Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

4+1 gyönyörű falu, ahol garantált a kikapcsolódás

 • Bodrogi Brigitta
  A magával ragadó magyar táj, az állat- és növényvilág, a gyógyító erővel bíró levegő, szemet gyönyörködtető templomi freskók, csábító gasztrofalu és lebilincselő Nemzeti Örökségek – mind csak arra vár, hogy felfedezd. Mutatjuk, melyik az az 5 magyar falu, ami feledhetetlen kirándulással kecsegtet!
  A magával ragadó magyar táj, az állat- és növényvilág, a gyógyító erővel bíró levegő, szemet gyönyörködtető templomi freskók, csábító gasztrofalu és lebilincselő Nemzeti Örökségek – mind csak arra vár, hogy felfedezd. Mutatjuk, melyik az az 5 magyar falu, ami feledhetetlen kirándulással kecsegtet!

  Zebegény: szűk utcák, magkapó történetek

  Zebegény egy, a Dunakanyarban fekvő település, ami már önmagában arra enged következtetni, hogy pusztán a természeti szépségekért is érdemes ellátogatni ide. Ám, ha a természet vitalizáló ereje mellett szakrális feltöltődésre is vágysz, nézz be Kós Károly mesés szecessziós templomába, ahol szemet gyönyörködtető freskókon akadhat meg a tekinteted. Tudtad, hogy az 1900-as évek első felében itt élt gróf Károlyi Lászlóné, azaz gróf Apponyi Franciska? A hölgy mindig is szívén viselte az elesettek sorsát, életcélja volt őket segíteni. Ennek szellemiségében épültek a Duna partján sorakozó Napraforgó-házak, melyek a tündöklő kékségük mellett a jólelkűség iskolapéldái: itt sürgött-forgott anno a Virágegylet névre keresztelt, gyerekekből álló közösség, akiket Franciska vett a szárnyai alá. Mesés és elgondolkodtató hely az andalgáshoz!

  Sukoró: vizes kalandok várnak

  A Velencei-tóra néző látványos panoráma mellett tudunk még valamit, ami garancia a kellemes kikapcsolódásra Sukorón: a pezsgő élővilágú Pagony Vadaspark és Arborétum! Ez a hely a Velencei-tó északi partjának egyik leglátogatottabb pontja, méltán nevezik a „nyugalom szigetének”. Az arborétumban tett sétád a nagyvadbemutatóval lesz igazán emlékezetes. Ismerkedj meg a tekintélyt parancsoló gím- és dámszarvasokkal, a muflonokkal, a szépséges pávákkal és fácánokkal, majd ne felejts el körülnézni a vízivilág megfigyelőpontnál sem. Ha pedig a szemlélődés mellett belevetnéd magad másfajta kalandokba is, bérelj kajakot, kenut, és szeld a habokat! Tudtad, hogy hamarosan egy multifunkciós sportakadémiával gazdagodik a Velencei-tó, aminek köszönhetően Sukoró válhat a hazai kajakozás központjává?

  Velem: a vad természet határában

  Velem, ez a nyugat-dunántúli szépséges falucska megannyi természeti és kulturális látványosságot tartogat. Ráadásul az itteni levegő egyenesen gyógyító erővel bír, így a légzőszervi betegségekben szenvedő látogatóknak a hely valóságos Kánaán. Persze mindenkinek érdemes beleszippantani a levegőbe, de emellett a falu más programlehetőséggel is csábít. Az Írottkő Natúrpark részeként klasszul kiépített túrautakon járhatod be a természeti csodákat, és megismerkedhetsz a korábban itt élt népek mozgalmas történetével is. Ha épp ősszel terveznél ellátogatni a faluba, ki ne hagyd a Velemi Gesztenyenapokat, a környék egyik leghangulatosabb szabadtéri rendezvényét, ahol finomságokat kóstolhatsz, népművészeti előadásokat nézhetsz, és részt vehetsz különböző táncos és zenei programokon is.

  Palkonya: a gasztronómia szerelmeseinek kötelező

  Nem is találhatnál jobb úti célt egy mámoros-boros-elvonulós vidéki hétvégéhez, Palkonyánál: a gasztrofalu a villányi borvidék varázslatos ékszerdoboza. A mindössze 360 lakosú „törpefalu” az utóbbi években a gasztronómia szerelmeseinek egyik meghatározó helyévé avanzsálódott, aminek csak az egyik oka a világhírű borvidéki helyszín. Sétálj egy kellemeset a halastavakkal tarkított, a Villányi-hegység ölelte tájon, kortyolj bele egy ízletes pohár borba, és kóstold végig a helyi alapanyagokra épülő, kifinomult ételsort! Ugorj fejest a palkonyai kulináris kalandokba!

  Magyarpolány: spirituális úti cél a Bakonyban

  Ha szívesen megnéznéd a saját szemeddel, vajon miért is tartják hazánk egyik legszebb kálváriájának a magyarpolányit, akkor ebben a meseszép bakonyi faluban a helyed. Kirándulj egyet a szabályos kúp alakú Kálvária-dombon, amely lenyűgöző látvánnyal vár, a tetején álló kápolnával! Engedd, hogy levegyen a lábadról a nemzetközi hírű Polányi Passió előadásainak egyike is, és kalandozz el a Nemzeti Örökség részeként számon tartott falu elragadó parasztházai között. Vesd bele magad a bakonyi népi építészet bámulatos világába!