ. Itt van a környék két legnagyobb kikötője, a Szabics és a Kormorán, de legfőképp az ország – és valószínűleg Kelet-Európa – legnagyobb úszóház-kolóniája, közel száz ingó ingatlannal. Ennél vízpartibb szállásunk nem lehet, hál’ Isten vannak bérelhetőek is.

Ingó ingatlanok, halkolbász és süllőpofa

Az úszóház régi találmány, őseredetije a hetvenes évekből származik – látni ma is prototípust –, miszerint ha összehegesztünk néhány olajoshordót egy keretre, rátoljuk a lakókocsit, eszkábálunk rá egy tetőt, a melegvíznek egy hordót, van benne akkumulátor és antenna a Junoszty tévének, lakhatunk rögtön a vízen. Mai változata már teljes összkomforttal, városi villannyal, vízzel, csatornával, klímával és rendes fűtéssel rendelkezik, inkább villára, mint víkendházra hajazóan. A parthoz képest annyi különbséggel, hogy a garázsba nem a kocsi, hanem a hajónk áll be, és a csúszda nem a homokózóba, hanem a Tiszába érkezik. Külön életforma, hatalmas kerttel, de nem kell nyírni a füvet, csak nézni a folyót, ahogy körbeölel minket és hallgatni a fecskéket.  

Van itt két halsütöde is, egyik jobb, mint a másik. A Helló Hal igazi, oldschool egység, egyszerű, de nagyon gasztro, a Szabics kikötőnél, a gát túloldalán. A Stég Halsütöde pedig a Kormoránon túl, a holtág felé, nagyon kúl, hajóval is rá lehet kötni, konténerekből csúcsdizájn, emeleti fröccsterasszal és alatta szúnyogmentes térrel, kinti zuhannyal, telefontöltőkkel. Két tulaj, akik gyakorlatilag szomszédok a kikötőben: Horváth Szabolcs, szenvedélyes horgász egy lakókocsiból csinálta meg élete álmát, Jónás Attila pedig (társával, Pagács Gabriellával) többszörös magyar wakeboard bajnokként építi közben legújabb, megbecsülhetetlen területű úszóházát. Szabolcs halkolbászát, illetve Attila és Gabi süllőpofáját wokzöldséggel tilos kihagyni.

Rétes, viza, indián

A szomszédos Poroszlón van a régió legnagyobb attrakciója, az Ökocentrum (mellette pedig az Alföld legjobb piknikező rétesdéje, a Rétesház). Európa legnagyobb édesvízi akváriuma teljes betekintést nyújt a Tisza-völgy flórájára és faunájára, legfőképp pedig a Vaskapu által már elzárt, de egykor őshonos hatalmas tokhalakra, a vizákra. Egy vízalatti, üvegfalú alagútból tekinthetjük meg őket a maguk nagyságos mivoltában. Nyári napokon hosszú sorokra készüljünk a pénztárnál, így a látogatás után érdemes a kombinált jeggyel egy hajókiránduláson is részt venni.  

De akár innen, akár Füredről mindenképp, kötelező jelleggel béreljünk egy kenut és evezzünk vele végig a természetes folyású Kis-Tiszán a két település között. Ez a Tisza-tó legvadregényesebb része, természetfilmekben az Amazonas felső folyásán láthatunk hasonlókat. Burjánzó ártéri növényzet, kidőlt fák hatalmas gyökérzete a parton, fészkelő parti fecskék, hódrágta törzsek, kanyargó, egyre szűkebb, minden vihar után átrendeződő meder lombkorona alagútban. Egy másik világ másik kontinensén fogjuk érezni magunkat. Kiszakadunk a civilizációból, indián törzs leszünk az Amazonason, és jól elfáradunk, mire visszaérünk.